Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι δεν αιφνιδιάζονται! Οργανώνουν την αντεπίθεσή τους

«

Θέλετε μέτρα προστασίας από την πανδημία; Πάρτε ένα πακέτο με "ανατροπές του αιώνα" στα Εργασιακά...»: Το παραπάνω μήνυμα εκπέμπει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη, προκαλώντας ανησυχία στους εργαζόμενους με τα μέτρα που προβλέπει για το ωράριο, το μισθό και το δικαίωμα της απεργίας.

Με σαφή την πρόθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας να πιάσουν στον ύπνο τους εργαζόμενους εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, έφεραν αυτές τις «μεταρρυθμίσεις» την ώρα που εκατοντάδες σωματεία, συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα παλεύουν για τα αυτονόητα μέτρα προστασίας από τη διάδοση της πανδημίας.

Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να βρει τη μαζική, μαχητική απάντηση της εργατικής τάξης και σύσσωμου του λαού για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας. Ηδη άλλωστε σωματεία και συνδικάτα ετοιμάζουν την απεργιακή απάντησή τους, και μάλιστα «εν κινήσει», αφού καθημερινά πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με απεργίες, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες πρωτοβουλίες (π.χ. Επισιτισμός - Τουρισμός, Οικοδόμοι, Τηλεπικοινωνίες κ.ά.).

Εχουμε και λέμε λοιπόν για την πρόκληση της κυβέρνησης:

Αντί να πάρει μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, αντί να προσλάβει μόνιμους γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας για τα νοσοκομεία, αντί να ανοίξει νοσοκομεία που έκλεισαν, να στελεχώσει Κέντρα Υγείας και όλες τις δομές που μπορούν να προστατέψουν την υγεία του λαού, φέρνει νομοσχέδιο για 10ωρη δουλειά.

Εδώ και 8 μήνες που η πανδημία είναι σε εξέλιξη, δεν ενίσχυσε τις συγκοινωνίες για να μην παστώνεται σαν τις σαρδέλες κάθε πρωί και απόγευμα ο εργατόκοσμος. Δεν μερίμνησε να ενισχύσει το στόλο, να προσλάβει οδηγούς και μηχανικούς, να χρηματοδοτήσει την επισκευαστική βάση για λεωφορεία και συρμούς. Και σήμερα, που η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, αντί να πάρει έστω και τώρα μέτρα για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προτιμάει να πάρει μέτρα τσακίσματος των εργαζομένων, να μειώνει τον μέσο μισθό τους, να απελευθερώνει κι άλλο τη δουλειά τις Κυριακές.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς δίνουν έναν πολύμορφο αγώνα για να ανοίξουν νέες σχολικές αίθουσες, για να προσληφθούν καθαρίστριες και δάσκαλοι, ώστε να πάψουν τα σχολεία να είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Η κυβέρνηση ξεκίνησε συκοφαντώντας τα αιτήματά τους, συνέχισε με απειλές, πέρασε στην καταστολή, μαζεύοντας στο «σωρό» 14χρονα παιδιά που τα έσυρε στα δικαστήρια. Σήμερα η κατάσταση όλο και χειροτερεύει, εκατοντάδες σχολεία και τμήματα κλείνουν λόγω κρουσμάτων. Η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και τα στοιχειώδη αιτήματα για τα σχολεία, όταν πρόκειται όμως για την εργοδοσία τρέχει «με χίλια», όπως έδειξε το νομοσχέδιο Βρούτση.

Οσο για τους χώρους δουλειάς; Εδώ οι εργαζόμενοι ζουν κάθε μέρα έναν εφιάλτη: Ξεκινούν με συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μπαίνουν σε εργοστάσια, μεγάλα εμπορικά κέντρα ή άλλους χώρους, όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι «λάστιχο» για να μπορεί η εργοδοσία να κάνει ό,τι γουστάρει με κρούσματα, με άδειες κ.ο.κ. Ετσι, ο κατάλογος των επιχειρήσεων όπου παρατηρείται συρροή κρουσμάτων όλο και μεγαλώνει, όμως το αυτί της κυβέρνησης δεν ιδρώνει. Από την άλλη, όταν της «σφυρίζουν» οι καπιταλιστές τρέχει να ικανοποιήσει κάθε αίτημά τους. Σαν να μην έφτανε η «ασυλία» που απολαμβάνουν για να εκβιάζουν εργαζόμενους να πηγαίνουν στη δουλειά ακόμα και με ύποπτα συμπτώματα, τώρα έχουν να λαμβάνουν άλλο ένα πακέτο με μέτρα που τους «λύνουν τα χέρια»: Εκτός από την απλήρωτη δουλειά και την επέκταση της «ευελιξίας», θα έχουν περισσότερα εργαλεία καταστολής του απεργιακού αγώνα, τόσο με την αξιοποίηση της απεργοσπασίας όσο και με πλήθος περιορισμών που στην πραγματικότητα κάνουν σχεδόν αδύνατη την απεργία σε μια σειρά από χώρους.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση μόνο «ανίκανη» δεν είναι, όπως την κατηγορεί, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, και το προηγούμενο κύμα πανδημίας αξιοποιήθηκε για μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα και ΠΝΠ που έδωσαν αέρα στα πανιά του κεφαλαίου φορτώνοντας τα βάρη του lockdown στους εργαζόμενους. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλοι ζητούσαν ακόμα πιο αποφασιστικά μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ καλούσαν το λαό να κάτσει στα αυγά του. Ετσι, λοιπόν, τόσο η ΝΔ όσο και όλοι οι προκάτοχοί της αποδεικνύονται ικανότατοι στη «συνέχεια» της αντεργατικής πολιτικής, αλλά ανίκανοι να προστατέψουν στοιχειωδώς τους εργαζόμενους. Για κάθε μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση, είτε για τον εργάσιμο χρόνο είτε για τον Πτωχευτικό Κώδικα είτε για την ένταση του κρατικού αυταρχισμού, βρίσκει στρωμένο έδαφος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε την αρχή σε τέτοιες βάρβαρες μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε λεπτό για χάσιμο. Τώρα ο απεργιακός συναγερμός που ήδη σημαίνουν σωματεία από όλη τη χώρα για να μην περάσει και αυτό το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Ο άθλιος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έξαρση της πανδημίας για να κάνει πράξη τα πιο αρρωστημένα όνειρα της εργοδοσίας πρέπει να της γυρίσει μπούμερανγκ. Να πληρώσουν ακριβά τόσο η κυβέρνηση όσο και όλα τα αστικά κόμματα, η εργοδοσία, η ΕΕ αυτά τα μέτρα - φωτιά. Ολοι στον αγώνα, όλοι στην οργάνωση της αντεπίθεσης!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org