Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα δώρα και προνόμια στο κεφάλαιο, «πρόλογος» για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

MotionTeam

Στα 6,8 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το δημοσιονομικό πακέτο για το 2021 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος να αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις, ενώ τα όποια μέτρα ελάφρυνσης ορισμένων τμημάτων του λαού είναι κατώτερα ακόμη και σε σχέση με προηγούμενες κυβερνητικές εξαγγελίες, σχεδόν στο σύνολό τους θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, μόνο για το 2021, που σε τίποτα δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα: Ο λαός καλείται να πληρώσει πάνω από το 95% των φόρων, κι ενώ «από την άλλη τσέπη» κυβέρνηση και κεφάλαιο θα του παίρνουν τα διπλά με βάση και τις νέες περικοπές σε μισθούς, Δώρα, επιδόματα, Συλλογικές Συμβάσεις, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες:

-- Επεκτείνεται το καθεστώς των υπεραποσβέσεων στο 200% και για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις για 3 έτη, από το 2021 μέχρι το 2023, σε συνέχεια βέβαια των υπεραποσβέσεων που προβλέπονται στο λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο (για έρευνα, καινοτομία κ.ά.). Η παραπέρα αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για νέες επενδύσεις οδηγεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ουσιαστικά το κράτος μέσω των υπεραποσβέσεων έρχεται να επιδοτήσει τις επενδύσεις, χώρια βέβαια τα άμεσα χρηματοδοτικά πακέτα που προβλέπονται στους «αναπτυξιακούς» νόμους.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να «κουμπώσει» με το «Ταμείο Ανάκαμψης». Οι σχετικές ενισχύσεις - εκταμιεύσεις σε ποσοστό 30% αφορούν επιδοτήσεις των ομίλων της «πράσινης» Ενέργειας, ενώ ψηλά στη λίστα των επιδοτήσεων βρίσκονται και οι ψηφιακές επενδύσεις. Βέβαια, μαζί με τις κρατικές ενισχύσεις, τις νέες ελαφρύνσεις και απαλλαγές των ομίλων, από το 2021 θα εφαρμόζεται και η δεύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

-- Η εισφορά αλληλεγγύης αναστέλλεται για το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, εξαιρούνται δηλαδή οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Να σημειωθεί ότι εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλεται για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, ενώ βέβαια η ρύθμιση είναι δώρο άδωρο για χαμηλότερα εισοδήματα.

-- Ως ισοδύναμο μέτρο καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά ενώ βέβαια ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις για μείωση στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ σε όλες τις λαϊκές περιοχές της χώρας. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει από το 2020.

-- Ανανεώνεται μόλις για 6 μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, και στις τουριστικές υπηρεσίες, προκειμένου να στηριχτούν επιχειρηματίες από τους συγκεκριμένους κλάδους και βέβαια με μεγάλους ωφελημένους όσους συγκεντρώνουν τους μεγάλους τζίρους.

-- Ανοίγει ο τρίτος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, η μεγάλη μάζα της οποίας επίσης θα κατευθυνθεί σε σχετικά ισχυρότερες επιχειρήσεις.

Σφίγγει η θηλιά στην πρώτη κατοικία

Τέλος, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020», ενώ «από τον Ιανουάριο του 2021 οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Δεύτερης Ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί».

Χαρακτηριστική είναι η διευκρίνιση που ακολούθησε από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών: «Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου». Παραπέρα, χωρίς περιστροφές, οι τραπεζίτες τονίζουν: «Οπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά».

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που θα εφαρμόζεται από 1/1/2021, έρχεται να σφίξει τη θηλιά των εκβιασμών και πλειστηριασμών γύρω από την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει ως «προστασία» το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα θα γίνονται νοικάρηδες στα σπίτια τους με τη μόνιμη απειλή της έξωσης.

Χωρίς τέλος ο «μεταρρυθμιστικός οίστρος»

Ολα τα παραπάνω αποτελούν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, απλά τον «πρόλογο» για τα όσα έρχονται το επόμενο διάστημα, προκειμένου να φορτωθεί και η νέα καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού, αλλά και να ανοίξουν τα νέα πεδία κερδοφορίας.

Με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους τους επιχειρηματικούς ομίλους πως «διατηρούμε πάντα και εφεδρείες για ένα μέλλον που παραμένει ρευστό», αλλά κυρίως πως ο «μεταρρυθμιστικός» οίστρος της κυβέρνησης με κριτήριο τα «θέλω» του κεφαλαίου θα συνεχιστεί, με βάση και το «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης» που θα υποβάλει το επόμενο διάστημα στην Κομισιόν προκειμένου να εκταμιευτούν τα κονδύλια για τους επιχειρηματικούς ομίλους από το «Ταμείο Ανάκαμψης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τον πρώτο αυτό χρόνο της διακυβέρνησης της ΝΔ και υπερηφανευόμενος για τα 105 νομοσχέδια με τα αντιλαϊκά μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε «μεταρρυθμιστικό κύμα σημαντικών παρεμβάσεων», διαβεβαίωσε το κεφάλαιο πως η πανδημία και τα Ελληνοτουρκικά «αναδιατάσσουν προτεραιότητες. Δεν διαταράσσουν, όμως, στόχους, αλλάζουν ταχύτητες, όχι όμως κατευθύνσεις», και προανήγγειλε ένα «δωδεκάμηνο πρόγραμμα, 12 σημαντικών μεταρρυθμίσεων». Συμπεριέλαβε σε αυτές τις νέες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές, το νέο πτωχευτικό όπως και το νέο χωροταξικό, για την «απλοποίηση της αδειοδότησης επενδύσεων, ιδίως των ΑΠΕ», τα σχέδια για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον κρατικό μηχανισμό, στη Δικαιοσύνη και την Τοπική Διοίκηση.

«Στη σωστή κατεύθυνση»...

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» κλείνουν το μάτι στην κυβέρνηση αναφορικά με τα διαδοχικά πακέτα στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, δήλωσε πως «καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους το πρωτογενές πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα», συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού, όπως είπε, πρόκειται για παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ «χαιρέτισε» τις προσπάθειες που έγιναν για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στο πλαίσιο της 7ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.

Από την πλευρά του, ο Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για μέτρα που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι διατηρούνται «εφεδρείες για ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο και ρευστό».

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ συναντήθηκε χτες και με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββό. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι αναφορικά με την αξιοποίηση των κεφαλαίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» και «ιδιαίτερα μέσω της μετάβασης στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ