Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ»
Αρχισαν το κλείσιμο κλινικών και η μείωση χειρουργικών αιθουσών στον «Ευαγγελισμό»

Οι εξελίξεις ξηλώνουν καθημερινά το κυβερνητικό παραμύθι του «ενισχυμένου και έτοιμου» ΕΣΥ

Από τη χτεσινή μαζική συνέλευση των ειδικευόμενων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Από τη χτεσινή μαζική συνέλευση των ειδικευόμενων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Το κυβερνητικό παραμύθι του «ενισχυμένου και έτοιμου» δημόσιου συστήματος Υγείας ξηλώνεται καθημερινά, καθώς προχωρά η νέα έξαρση της πανδημίας. Ετσι, μετά τη γνωστοποίηση του γεγονότος ότι στην Αττική ήδη το 70% των κλινών ΜΕΘ για την Covid-19 είναι κατειλημμένες, αρχίζουν να φαίνονται στην πράξη και οι συνέπειες από τον κυβερνητικό σχεδιασμό που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας «για αύξηση των κλινών ΜΕΘ - Covid, όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας».

Οπως επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το εν λόγω κυβερνητικό σχέδιο δεν είναι παρά η επανάληψη του ίδιου αντιλαϊκού έργου, η μετατροπή του ΕΣΥ σε «σύστημα της μιας νόσου», με «μπαλώματα» και μετακινήσεις, αναστολές χειρουργείων, αναδιανομές κλινών και προσωπικού σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων εξίσου σοβαρών ασθενειών και επειγόντων περιστατικών.

Ηδη, στην αρχή της νέας έξαρσης της πανδημίας, το νοσοκομείο μετράει 24 διασωληνωμένους στη ΜΕΘ για Covid-19 και 70 ασθενείς σε απλές κλίνες, που διαρκώς αυξάνονται.

Από την περασμένη Δευτέρα μειώθηκαν κατά 1/3 οι χειρουργικές αίθουσες και το προσωπικό τους έχει αποσταλεί σε άλλα τμήματα. Χιλιάδες ασθενείς μένουν πάλι μετέωροι ή εξαναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ήδη τρεις κλινικές (όπως η ουρολογική), για να μετατραπούν σε κορονο-κλινικές και έπεται συνέχεια...

Αντί για πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έχουν αρχίσει τα «εντέλλεσθε» της διοίκησης προς τους ειδικευόμενους να στελεχώσουν τις κλινικές για τον κορονοϊό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με μετακινήσεις προσωπικού, αποδυνάμωση έως και κατάργηση των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων κ.ο.κ.

Απέναντι σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, χτες στον «Ευαγγελισμό» πραγματοποιήθηκε μια από τις μαζικότερες συνελεύσεις των ειδικευόμενων γιατρών, με πρωτοβουλία της Σωματειακής Επιτροπής των ειδικευόμενων.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο προχωρούν σε συγκέντρωση στα ΤΕΠ την Τρίτη 22/9 στη 1.30 μ.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, διεκδικώντας τα αυτονόητα: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη νέων κρεβατιών ΜΕΘ και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Κινητοποιήσεις και στο ΠΑΓΝΗ

Σε κινητοποιήσεις προχωρά και το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, προκηρύσσοντας στάση εργασίας την Τετάρτη 23/9 (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και καλώντας όλους τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ.

Το Σωματείο διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας εργαζομένων και ασθενών, ουσιαστική θωράκιση των δημόσιων δομών Υγείας του νησιού. Σημειώνει ότι: Μεγάλο τμήμα των 1.000 συμβασιούχων που δουλεύουν στις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού θα απολυθούν στις αρχές του 2021. Οι ελλείψεις στα ΜΑΠ παραμένουν. Το νησί διαθέτει μόλις 50 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δεν επαρκούν.

Οξυμένα προβλήματα και στα Κέντρα Υγείας

Η χρόνια πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποστελέχωσης έχει οδηγήσει να βαρυγκομούν κάτω από τις τεράστιες ελλείψεις και οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι και μέσα στην πανδημία «λειτουργεί το σύστημα της ΠΦΥ» χωρίς προβλήματα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου για το 1ο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, το οποίο καλύπτει την περιοχή Ελευσίνας - Μαγούλας, Μάνδρας - Ειδυλλίας και Ασπροπύργου.

Στο Κέντρο Υγείας που έχει στην ευθύνη του 78.000 μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους στις δεκάδες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιοχής, στο οποίο προσέρχονται καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι, λείπουν 7 παθολόγοι, 4 οδοντίατροι, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου πνευμονολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, ακτινολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, γιατροί εργασίας! Αντίστοιχα είναι τα κενά και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, αν και βρισκόμαστε σε φάση επέκτασης της επιδημίας COVID-19, δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες, η εμπειρία και η προσφορά των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας για την υλοποίηση προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας - π.χ. για την ενημέρωση για την πρόληψη από SARS-CoV-2 και τον αντιγριπικό εμβολιασμό - στους χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής», τονίζει το Σωματείο.

Επιπλέον, τονίζει, κρίσιμες ανάγκες στη λειτουργία του ΚΥ καλύπτουν οι 12 επικουρικοί εργαζόμενοι και οι 2 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

«Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της εργασίας στο Κέντρο Υγείας και τυχόν απόλυσή τους - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Και απαιτεί, μεταξύ άλλων: Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς στο Κέντρο Υγείας. Να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να ενταχθεί η ΤΟΜΥ Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του, να εξασφαλιστεί μόνιμη, πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων.

Στο μεταξύ, μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο ΚΥ, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας κέντρου Covid-19 σε δύο βάρδιες.

Η Επιτροπή Αγώνα υπογραμμίζει ότι «η λειτουργία του πρέπει να εξασφαλίζει την ασφάλεια ασθενών, συνοδών και εργαζομένων. Ως εκ τούτου απαιτείται άμεσα η στελέχωσή του με επαρκές προσωπικό όλων των ειδικοτήτων».

Και διεκδικεί: Αμεσα να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις και να μην χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι πάνω από 60 ετών. Επάρκεια στα αντίστοιχα μέτρα προστασίας. Αντίστοιχες υποδομές, χώροι αλλαγής ενδυμασίας, ντουζ για την εξασφάλιση της υγιεινής των εργαζομένων. Να εξασφαλιστεί χώρος αναμονής των συνοδών που συνοδεύουν το ύποπτο κρούσμα, που θα εξασφαλίζει τη μη είσοδό τους στο χώρο Covid και την απομόνωσή τους από το υπόλοιπο Κέντρο Υγείας. Να υπάρχει ξεχωριστός χώρος για τα παιδιατρικά ύποπτα κρούσματα. Ολοι οι εργαζόμενοι να υποβάλλονται περιοδικά σε τεστ covid. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - καμία απόλυση. Να δοθούν έγγραφες και σαφείς οδηγίες σε όλους τους εργαζόμενους για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας και στο υγειονομικό, αλλά και στο διοικητικό κομμάτι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Είδος πολυτελείας» η υγεία του λαού, να γίνουν «δήμιοι» καλούνται οι γιατροί(2021-11-09 00:00:00.0)
Οι τραγικές ελλείψεις διαμορφώνουν ξανά εφιαλτική κατάσταση(2021-11-02 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην αποψίλωση των ΜΕΘ για μη Covid ασθενείς(2021-02-23 00:00:00.0)
Επικίνδυνες «μετατροπές» και «τροποποιήσεις»(2021-02-23 00:00:00.0)
Νέα «βαφτίσια» ΜΕΘ Covid αντί για άνοιγμα νέων κλινών και επίταξη του ιδιωτικού τομέα(2021-02-19 00:00:00.0)
Να θωρακιστεί άμεσα το Νοσοκομείο Χαλκίδας(2020-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ