Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΑΣΤΑΚΟΣ
Βαθαίνει το «αποτύπωμα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Οργώνουν τα στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων τη χώρα, σε εφαρμογή του «Στρατηγικού Διαλόγου» και της νέας Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, που δρομολόγησαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα στελέχη της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (CAB, ελικόπτερα) των ΗΠΑ, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έλευση του κύριου όγκου της ταξιαρχίας, με σκοπό την πολύμηνη εκπαίδευση (και συνεκπαιδεύσεις με ελληνικά και άλλα τμήματα) στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα, ήδη από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, με περιοδικές μετασταθμεύσεις στην Ελλάδα τέτοιων αμερικανικών ταξιαρχιών.

Από τη διοίκηση της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ που εδρεύει στην Ευρώπη, με έδρα το Illesheim της Γερμανίας, στάλθηκε «ενημερωτικό» προς τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ότι «μπορεί να δουν μεγάλους σχηματισμούς ελικοπτέρων από το 1 Τάγμα της 101 CAB, καθώς θα εκπαιδεύονται γύρω από το Στεφανοβίκειο για τους επόμενους αρκετούς μήνες».

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί διευκρινίζουν ότι τα ελικόπτερα και το προσωπικό της 101 βρίσκονται στην Ευρώπη σε «περιοδική μεταστάθμευση» συνολικά εννέα μηνών, προς υποστήριξη της αμερικανοΝΑΤΟικής επιχείρησης «Atlantic Resolve», που από το 2014 και μετά φέρνει από τις ΗΠΑ και παρατάσσει μάχιμα τμήματα σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Φέτος πυρήνας της τέτοιας δύναμης είναι ακριβώς η 101 CAB, που έχει αναπτύξει σε μια σειρά από χώρες περίπου 2.000 άτομα προσωπικό, 55 ελικόπτερα UH-60 και HH-60 Black Hawk, 10 CH-47 Chinook, 25 AH-64 Apache και περισσότερα από 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Στεφανοβίκειο αναμένεται να αναπτυχθούν περίπου 400 Αμερικανοί (χειριστές, τεχνικοί, διαβιβαστές, διοικητικοί, προσωπικό ασφάλειας κ.ά.), που θα παραμείνουν έως τέλη Μάρτη 2021, δηλαδή έξι μήνες. Θα αναπτυχθούν επίσης σημαντικός αριθμός ελικοπτέρων. Μεθοδεύεται, επίσης, μέσα στο εξάμηνο να καταφτάσουν στην Ελλάδα και στελέχη Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, για συνεκπαιδεύσεις με ελληνικές δυνάμεις.

Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση γράφεται πως η δύναμη της 101 CAB «βρίσκεται στην Ελλάδα για να εκπαιδευτεί με σύμμαχες και εταίρες χώρες για να αυξήσει την ετοιμότητα και να ενισχύσει τις στρατιωτικές σχέσεις», επισήμανση που υποδηλώνει ανάπτυξη δυνάμεων και άλλων χωρών.

«Κόμβος» για τις πρόβες πολέμου η Αλεξανδρούπολη

Θυμίζουμε, ο εξοπλισμός της 101 έφτασε στην Ευρώπη τον Ιούλη και διεκπεραιώθηκε προς τα διάφορα σημεία διασποράς στην Ευρώπη μέσα από τους λιμένες La Rochelle στη Γαλλία και την Αλεξανδρούπολη.

Η τέτοια χρήση της Αλεξανδρούπολης τότε λειτούργησε και ως πρόβα για την αξιοποίηση της ακριτικής περιοχής του χρόνου, για τη γιγαντιαία αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «DEFENDΕR EUROPE 2021», που αναμένεται να κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες (στρατιωτικές πηγές μιλούν για κινητοποίηση συνολικά πάνω από 40.000 στρατιωτών και 5.000 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού) και θα χρησιμοποιήσει τον Μάρτη 2021 την Αλεξανδρούπολη ως βασικό λιμένα και αερολιμένα διεκπεραίωσης.

Ακριβώς, στο πλαίσιο προετοιμασίας του τέτοιου «άλματος», την προηγούμενη Πέμπτη αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών επιθεώρησε τις λιμενικές εγκαταστάσεις και συναντήθηκε με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, σχεδιάζοντας την άφιξη και διεκπεραίωση χιλιάδων Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών, με άρματα μάχης, στρατιωτικά ελικόπτερα, βαριά οχήματα, χιλιάδες στρατιωτικά κοντέινερ και μεγάλες ποσότητες οπλισμού, με προορισμό τους τη Ρουμανία. Με σκοπό, πάντα, την προετοιμασία της επιχείρησης, συμφώνησαν να γίνει και νέα σύσκεψη, πάλι στην Αλεξανδρούπολη, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ολη η Ελλάδα... βάση

Τέλος, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας έδεσε την Κυριακή το γιγαντιαίο πλοίο των Αμερικανών «USS Hershel "Woody" Williams», που, όπως είχε ανακοινωθεί στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο στην Ελλάδα, θα έχει ως βάση του τη Σούδα. Το γεγονός, ωστόσο, ότι έδεσε στον Αστακό, όπου και θα πραγματοποιήσει εργασίες προγραμματισμένης συντήρησης, όπως έγινε γνωστό, αποδεικνύει ακριβώς ότι με τις ευλογίες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών αστικών κομμάτων, ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Σημειωτέον, το πλοίο συμπλήρωσε 43 μέρες επιχειρήσεων γύρω από την Αφρική, καθώς με βάση την Ελλάδα, υπαγόμενο στον 6ο Στόλο, αλλά αποσπασμένο στην αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (AFRICOM), επισήμως, «υποστηρίζει αποστολές και επιχειρήσεις συνεργασίας ασφάλειας εντός και γύρω από την αφρικανική ήπειρο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ