Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σκαφτιάδες

«Οποιος δεν τηρεί τα μέτρα, σκάβει τάφους», είπε την περασμένη βδομάδα ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σε μια ακόμα χυδαία εκδοχή του κηρύγματος περί ατομικής ευθύνης που συνεχίζει η κυβέρνηση, και ενώ αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο τα αδιέξοδα από τη διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο την προστασία των κερδών του κεφαλαίου και όχι της υγείας και της ζωής του λαού. Σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη, υπεύθυνος για τη διασπορά του κορονοϊού είναι μόνο όποιος «διασκεδάζει, πίνει και τρώει χωρίς να τηρεί τα μέτρα» και όποιος μαγαζάτορας «σκέφτεται την είσπραξη της τελευταίας ημέρας και παρανομεί». Προειδοποιεί μάλιστα ότι «είμαστε υποχρεωμένοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να μην αφήσουμε εκδήλωση τέτοιων περιστατικών και τέτοιων συμπεριφορών». Αν ψάχνει η κυβέρνηση να βρει ...σκαφτιάδες τάφων, ας κοιτάξει στον καθρέφτη. Γιατί η κυβέρνηση είναι αυτή που μειώνει κατά 80% τα χειρουργεία και μετατρέπει τα νοσοκομεία σε «μίας νόσου», βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή χιλιάδων ασθενών. Η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο αποσυμφόρησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των σχολείων και βέβαια των χώρων δουλειάς, πολλαπλασιάζοντας τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι 8 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει στην ίδια άθλια κατάσταση όπου το βρήκε το πρώτο κύμα. Ας αφήσει λοιπόν τις απειλές και ας σταματήσει να «πιάνεται» από ορισμένες εξαιρέσεις ανεύθυνων συμπεριφορών, τις οποίες άλλωστε τροφοδοτούν οι δικές της αντιφάσεις. Κανένα μέτρο ατομικής ευθύνης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν πατάει στέρεα στο έδαφος της κρατικής ευθύνης για μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας του λαού. Και εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας και όσα θα ακολουθήσουν είναι τεράστιες.

Στο στοιχείο του

Τα «ιδιαιτέρως ανησυχητικά φαινόμενα παραβάσεων των υγειονομικών μέτρων και της προσφάτως ψηφισθείσας νομοθεσίας περί συναθροίσεων και συγκεντρώσεων», είπε να καταγγείλει ο Μπογδάνος της ΝΔ, με κοινοβουλευτική Ερώτηση προς την κυβέρνηση. Τα ίδια ...βέλαζε και το πρωί του Σαββάτου από το ραδιόφωνο ο γνωστός Πορτοσάλτε. Τον συγκεκριμένο βουλευτή, όπως και ολόκληρη την κυβέρνηση, δεν τον απασχολεί βέβαια η κατάσταση στα νοσοκομεία ούτε η κατάσταση με τα ΜΜΜ, ή τα σχολεία. Απλώς αξιοποιεί την πανδημία για να προβάλει την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων καταστολής, ο πόνος του δεν έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία. Μια τέτοια προσπάθεια έχει και τους «λαγούς» της. Ρωτάει λοιπόν «γιατί δεν διαλύθηκαν συγκεντρώσεις», όπως των μαθητών στις 22/10, ζητώντας μάλιστα - σαν τον παιδονόμο - να μάθει το όνομα του «οργανωτή της μαθητικής συνάθροισης»... Και τελικά περνάει στο «ψητό», ζητώντας να προγραμματιστούν «ενέργειες» για «να αποφευχθεί η επανάληψη διεξαγωγής παράνομων συναθροίσεων και διαδηλώσεων στην Αθήνα και αλλού, ειδικά ενόψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου». Το εργατικό - λαϊκό κίνημα απέδειξε όλη αυτήν την περίοδο πως μπορεί να μη φιμώνεται και ταυτόχρονα να τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας. Αυτό έχει κάνει μέχρι σήμερα, αυτό θα κάνει και από εδώ και πέρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εντείνεται η κυβερνητική επίθεση στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Λευκαντικό

Ο ραδιοσταθμός «Μετρόπολις» της Θεσσαλονίκης δέχτηκε τις προάλλες ένα ...απρόσμενο (!) τηλεφώνημα από τον έγκλειστο ναζί Κασιδιάρη. Ετσι προσπάθησε να παρουσιάσει ο παραγωγός της εκπομπής, Κ. Παπαζαφειρίου, τη συνέντευξη που πήρε από το διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης μέσα από τη φυλακή, ξεπλένοντας τους φασίστες ακόμα και πίσω από τα σίδερα. Δίνοντάς τους το λόγο, οι ναζιστές εγκληματίες παρουσιάστηκαν ως «δημοκράτες» και «αδικημένοι» από την απόφαση του δικαστηρίου, αξιοποιώντας και τη στάση της εισαγγελέα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος ραδιοσταθμός εκπέμπει ...λευκαντικό για τη Χρυσή Αυγή και τα πρώην ή νυν στελέχη της. Στον ίδιο σταθμό έχει μικρόφωνο και ο αθλητικογράφος Κ. Ραπτόπουλος, που πριν από λίγες μέρες σε τηλεοπτική εκπομπή πρόσβαλε χυδαία τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, κατηγορώντας την μητέρα του Μάγδα ότι ενδιαφέρεται «για τα 800 χιλιάρικα της αποζημίωσης» και όχι για τον δολοφονημένο γιο της, για να τα μαζέψει άρον άρον μετά τον σάλο που προκλήθηκε και την κατακραυγή. Είναι φανερό ότι παρά την καταδίκη των ναζιστών, «εστίες υπερμετάδοσης» του φασισμού παραμένουν ενεργές σε όλη την κλίμακα του αστικού συστήματος και μόνο με την επαγρύπνηση και την πάλη του ο λαός μπορεί να τις ξεριζώσει.

Ποιος ξεχνάει;

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει σχέδιο ενός μηνός, ενώ άφησε 8 μήνες χωρίς να χτίσει καμία άμυνα στην πανδημία». Αυτό ήταν το σχόλιο του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή για τις - αναμενόμενες τότε - δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την πανδημία. Βέβαια, η κυβέρνηση «κέρδιζε χρόνο» για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, παίρνοντας το ένα πίσω απ' το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα της πανδημίας και κυρίως αρνούμενη να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, για να μη θιγεί στο παραμικρό η κερδοφορία τους. Αλλά μήπως αυτό δεν ήταν το κριτήριο και του ΣΥΡΙΖΑ, για την «πολύτιμη συμβολή» του στις «καθυστερήσεις» της κυβέρνησης; Ποιος ξεχνάει το «θα λογαριαστούμε μετά», όταν η κυβέρνηση περνούσε τη μία πίσω από την άλλη τις ΠΝΠ με τα αντιλαϊκά μέτρα; Ποιος ξεχνάει την «κριτική» στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε στο άνοιγμα του Τουρισμού, που έγινε με τους γνωστούς όρους του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, των τουρ οπερέιτορ και μεταφορέων; Ποιος δεν θυμάται τη στοχοποίηση των μαθητών από την «Αυγή», ότι κινητοποιούνται επειδή είναι τάχα... αρνητές του κορονοϊού, ενώ διεκδικούσαν μέτρα ουσιαστικής προστασίας στα σχολεία; Και, τέλος, τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, πέρα από το να συνεχίσει την ίδια πολιτική της υποχρηματοδότησης και των περικοπών στην Υγεία, να τάζει προσλήψεις που ποτέ δεν έκανε, να απορυθμίζει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών, να διατηρεί κλειστά τα νοσοκομεία που έβαλαν λουκέτο οι προηγούμενοι, να ιδρύει «νοσοκομεία ΑΕ»; Οσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «βγει απ' το κάδρο», η σημερινή κατάσταση με την πανδημία έχει τη σφραγίδα και της δικής του πολιτικής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1869 Πεθαίνει ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος.

1918 Ξεκινά τις εργασίες του στον Πειραιά το 1ο Πανελλαδικό Πανεργατικό Συνέδριο, ιδρυτικό της ΓΣΕΕ (3-10/11/1918).

1918 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας. Την ίδια μέρα υπογράφεται συνθήκη ανακωχής μεταξύ της Αυστρίας και του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού της Αντάντ.

1918 Οι ναύτες του Κίελου ξεσηκώνονται, σηματοδοτώντας την απαρχή της προλεταριακής επανάστασης στη Γερμανία.

1935 Πραγματοποιείται δημοψήφισμα για την επαναφορά του βασιλιά Γεωργίου Β' στην Ελλάδα. Η νοθεία ήταν τέτοια, που ο αριθμός των ψηφισάντων υπέρ της μοναρχίας ξεπέρασε κατά 400.000 τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν όλα τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές!

1938 Η ιαπωνική κυβέρνηση εξαγγέλλει τη «νέα τάξη πραγμάτων στην Ανατολική Ασία».

1944 Τα τελευταία γερμανικά στρατεύματα φεύγουν από την Ελλάδα (πλην Μήλου και Κρήτης).

1954 Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης Ανρί Ματίς.

1957 Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο «Σπούτνικ 2», με επιβάτη τη σκυλίτσα Λάικα.

1968 Σε μαζικό συλλαλητήριο κατά της χούντας εξελίσσεται η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου.

...και σαν χτες

1789 Η Γαλλική αστική Επανάσταση εθνικοποιεί την περιουσία της Εκκλησίας.

1823 Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ιάκωβος Μονρόε, αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ανεξαρτησία των επαναστατημένων Ελλήνων.

1911 Γεννιέται ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.

1922 Το 2ο έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (Κομμουνιστικού) αποδέχεται τους 21 όρους εισδοχής στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1946 Με απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης κλείνει η εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», ενώ ο συντάκτης της Καραγιόζης καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά. Εκδίδεται ο «Συμφιλιωτής», επίσημο όργανο του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

1960 Πεθαίνει ο συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Δημήτρης Μητρόπουλος.

1975 Πεθαίνει ο Ιταλός σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι.

1978 Επιστρέφουν στη Γη, μετά από 139 μέρες και 14 ώρες στο Διάστημα, οι δύο Σοβιετικοί κοσμοναύτες του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ 6».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ