Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Με τον Λουκασένκο συναντήθηκε χτες ο Πούτιν

Με φόντο την πολιτική κρίση και πολύπλευρες ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Σότσι
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Σότσι
ΜΟΣΧΑ - ΜΙΝΣΚ.--

Με φόντο την «πολιτική κρίση» στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας) για την πορεία και τον «προσανατολισμό» της χώρας, συναντήθηκαν χτες στο Σότσι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οπως είχε προαναγγελθεί, η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης, περιλαμβανομένων «ευαίσθητων» και «επώδυνων» θεμάτων, που αποτέλεσαν αντικείμενο παζαριών και αντιπαραθέσεων μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας τον περασμένο χρόνο. Εξάλλου, ο Πρόεδρος Λουκασένκο παραδέχτηκε πρόσφατα πως στράφηκε στις ΗΠΑ και την ΕΕ επειδή δεν έβρισκε «κατανόηση» στη Ρωσία.

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν, ανάμεσα σε άλλα, το χρέος της Λευκορωσίας, ο χάρτης της ολοκλήρωσης στο πλαίσιο της Ενωσης Κρατών και άλλων ευρασιατικών οικονομικών και στρατιωτικών οργανισμών, οι τιμές των καυσίμων που προμηθεύει η Ρωσία, η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, εν ολίγοις «όλο το σύμπλεγμα των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων».

Χτες ο Βλ. Πούτιν επιβεβαίωσε πως «η Ρωσία θα παράσχει κρατικό δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων στη Λευκορωσία σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση».

Σχολιάζοντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία και την απαίτηση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο Λουκασένκο και να γίνουν νέες, «διαφανείς» εκλογές, ο Πούτιν είπε πως «οι Λευκορώσοι πρέπει να χειριστούν αυτήν την κατάσταση μόνοι τους, μέσω ήρεμου διαλόγου και χωρίς υπαινιγμούς και πιέσεις από έξω, και να καταλήξουν σε μια κοινή λύση», ενώ παράλληλα συνεχάρη τον Λουκασένκο για τη νίκη του. Υποστήριξε την πρόταση της κυβέρνησης Λουκασένκο για αναθεώρηση του Συντάγματος και στη συνέχεια ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως οι Ρώσοι στρατιώτες θα επιστρέψουν στη χώρα τους μόλις τελειώσουν οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στη Λευκορωσία χαρακτηρίζοντάς τες «ασκήσεις ρουτίνας» που είχαν προγραμματιστεί πολλούς μήνες πριν.

Πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, «υπενθύμισε» στον Βλ. Πούτιν: «Ο,τι συμφωνήσετε στη συνάντηση στο Σότσι δεν θα έχει κανένα νομικό βάρος (...) Ολες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τον παράνομο Λουκασένκο θα αναθεωρηθούν από τη νέα ηγεσία». Παράλληλα εξέφρασε «λύπη» για το ότι ο Ρώσος Πρόεδρος κάνει διάλογο «με έναν δικτάτορα και όχι με τον λευκορωσικό λαό».

Συνεχίζεται η κόντρα για τον Ναβάλνι

Σχετικά με την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως άλλα δύο ειδικά εργαστήρια, σε Σουηδία και Γαλλία, έχουν επιβεβαιώσει με ανεξάρτητες έρευνες ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας «Novichok» και κάλεσε τη Ρωσία να «δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη». Επίσης, η Γερμανία βρίσκεται σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ΕΕ «για τα περαιτέρω βήματα» καθώς η δηλητηρίαση του Ναβάλνι αποτελεί «σοβαρή παραβίαση» της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα.

Θυμίζουμε πως η υπόθεση Ναβάλνι αξιοποιείται για να ασκηθούν πιέσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, όπως δείχνει η «συζήτηση» για ακύρωση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο Πούτιν σημείωσε πως η Ρωσία χρειάζεται ιατρικό υλικό από τη Γερμανία για να συμπεράνει τι συνέβη στον Ναβάλνι.

Στο μεταξύ, εκλογές για διάφορα Σώματα (κυβερνήτες, περιφερειακές ή δημοτικές συνελεύσεις, βουλευτές της Κρατικής Δούμας) έγιναν την Κυριακή σε 83 ρωσικές περιοχές σε 41 περιφέρειες. Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» πλειοψήφησε στις περισσότερες περιφέρειες, ενώ έχασε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο μιας πόλης της Σιβηρίας, που διεκδικούσαν σύμμαχοι του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλ. Ναβάλνι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ