Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΧΩΡΟΥΣ
Υπεύθυνες η κυβέρνηση και η εργοδοσία για τα κρούσματα στα γηροκομεία

Eurokinissi

Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορονοϊού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ως αποτέλεσμα των ελλιπών ελέγχων, με ευθύνη της κυβέρνησης. Μετά τη μεγάλη διασπορά στο γηροκομείο «Αττική» στον Αγ. Παντελεήμονα, κρούσματα διαπιστώνονται σε δυο Μονάδες στα Γιάννενα και μία ακόμα στην Καρδίτσα. Μια κατάσταση που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και Πρόνοια Αθήνας, αφού από την πρώτη στιγμή επισήμαινε την ανάγκη ελέγχων με ευθύνη του κράτους για όλες τις δομές.

Δύο εργαζόμενες και μια 85χρονη ηλικιωμένη βρέθηκαν θετικές στην Covid-19 στα γηροκομεία της πόλης τον Ιωαννίνων. Η ηλικιωμένη γυναίκα, με ήπια συμπτώματα, έχει μεταφερθεί από το Γηροκομείο «Ζωσιμάδων» στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Το άλλο γηροκομείο είναι το Ζωγράφειο του δήμου Ιωαννιτών, που φιλοξενεί περίπου 30 ηλικιωμένους. Η δειγματοληψία και ο πρώτος έλεγχος όλων των ηλικιωμένων και του προσωπικού βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά την Καρδίτσα, συνολικά 8 κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί μέχρι χτες, στο γηροκομείο που ανήκει στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη, κατά τον περιοδικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργεί ο ΕΟΔΥ, βρέθηκαν δύο θετικά αποτελέσματα στη συγκεκριμένη μονάδα. Ελήφθησαν δείγματα από το υπόλοιπο προσωπικό και τους ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων (4) κρουσμάτων από το προσωπικό της δομής. Σε επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Οκτώβρη, εντοπίστηκαν δύο επιπλέον κρούσματα στο προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη γνωστοποιήθηκε ότι εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα της Αθήνας, με έναν από τους ηλικιωμένους να έχει χάσει τη ζωή του. Μέσα από τις καταγγελίες, αποκαλύφθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, για την απουσία ουσιαστικών μέτρων και επαρκών ελέγχων σε δομές με ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, παρόλο που το πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε στη Μονάδα τη Δευτέρα 21/9, οι όποιοι έλεγχοι ξεκίνησαν από τον ΕΟΔΥ μετά από έξι ολόκληρες μέρες, και ενώ στο μεσοδιάστημα εντοπίζονταν νέα κρούσματα που διακομίζονταν σε νοσοκομεία. Κι ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και να ενισχύσει με προσωπικό όλους τους κρίκους που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας, συστήνει ...επιτροπές. Με ΚΥΑ συστήνονται «Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών Ομάδων» και «Επιτροπή Εποπτείας», «με σκοπό την προστασία από τον κορονoϊό των φιλοξενουμένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων».

Η ασφάλεια των ηλικιωμένων εξαρτάται από τις εργασιακές συνθήκες

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, τα γηροκομεία και συναφείς χώρους είχε καταγγείλει έγκαιρα τα μέτρα της κυβέρνησης για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ως «ανεπαρκή, επικοινωνιακού χαρακτήρα και ως προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους να επιρριφθεί η ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους, στην περίπτωση που θα παρουσιαστούν κρούσματα στις Δομές. Τα τελευταία κρούσματα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό».

Και το κλαδικό Σωματείο καταγγέλλει συγκεκριμένα:

  • Οι έλεγχοι με τα διαγνωστικά τεστ επιβλήθηκαν υποχρεωτικά, μόνο για τους εργαζόμενους που επέστρεψαν από την καλοκαιρινή άδεια.
  • Δεν υπάρχει σχέδιο για τακτικούς και δωρεάν ελέγχους στο προσωπικό των μονάδων.
  • Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τις συνθήκες εργασίας. Οι συνεχόμενες βάρδιες χωρίς ρεπό, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η έλλειψη ή η παραβίαση καθηκοντολογίου είναι παράγοντες αύξησης του κινδύνου.
  • Δεν υπάρχει καμία αναφορά του υπουργείου για τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στις Δομές. Πουθενά δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε διευθύνσεις επιχειρήσεων για τα ελλιπή μέτρα προστασίας. Αντίθετα, με μεγάλη ευκολία στοχοποιούνται εργαζόμενοι.

«Για το Σωματείο μας, η ασφάλεια των ηλικιωμένων στα γηροκομεία, των ασθενών, των επισκεπτών, σε όλες τις μονάδες ιδιωτικής Υγείας εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει με αυστηρότητα κατάλληλες συνθήκες εργασίας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, να σταματήσει η απλήρωτη εργασία, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να σταματήσει να κυριαρχεί η λογική της αποφυγής του κόστους, όπως γίνεται σήμερα στις επιχειρήσεις ιδιωτικής Υγείας», υπογραμμίζει το Σωματείο και απαιτεί:

  • Τον σχεδιασμένο, περιοδικό έλεγχο με τεστ Covid-19 για όλο το προσωπικό των μονάδων.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε προσπάθεια ενοχοποίησης εργαζόμενου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ