Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Στο Εφετείο με πρόταση για μεγαλύτερες ποινές στο διευθυντήριο

Μεγαλύτερες ποινές για όσους καταδικάστηκαν για διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής ζητά ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος, που ήταν και ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της έφεσής του ο εισαγγελέας Εφετών σημειώνει για τους διευθύνοντες τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση (δηλαδή, τον αρχηγό των ναζί Νίκο Μιχαλολιάκο και τους ναζιστές στελέχη Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο): «Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα (ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κ.λπ.) αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα. Οι καταδικασθέντες δεν χρειαζόταν να γνωρίζουν τον "εκτελεστή" ούτε να δώσουν ρητά την εντολή, αφού τα εκτελεστικά όργανα ήταν "αντικαταστά"».

Για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, αναφέρει: «Το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α) Τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στη βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, β) προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, σημειώνεται ότι η επίθεση είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον Ιωάννη Λαγό».

Μετά την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα για τους συγκεκριμένους καταδικασθέντες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του ΚΠΔ που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή σε έναν κατηγορούμενο από αυτήν που επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο. Συνεπώς στην περίπτωση της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης η ποινή των 13 χρόνων μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια, όπως και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο εισαγγελέας Στ. Κωσταρέλλος, αντίθετα, δεν άσκησε έφεση όσον αφορά τους καταδικασθέντες ως συνεργούς στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα και όσους καταδικάστηκαν για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, ενώ δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κατέθεσε αίτηση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Ι. Μωραϊτάκη, ζητώντας να ασκηθεί έφεση από τον αρμόδιο εισαγγελέα, κατά του μέρους της δικαστικής απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής που μετέτρεψε το κατηγορητήριο, όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, από το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org