Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕ
Ενοχοποιούν τους υγειονομικούς για την εκρηκτική κατάσταση

Τα νοσοκομεία μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε «μιας νόσου»

Δεν περνάει μέρα χωρίς να αναδεικνύονται οι συνέπειες από το σύστημα Υγείας της «μιας νόσου» και ο κίνδυνος μετατροπής των νοσοκομείων σε υγειονομικές βόμβες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, των απαιτούμενων κρατικών πόρων για εξοπλισμό, υποδομές, των ξεχειλωμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων ή των ελλιπών - ανύπαρκτων πρωτοκόλλων διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Μέσα σε λίγες μέρες, το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο, Κέντρα Υγείας κάνουν λόγο για περιστατικά διασποράς κι όλα φανερώνουν χειροτέρευση της κατάστασης, 8 μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας.

Υγειονομικές βόμβες οι δημόσιες δομές Υγείας

Η ΟΕΝΓΕ φέρνει στο φως καταγγελία αγροτικού γιατρού, σύμφωνα με την οποία στις 15/9 το μεσημέρι στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου εξετάστηκε ασθενής, ο οποίος παρέμεινε μέχρι και τα μεσάνυχτα στη βραχεία νοσηλεία του ΚΥ και στη συνέχεια διακομίσθηκε για εισαγωγή σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός για Covid-19.

Ωστόσο, όχι μόνο δεν έγιναν όλες οι αναγκαίες προβλεπόμενες ενέργειες, αλλά το ΚΥ συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να έχει προηγηθεί απολύμανση. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας, ανάλογο περιστατικό συνέβη και στο ΤΕΠ του ΓΝ Χαλκίδας.

«Δεν είναι δυνατόν να ερωτάται ο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση non Covid-19 ασθενών που διαβιούν σε δομές που έχουν τεθεί σε καραντίνα και πρέπει να μεταφερθούν σε μία μονάδα Υγείας για την αντιμετώπιση κάποιου οξέως προβλήματος υγείας και να δηλώνει αναρμόδιος», καταγγέλλει επίσης η ΟΕΝΓΕ.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι και όσα έγιναν στη Θωρακοχειρουργική στο «Σωτηρία», «όπου μετά το νέο περιστατικό διασποράς στο κτίριο του χειρουργικού τομέα, το υπουργείο Υγείας έσπευσε με δελτίο Τύπου να ενημερώσει ότι όλα είναι υπό έλεγχο και πως η εφημερία του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί κανονικά», καταγγέλλει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» στο νοσοκομείο.

Στο Δρομοκαΐτειο, σε τμήμα οξέων περιστατικών νοσηλεύονταν δύο ασθενείς ασυμπτωματικοί από 25 Σεπτέμβρη και επειδή διέμεναν στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη Πέμπτη η γιατρός τούς έκανε τεστ, το οποίο βγήκε θετικό και για τους δύο. Ενας πήρε εξιτήριο την Παρασκευή. Ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε άμεσα και τελικά χτες έγινε μοριακός έλεγχος στο προσωπικό του τμήματος και σε ασθενείς. Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει να γίνονται τακτικά και καθολικά τεστ σε όλους τους ασθενείς και εργαζόμενους. Να υπενθυμίσουμε ότι η διαχείριση τέτοιων περιστατικών είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Κρεμασμένοι» στο τηλέφωνο οι ασθενείς

Την ίδια ώρα, προκειμένου να μπαλωθούν όπως - όπως τα παντός τύπου κενά, προχωρά η μετατροπή του συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση μόνο του κορονοϊού, κι ενώ η εμπειρία του περασμένου χειμώνα προκαλεί ήδη «έκρηξη» σε καθυστερημένες διαγνώσεις, χειρουργεία, θεραπείες, με τις λίστες της πολύμηνης αναμονής ακόμη και για ένα ιατρικό ραντεβού να εκτοξεύονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ατελείωτη ουρά που σχηματίστηκε - όπως κάθε πρωτομηνιά σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία - στο ΠΑΓΝΗ, «ξεσκεπάζοντας την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν και τη δυσκολία να βρουν ραντεβού τηλεφωνικά (...), ενώ συχνά η αναμονή βαίνει άκαρπη, αφού τα ραντεβού των επόμενων μηνών εξαντλούνται σε 1-2 ώρες.

Οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα πρωινά ιατρεία καθυστερούν τη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών, αυξάνοντας τη νοσηρότητα αλλά και τη θνητότητα από διάφορες χρόνιες παθήσεις, ενώ αναγκάζουν αρκετούς να πληρώσουν από την τσέπη τους για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Παρ' όλα αυτά, «η διοίκηση του νοσοκομείου (...) επιρρίπτει ευθύνες και στους ίδιους τους εργαζόμενους για "παθογένειες του παρελθόντος με εξετάσεις χωρίς ραντεβού ή αδιαφανείς διαδικασίες κλεισίματος"», καταγγέλλει το Σωματείο και συνεχίζει:

«Οι πραγματικές αιτίες για τις μεγάλες αναμονές είναι κυρίως η ανεπάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό αλλά και οι χρόνιες ελλείψεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Πάνω από 6.000 είναι οι κενές θέσεις γιατρών στις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας και δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών μεταξύ τμημάτων και δομών ούτε με τις προσλήψεις 400 περίπου επικουρικών γιατρών του τελευταίου εξαμήνου, ούτε με τις λίγες μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί (χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί), οι οποίες αντιστοιχούν σε λιγότερο από 25% των κενών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ