Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Απαράδεκτη η πρόταση της εισαγγελέα που έβγαλε λάδι τους ναζιστές

Ο «Ριζοσπάστης» θυμίζει τα όσα προκλητικά ισχυρίστηκε στην αγόρευσή της η Αδ. Οικονόμου

Απαράδεκτη και προκλητική ήταν η πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία στις 18/12/2019 ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, αποσιωπώντας και διαστρεβλώνοντας το αποδεικτικό υλικό της ακροαματικής διαδικασίας.

Επιπλέον, ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, πλην του φυσικού αυτουργού Γ. Ρουπακιά, ενώ για τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ζήτησε τη μεταβολή των κατηγοριών σε μικρότερης σημασίας αδικήματα από τα αρχικά αποδιδόμενα, υποβαθμίζοντας ποινικά τις εν λόγω δολοφονικές επιθέσεις και ρίχνοντας στα μαλακά τους δράστες.

Από τα αμέτρητα και ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία για τους απογόνους των ταγματασφαλιτών και των δοσίλογων, η πρόταση της εισαγγελέα, ύστερα από 8 ώρες αγόρευσης, ήταν η αθώωση της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτή η απαράδεκτη πρόταση όχι μόνο αθωώνει και δικαιώνει τους ναζιστές, αλλά πολύ περισσότερο τους παραδίδει στην κοινωνία «άσπιλους και αμόλυντους» για να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση και την τραμπούκικη επιβολή των επιδιώξεων και των συμφερόντων που εκπροσωπούν. Η προκλητική πρόταση της εισαγγελέα Αδ. Οικονόμου ήταν επί της ουσίας ασπίδα προστασίας για την οργάνωση, που η ναζιστική ιδεολογία είναι το κίνητρο της εγκληματικής της δράσης και ο εγκληματικός της χαρακτήρας είναι αλληλένδετος με τη ναζιστική της ιδεολογία.

Σαν να μην ήταν στη διαδικασία...

Τι να πρωτοσημειώσει κανείς από τα αμέτρητα και ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία που αναδείχθηκαν στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια: Αρθρα και δηλώσεις του αρχηγού Μιχαλολιάκου και των στελεχών της ΧΑ που εξυμνούν τον «ισόθεο» Χίτλερ, το ναζιστικό καθεστώς και τις θηριωδίες του, την άρια φυλή. Φωτογραφικά ντοκουμέντα με ναζιστικά σύμβολα, σβάστικες, σημαίες της Βέρμαχτ, των SS, ναζιστικά τατουάζ στα μπράτσα των στελεχών της. Φωτογραφικά ντοκουμέντα, μαρτυρίες με επιθέσεις σε μετανάστες, αντιφασίστες, πρωτοπόρους συνδικαλιστές, κομμουνιστές, βίντεο με τα τάγματα εφόδου εν δράσει, με στειλιάρια, με όπλα, συνομιλίες και μηνύματα με εντολές, όπου ακολουθούσαν εγκληματικές πράξεις. Αμέτρητα και ατράνταχτα είναι τα αποδεικτικά στοιχεία που αναδείχθηκαν και για την ευθύνη της ηγεσίας: Οι οργανωμένες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου που δρούσαν κατόπιν εντολών, οδηγιών, ενημέρωσης και έγκρισης από την ηγεσία της (μέσω της ιεραρχικής πυραμίδας: Αρχηγός, περιφερειάρχης, πυρηνάρχης τοπικής οργάνωσης) κ.ά.

Ολα αυτά ήταν ανύπαρκτα στην πρόταση της εισαγγελέα, που τους έβγαλε λάδι σε όλα. Για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης της ναζιστικής οργάνωσης ζήτησε την απαλλαγή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και στελεχών της, υπερθεματίζοντας και υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της ναζιστικής οργάνωσης. Δεν αποδέχτηκε ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός για τις εγκληματικές πράξεις - «η ηγεσία δεν γνώριζε, δεν έδινε εντολή, δεν υπήρχε σχεδιασμός, δεν υπήρχε στοχοποίηση των θυμάτων από την ηγεσία της», όπως προκλητικά ανέφερε.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν υπήρχε κίνητρο για τις εγκληματικές πράξεις, όλες ήταν συμπτωματικές, μεμονωμένες ή και εδράζονταν στη σφαίρα της ...ψυχολογίας. Οσο για τη ναζιστική ιδεολογία, για τα «είμαστε φασίστες, ναζιστές, μαχαιροβγάλτες» κ.λπ., υιοθέτησε πλήρως τα όσα είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής περί αποχώρησης το 1992 «ακραίων ιδεολογικά μελών». Ομως, όπως ανέφερε, και να είναι ναζιστές, αυτό είναι ποινικά αδιάφορο...

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος μετά από καιρό για τη δολοφονία Φύσσα σε τηλεοπτική εκπομπή και... μεταφράστηκε από τα στελέχη της ως ανάληψη του πολιτικού κόστους (!), η εισαγγελέας την υιοθέτησε πλήρως. Επίσης, στην αγόρευσή της επικαλέστηκε δήλωση στελέχους της Χρυσής Αυγής, του ναζιστή Κασιδιάρη, ότι «μαζί με τη δολοφονία Φύσσα δολοφονήθηκε και η Χρυσή Αυγή».

Υιοθέτησε την υπερασπιστική γραμμή των χρυσαυγιτών

Ηταν τέτοια η εθελοτυφλία στην πρότασή της, που έφτασε μέχρι το σημείο να υιοθετήσει αυθαίρετες και αστήρικτες δικαιολογίες των στελεχών της Χρυσής Αυγής, όπως το επιχείρημά τους ότι «όλες οι καλές δουλειές νύχτα γίνονται» (Κασιδιάρης), πως δήθεν εννοούσαν τη δράση της αστυνομίας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αποσυνέδεσε τις υποθέσεις από τον γενικότερο σχεδιασμό της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, οι επιθέσεις στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, στο στέκι «Αντίπνοια», στο «Συνεργείο», στον μαθητή στο Π. Φάληρο κ.ο.κ., ήταν άσχετα μεταξύ τους περιστατικά! «Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και μεταναστών. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν φέρει ουδεμία ευθύνη, αφού δεν προέκυψε ότι έδωσε εντολή, ούτε ότι είχε εγκρίνει εκ των προτέρων τις πράξεις που τελέστηκαν», ανέφερε.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ήταν σαν να μην υπήρξε πουθενά το βίντεο που προβλήθηκε στο δικαστήριο με τους χρυσαυγίτες (το κομβόι με τις μηχανές και τα αυτοκίνητα) που πήγαιναν στον τόπο της δολοφονίας και το αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Σαν να μην υπήρξε το ηχητικό ντοκουμέντο που ακούστηκε στο δικαστήριο, με το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ν. Αποστόλου που έλεγε «το ψάχναμε τόσο καιρό το μπαστάρδι». Ηταν λογικό μετά από όλα αυτά να μη ...μνημονεύσει στην πρότασή της το ρόλο της αστυνομίας και στη δολοφονία Φύσσα. Για την επίθεση στους αλιεργάτες και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ήταν σαν να μην υπήρξαν για την εισαγγελέα οι δηλώσεις Λαγού για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ό,τι ακολούθησε, ούτε οι δηλώσεις Λαγού - Παναγιώταρου - Μίχου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και ό,τι ακολούθησε.

Οσο για το «ό,τι κινείται σφάζεται (...) αν πάρουμε το OK από τον Λαγό» του Πατέλη και το «για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη (Λαγό), ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (Μιχαλολιάκο) κι αν δώσει το OK ο Μεγάλος πας», του Αποστόλου, που από μόνο του αποδεικνύει τη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, απλά τα αγνόησε... Τη φράση του Λαγού «τους μακελέψαμε», για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, η εισαγγελέας την έριξε στον «κάλαθο των αχρήστων». Ακόμα και για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», ανέφερε: «Ακόμα και η φράση που ακούστηκε από δράστη, "έχετε χαιρετίσματα από τη Χρυσή Αυγή", δεν είναι αρκετή, καθώς δεν γίνεται αναφορά στο όνομα κάποιου συγκεκριμένου βουλευτή».

Ομως ο λαός και είδε και άκουσε!

Επιπρόσθετα, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ήταν σαν να ξέχασε την πανηγυρική διάθεση των δηλώσεων του αρχηγού Μιχαλολιάκου στις τελευταίες εκλογές του Ιούλη, ότι οι γροθιές που καταφέρθηκαν δημοσίως από τον Ηλ. Κασιδιάρη στην Λιάνα Κανέλλη όχι μόνο δεν μείωσαν τη δύναμη της ΧΑ, αλλά απεναντίας την αύξησαν 1,5% με 2%, ή τη δήλωσή του ότι «όσο πιο δυνατοί γινόμαστε, τόσο πιο ακραίοι θα είμαστε».

Τις εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής στον Αγ. Παντελεήμονα και στο κέντρο της Αθήνας το χρονικό διάστημα 2008 - 2011, τον τρόμο, τη βία, τα μαχαιρώματα, τους εμπρησμούς, η εισαγγελέας δεν τα είδε, αφού τα θεώρησε προφανώς συνηθισμένες εικόνες του κέντρου της Αθήνας. Δηλαδή, ήσσονος αξίας στοιχεία ώστε να ασχοληθεί κανείς με αυτά. Οσο για το καταστατικό που προσκόμισε ο δημοσιογράφος Δ. Ψαράς, η εισαγγελέας δεν σχολίασε σωρεία στοιχείων που αποδεικνύουν την ύπαρξη του κρυφού καταστατικού, ούτε το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» (28/10/1990) που κάνει εκτενή αναφορά στο περιεχόμενο συγκεκριμένων άρθρων του εν λόγω καταστατικού, ούτε το παρόμοιο της ίδιας εφημερίδας, στις 2/7/1998. Ούτε, τέλος, την ανυπαρξία οποιασδήποτε απάντησης γι' αυτά από τη ΧΑ κ.ά.

Είναι τελικά τόσα πολλά αυτά που «δεν είδε» και «δεν άκουσε» η εισαγγελέας σε αυτή τη δίκη. Ομως ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, που παρακολουθούν, και είδαν και ξέρουν και άκουσαν τι σημαίνει εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, και έχουν βγάλει την ετυμηγορία: «Οι ναζί δολοφόνοι στη φυλακή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ