Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Απεργιακή απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης - εργοδοσίας

Αφίσα του ΣΕΤΗΠ με κάλεσμα για απεργιακή απάντηση
Αφίσα του ΣΕΤΗΠ με κάλεσμα για απεργιακή απάντηση
Με απεργία ετοιμάζονται να απαντήσουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα στο νομοσχέδιο με το οποίο κυβέρνηση και εργοδοσία φέρνουν συνδυασμένο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και στη συνδικαλιστική δράση.

Η παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη βρήκε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κινούνται ήδη σε απεργιακή τροχιά. Απέναντι στις ρυθμίσεις που χτυπούν το 8ωρο, το απεργιακό δικαίωμα, τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, τα συνδικάτα εντείνουν την απεργιακή προετοιμασία.

Αποφάσεις για απεργία έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Κορίνθου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Σε απεργιακή προετοιμασία καλεί τα Συνδικάτα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενόψει και της συνεδρίασής του την Τρίτη.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες των Σωματείων με τις οποίες μεταφέρουν στους εργαζόμενους το μήνυμα απεργιακού συναγερμού, με συνελεύσεις, εξορμήσεις, συσκέψεις κ.ά., ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε τρία εργοτάξια, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κάλεσε την περασμένη βδομάδα τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση με απεργία στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Στη Θεσσαλονίκη, με παρουσία αντιπροσωπείας του Συνδικάτου Οικοδόμων πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο εργοτάξιο της επέκτασης του αεροδρομίου, με αφορμή το πρόσφατο εργατικό «ατύχημα». Αναδείχθηκε η έλλειψη και ανεπάρκεια μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Και στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα εδώ και βδομάδες 10ωρα - 7ήμερα, μέσα σε χώρους κλειστούς που δεν αερίζονται επαρκώς... Τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι, σε συνεχή επαφή με το Συνδικάτο, πρέπει να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής τους στα χέρια τους. Επιβεβαιώθηκε, τέλος, η συμφωνία των εργαζομένων στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου για απεργιακή απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα.

Από τη συνέλευση στο εργοτάξιο επέκτασης του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη
Από τη συνέλευση στο εργοτάξιο επέκτασης του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη
«Ως εδώ! Απεργώ!» είναι το μήνυμα που στέλνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) με την αφίσα του, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν απάντηση στο μέλλον που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία, στην «απογείωση» της «ευελιξίας», στο νέο χτύπημα στα συνδικάτα.

Σε κινητοποιήσεις τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε νέες κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 2/11 προχωρούν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και 12 επιχειρησιακά σωματεία έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία και καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε κινητοποίηση την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, καλεί το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας.

Το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καλεί σε κινητοποίηση στις 11 π.μ., στη συμβολή Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, και παρέμβαση στις εργοδοτικές ενώσεις.

Στα Χανιά, το Σωματείο Επισιτισμού οργανώνει κινητοποίηση στις 10 π.μ. στον προαύλιο χώρο του Εργατικού Κέντρου, καλώντας όλα τα σωματεία του κλάδου και συνολικά τα σωματεία που έχουν στη δύναμή τους εποχικά εργαζόμενους.

Το κλαδικό Σωματείο της Σάμου καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στον ΟΑΕΔ.

Επίσης, στη Ρόδο η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του κλάδου και τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare - Paradise Village», «Miramare» και «Sheraton» καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.

Νέες πρωτοβουλίες για μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν την Τετάρτη 4/11, στις 6 μ.μ., η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής, ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου με θέμα τα αυξανόμενα κρούσματα Covid-19 στους εργασιακούς χώρους του κλάδου. «Τα ελλιπή μέτρα προστασίας και ο συγχρωτισμός των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, που επιβάλλει η εργοδοσία προς όφελος της κερδοφορίας της, δημιουργούν αυτήν την εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους», σημειώνουν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο, ενώ υπογραμμίζουν την ευθύνη του υπουργείου «για τη λήψη και την επιβολή στους εργοδότες των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς».

Τον τρόπο με τον οποίο η εργοδοσία της PDS διαχειρίστηκε το κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στο κτίριο της εταιρείας στην Καλλιθέα καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Τα μέτρα που πήρε η εργοδοσία «ήταν ανεπαρκή, αφού πραγματοποίησε απολύμανση μόνο του ορόφου στον οποίο εργαζόταν ο συνάδελφος και πραγματοποίησε τεστ μόνο σε όσους θεωρούνταν στενές επαφές», επισημαίνει. Η Επιτροπή ζήτησε από τη διοίκηση να πραγματοποιηθεί απολύμανση σε όλο το κτίριο και να γίνουν τεστ σε όλους όσοι εργάζονταν σε αυτό, καθώς «υπάρχουν εναλλασσόμενες βάρδιες, κοινόχρηστοι χώροι», ωστόσο η διοίκηση, επικαλούμενη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, απέρριψε τα αιτήματα.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας αποφάσισε απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα, συνεχίζοντας τον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας τους χώρους δουλειάς, αλλά και για πληρωμή των δεδουλευμένων, για να μη χαθεί ούτε ένα ένσημο, ούτε ένα μεροκάματο, και για πλήρη προστασία των ανέργων, προχωρά σε συγκεντρώσεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ την Τρίτη 10/11, στις 11 π.μ., σε Βέροια, Νάουσα και Γιαννιτσά.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 31/10, στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 1/11, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

-- Στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης διοργανώνουν την Τρίτη 3/11, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, τα Σωματεία Οικοδόμων, Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και Εμποροϋπαλλήλων.

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τα ΔΣ των σωματείων του κλάδου και τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε σύσκεψη την Τετάρτη 4/11, στις 11 π.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132, 2ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 8/11, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5, Αθήνα).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσπρωτίας προγραμματίζει Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 13/11, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η δράση, κάθε χώρος δουλειάς γίνεται μετερίζι του αγώνα(2022-10-21 00:00:00.0)
Παγκινητοποίηση για την επιτυχία της απεργίας στην Κεντρική Μακεδονία(2022-04-01 00:00:00.0)
Οργανώνεται το μαζικό απεργιακό μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή στον πόλεμο και την ακρίβεια(2022-03-24 00:00:00.0)
Την Κυριακή η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση(2017-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ