Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ"
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Η τοποθέτηση της «Παλιάς ΚΕ»

Η πρώτη γνωστή αναλυτική τοποθέτηση της «Παλιάς ΚΕ» για τον πόλεμο και τη θέση του ΚΚΕ απέναντί του διατυπώθηκε με το Μανιφέστο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στις 20 Απρίλη 1940. Το Μανιφέστο στηριζόταν στη θέση της ΚΔ στις 28 Σεπτέμβρη 1939, που χαρακτήριζε κίνδυνο «για τους βαλκανικούς λαούς να εμπλακούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και προσανατόλιζε τα βαλκανικά ΚΚ στο καθήκον πάλης «ενάντια στις κυβερνήσεις». Αλλάζοντας ουσιαστικά θέση σε σχέση με την Οδηγία της ΚΔ τον Ιούλη του 1939, που δεν εκτιμούσε τον πόλεμο ως ιμπεριαλιστικό, ενώ επί της ουσίας έθετε ζήτημα ανοχής της κυβέρνησης Μεταξά από το ΚΚΕ εφόσον αυτή αντισταθεί.

Αναφερόμενο στην πολιτική της κυβέρνησης Μεταξά, το Μανιφέστο καλούσε το λαό «να γκρεμίσει τη βασιλομεταξική δικτατορία που προκαλεί τον πόλεμο και την υποδούλωση», εννοώντας με το τελευταίο ότι η 4η Αυγούστου, συμμαχώντας με την Αγγλία, προκαλούσε την Ιταλία, που ανταγωνιζόταν με τους Αγγλογάλλους στα Βαλκάνια.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι χρονικά εγγύτερες στον ιταλοελληνικό πόλεμο θέσεις της «Παλιάς ΚΕ», που διατυπώνονταν στην Προκήρυξη της 30ής Αυγούστου 1940. Η «Προκήρυξη του ΚΚΕ» έλεγε και τα εξής:

«Είναι ακόμη καιρός να σωθούμε απ' τη σφαγή (...) όλοι μαζί να ανατρέψουμε τη βασιλομεταξική δικτατορία και να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία των φιλειρηνικών Βαλκανίων και της Σοβιετικής Ενωσης (...) να ακολουθήσουμε πραγματική ουδετερότητα (...)». Ενώ καλούσε σε «Προσωρινή αντιδικτατορική αντιπολεμική κυβέρνηση Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας».

Παραμένοντας στην παραπάνω θέση και μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η «Παλιά ΚΕ» έδωσε στη δημοσιότητα Μανιφέστο με ημερομηνία 7 Δεκέμβρη 1940. Πρόκειται για το πιο κοντινό στην κήρυξη του πολέμου ντοκουμέντο της «Παλιάς ΚΕ» που έχει βρεθεί έως τώρα. Στο Μανιφέστο αναφέρονταν και τα παρακάτω:

«Οι πολεμιστές μας να υποβάλουν στους αντιπάλους απέναντί τους προτάσεις ειρήνης δίχως προσαρτήσεις και αποζημιώσεις. Να παρουσιαστούν ομαδικά κι ένοπλα στους ανωτέρους τους, ζητώντας συμμετοχή στις προσπάθειές τους. Να στείλουν τελεσίγραφο στην πουλημένη ιμπεριαλιστική κυβέρνηση ζητώντας την ειρήνη και θυμίζοντάς της πως τους κάλεσε στα όπλα μονάχα για να διώξουν απ' τα ελληνικά εδάφη τον Ιταλό καταχτητή. Η λύση των μειονοτικών ζητημάτων ν' αφεθεί στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους ελληνικούς και αλβανικούς πληθυσμούς. Κι αν η κυβέρνηση αρνηθεί, σύσσωμος ο στρατός, περιφρουρώντας ταυτόχρονα τα σύνορα της πατρίδας μας, να ενωθεί με το λαό για την ανατροπή της».

Το ΚΚΕ στο Δοκίμιο Ιστορίας του, τόμος Β1 (1939 - 1949), έχει εκτιμήσει ως σωστή την παραπάνω θέση της «Παλιάς ΚΕ», που εξέφραζε τη θέση της ΚΔ (Σεπτέμβρης 1939) όσον αφορά την εκτίμηση για τον χαρακτήρα του ιταλοελληνικού πολέμου ως ιμπεριαλιστικού και τη στάση της γενικά απέναντι στην κυβέρνηση Μεταξά. Η «Παλιά ΚΕ» τασσόταν υπέρ της συμμετοχής στον πόλεμο, με ταυτόχρονη πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης. Σημειώνει βεβαίως το Δοκίμιο ότι δεν ήταν πάντα επεξεργασμένη η τακτική της, καθώς και οι μορφές πάλης που πρόκρινε κάθε φορά, δεν έπαιρνε πάντα υπόψη της τις πραγματικές διαθέσεις στον στρατό και γενικότερα στο λαό, γεγονός που εκ των πραγμάτων παραγνώριζε ότι η έκρηξη του πολέμου δεν σημαίνει και ταυτόχρονη διαμόρφωση συνθηκών επαναστατικής κατάστασης. Από την άλλη, δεν απαλλασσόταν από αντιφάσεις της στρατηγικής του ΚΚΕ, και βέβαια πρώτα απ' όλα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος (π.χ. «ουδετερότητα», Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας και κυβέρνηση του Μετώπου).

Τελικά η εμβέλεια των θέσεων της «Παλιάς ΚΕ» ήταν μικρή, λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών και των ελάχιστων κομματικών δυνάμεων που βρίσκονταν υπό την καθοδήγησή της, καθώς και εξαιτίας της επίθεσης που δέχτηκαν από σημαντικές δυνάμεις του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ