Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «μεγάλες ταχύτητες» κέρδη και ανταγωνισμοί που πληρώνει ο λαός

Eurokinissi

Τη νέα τοποθέτηση της «Microsoft» στην Ελλάδα, πάνω στα προνόμια που εξασφαλίζει η κυβέρνηση για το κεφάλαιο, και το ρόλο που αναθέτουν οι Αμερικανοί στη χώρα, παρουσίασαν χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της εταιρείας Μπ. Σμιθ, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα, Τζ. Πάιατ.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος τριών μονάδων αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην Αττική, με «συνολικό οικονομικό όφελος, σε βάθος χρόνου, το οποίο μπορεί να ξεπερνά το 1 δισ.», όπως προπαγανδίζεται από την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς, αργότερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μείωνε τα νούμερα («το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αυτής - περίπου 500 εκατομμύρια, αν δεν κάνω λάθος - αφορά αυτόν καθαυτόν τον εξοπλισμό που απαιτείται, προκειμένου να στηθεί όλο αυτό το σύστημα. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχει μία επένδυση περίπου 50 εκατομμυρίων τον χρόνο για τα επόμενα χρόνια», έλεγε), για δε τις θέσεις εργασίες δεν αναλάμβανε ούτε... διακηρυκτικά καμία δέσμευση («ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθεί άμεσα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί»), επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως οι περιβόητες «πολλές και καλές» θέσεις εργασίας στην πραγματικότητα είναι ελάχιστες, με ημερομηνία λήξης και με βάση όλες τις προηγούμενες και σημερινές αντεργατικές ανατροπές.

Σε αυτό το πλαίσιο, για το λαό και τις ανάγκες του, ο πρωθυπουργός, στον χαιρετισμό του, έσπευδε να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα και για τους επαγγελματίες, λέγοντας ότι «το κέρδος αυτό πολλαπλασιάζεται αν προστεθεί ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει, αυτή η επένδυση, σε άλλες επιχειρήσεις (...) Και, βέβαια, το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η σημασία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας», επιχειρώντας να κρύψει ότι ο «μετασχηματισμός» αφορά το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με λίπασμα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που μεταξύ άλλων τσακίζουν και επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της οικονομίας και του κράτους, επιχειρώντας να κρύψουν ότι αυτός αφορά την καπιταλιστική οικονομία, αλλά κι ένα αστικό κράτος ακόμα πιο «αποτελεσματικό» και «γρήγορο» για το κεφάλαιο και απέναντι στο λαό. Αλλωστε, χαρακτηριστικό είναι πως με το νομοσχέδιο που ψήφισε προ ημερών για την «Ψηφιακή Διακυβέρνηση» η κυβέρνηση (με τις ψήφους και ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΜέΡΑ25), προβλέπεται ότι όλα τα δεδομένα του Δημοσίου περνάνε στο «cloud» («υπολογιστικό νέφος»), ανοίγοντας πέρα από τα υπόλοιπα και επικίνδυνους δρόμους για τα λαϊκά στρώματα.

Από την παρουσίαση δεν έλειψαν και οι αναφορές περί τεχνολογιών που τάχα μπορούν να καταργήσουν τους ταξικούς φραγμούς, όπως π.χ. ότι «η ταχύτητα στην επικοινωνία ανοίγει ένα νέο παράθυρο γνώσης σε όλους (...) μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταργήσει διακρίσεις. Οταν μειώνονται οι ψηφιακές αποστάσεις, μειώνονται και οι κοινωνικές αποστάσεις», όπως και ότι ο ψηφιακός «εκσυγχρονισμός» μπορεί τάχα να «βοηθήσει στην άνθηση της επιστημονικής έρευνας», η οποία, βέβαια, ασφυκτιά και καλουπάρεται με βάση τα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο μεταξύ, το τι σηματοδοτούν οι αναφορές αυτές δείχνει και το γεγονός ότι η εγκατάσταση του συμπλέγματος εντάσσεται στη «στρατηγική συμφωνία» με την αμερικανική εταιρεία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την «πιστοποιημένη κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων», με στόχο να «τονώσει την ανταγωνιστικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας όσον αφορά τις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης», να προσαρμόσει βασικά το εργατικό δυναμικό στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου.

Επιπλέον, από το Μαξίμου διαχεόταν ότι η «επένδυση» αυτή «αντανακλά την εμπιστοσύνη της εταιρείας στη φιλοσοφία που διαπνέει τη σημερινή κυβέρνηση και την αισιοδοξία που τρέφει για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας», όπως και ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά «data center region», στη χρησιμοποίηση, βασικά, της χώρας από τους Αμερικανούς ως κόμβου για διείσδυση και έλεγχο ευρύτερων γειτονικών αγορών και αναχώματος απέναντι στην κινεζική επιρροή στην περιοχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των δικτύων 5G, ενόψει και της απόφασης για την απόδοση των συχνοτήτων το επόμενο διάστημα.

Με σημαία την «απολιγνιτοποίηση»

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τα «κερδοφόρα αποτελέσματα» της ΔΕΗ, τον «εξορθολογισμό στη λειτουργία της» και την «αδιαπραγμάτευτη στρατηγική κατεύθυνση, την «πράσινη οικονομία» με την οποία κινείται, στην παρουσίαση της «νέας εταιρικής ταυτότητας» της εταιρείας (το νέο λογότυπο).

Οπως είπε, η ΔΕΗ εξελίσσεται σε μια νέα ανταγωνιστική εταιρεία, μακριά από «αλλεπάλληλα κύματα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού», με αύξηση της τιμής της μετοχής της, ενώ έβαλε ως επόμενα βήματα την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, όπως και του ΔΕΔΔΗΕ.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην περιλάλητη «απολιγνιτοποίηση» σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, που ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο πάνω στις χιλιάδες απολύσεις και στη γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας για το λαό της περιοχής, μιλώντας για πολλές «επενδυτικές προτάσεις» που έχουν ήδη κατατεθεί.

Προηγουμένως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, εξήρε το πρόγραμμα «απολιγνιτοποίησης» που ακολουθεί η διοίκηση της ΔΕΗ, μιλώντας μεταξύ άλλων για «αυτοχρηματοδοτούμενες (από την επιχείρηση) εθελούσιες εξόδους», όπως και για το πρόγραμμά της για την υποτιθέμενη «δίκαιη μετάβαση» σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι και πάλι κερδοφόρα, με βάση βέβαια τις αυξήσεις στους λογαριασμούς, τις οποίες σήκωσαν, όπως πάντα, τα λαϊκά νοικοκυριά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ