Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Μαχητική λαϊκή απάντηση στο «αυξημένο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την πόλη

Σε μια μαχητική συγκέντρωση, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, οι Οργανώσεις της Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βροντοφώναξαν την Παρασκευή «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» ενάντια στη συμμετοχή του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Τζ. Πάιατ στην συνάντηση «Μεταφοράς γνώσης» που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ionian TV, με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Αγγελική Τσώλου, Γραμματέα της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε στα πραγματικά «ενδιαφέροντα» του πρέσβη στην περιοχή: «Το ενδιαφέρον για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των ενεργειακών δικτύων μεταφοράς. Ηδη τόσο στον Πατραϊκό Κόλπο όσο και ευρύτερα στο Ιόνιο, έχουν δοθεί οι άδειες για την έρευνα και την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Είναι μια περιοχή στην οποία αναπτύσσονται συνεχώς αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τομέας που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις από αμερικάνικους ομίλους. Επίσης, από την περιοχή μας σχεδιάζεται να περάσει ο αγωγός East Med, ευρωατλαντικών συμφερόντων, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Κεντρική Ευρώπη.

Η περιοχή μας σχεδιάζεται να αποτελέσει κόμβο μεταφορών και με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Πάτρας να αποτελεί το "μήλο της έριδος" αντιτιθέμενων σχεδιασμών ελέγχου της εφοδιαστικής και μεταφορικής αλυσίδας, σε μια προσπάθεια από μέρους των Αμερικανών, παρεμπόδισης και ματαίωσης του κινέζικου σχεδίου για το "νέο δρόμο του μεταξιού".

Στο επίπεδο της έρευνας και της τεχνολογίας με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το οποίο κατά καιρούς συμμετέχει σε έρευνες που αφορούν ΝΑΤΟικά προγράμματα, υπογράφει συμβάσεις με πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, ενώ εταιρείες αμερικάνικων συμφερόντων συνδέονται με διάφορες start ups εταιρείες στους τομείς των δικτύων, του αυτοματισμού, της ρομποτικής και των drones» που καμία σχέση δεν έχουν με τη βελτίωση της ζωής των εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

Ενώ κλείνοντας τόνισε: «Ο πρέσβης των ΗΠΑ είναι ανεπιθύμητος στην πόλη μας, γιατί για την διασφάλιση των κερδών των αμερικάνικων μονοπωλίων και για τους ανταγωνισμούς τους με μονοπώλια άλλων κρατών, η κατάσταση στην περιοχή μας είναι οξυμένη. Δεν ξεχνάμε ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν αιματοκυλίσει εδώ και δεκαετίες λαούς, έχουν διαμελίσει κράτη, σκοτώνουν αμάχους και ανήλικους για την κερδοφορία των μονοπωλίων τους. Το ΚΚΕ παλεύει για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Ολα τα παραπάνω αποκτούν πραγματικό νόημα, μόνο όταν συμβαδίζουν με την πάλη: Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Για την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με το λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Και σε αυτόν το δρόμο καλούμε σε συστράτευση και συμπόρευση με το ΚΚΕ.»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πάτρας και η δική μας παρέμβαση(2021-06-30 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο των αμερικανικών σχεδιασμών η Βόρεια Ελλάδα(2021-06-03 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητος ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού!(2019-03-27 00:00:00.0)
Γρηγόρης Συμεωνίδης(2019-02-09 00:00:00.0)
«Επενδύοντας» στην Ελλάδα για τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή...(2017-05-09 00:00:00.0)
Νέες στρατιωτικές και επιχειρηματικές συμφωνίες...(2014-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ