Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020 - αριθ. φύλλου: 13588

Ξεκινάνε σήμερα οι κεντρικές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
  • Με σύνθημα «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή» και με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, το Φεστιβάλ ανοίγει σήμερα τις πύλες του στην Αθήνα ...αλλιώς
  • Αύριο Παρασκευή θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος
  • Αγαπημένοι καλλιτέχνες θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα και τις τρεις μέρες

ΣΕΛ.  14   -   17

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παραμύθια «ενίσχυση»

Το απατηλό κυβερνητικό παραμύθι περί «ενισχυμένου και έτοιμου» δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει με πάταγο με το «καλημέρα» της νέας έξαρσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η «σταδιακή μικρή αύξηση» στην εξάπλωση του κορονοϊού ήδη «ζορίζει το σύστημα Υγείας». Στην Αττική, το 70% των κλινών για την Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες, όταν οι επιστημονικές εκτιμήσεις προειδοποιούν ότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά.

Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση μέσα στους 7 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την πραγματική αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων που διαμόρφωσε η πολιτική εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Οι κυβερνητικές παραδοχές επιβεβαιώνουν τις καθημερινές καταγγελίες των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, για τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και δομών, που δεν λύνονται με προσωρινές προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και μηχανημάτων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο κ.ο.κ.

Στο «ζόρισμα» του συστήματος Υγείας αντικατοπτρίζεται η ταλαιπωρία που βιώνουν οι ασθενείς, με τις τεράστιες λίστες αναμονής για ιατρικά ραντεβού, εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργεία, οι οποίες απογειώθηκαν ακόμα παραπέρα μέσα στην πανδημία. Αποτυπώνονται οι αποκαλυπτικές καταγγελίες των υγειονομικών για την εντατικοποίηση και τις συνέπειές της, για την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις τεράστιες ελλείψεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως αυτό της ΜΕΘ του «Αττικόν», όπου υγειονομικοί που ήταν πιθανά κρούσματα δεν βγήκαν σε καραντίνα και κλήθηκαν να συνεχίσουν να δουλεύουν... γιατί δεν υπήρχε κανείς να τους αντικαταστήσει, μέχρι τελικά να επιβεβαιωθούν 5 κρούσματα.

Σε πλήρη αντίθεση με τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για «διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται ότι μόλις 229 κλίνες είναι διαθέσιμες πανελλαδικά για τις ανάγκες του κορονοϊού, ενώ «στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαμε φτάσει τις 400». Επιβεβαιώνεται δηλαδή και από αυτήν την πλευρά ότι η περιβόητη «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας» ήταν η συνέχιση της πολιτικής των προσωρινών «μπαλωμάτων».

Ετσι και τώρα, ο «σχεδιασμός για αύξηση των κλινών ΜΕΘ - Covid, όπως έκανε και την πρώτη φάση της πανδημίας», τον οποίο ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, σημαίνει νέα «μπαλώματα» και μετακινήσεις, νέα ξαναμοιράσματα κλινών, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων, εξίσου σοβαρών ασθενειών. Προαναγγέλλοντας μάλιστα εκ νέου τη μετατροπή ολόκληρου του ΕΣΥ σε «σύστημα της μίας νόσου», η κυβέρνηση αναφέρει ότι «αν χρειαστεί» θα αναστείλει και πάλι χειρουργεία, τακτικά εξωτερικά ιατρεία κ.ο.κ., αντί να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμα και ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, οι κλίνες ΜΕΘ να φτάσουν τις 1.200 συνολικά έως το τέλος του έτους, δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ καλύπτει μόλις το 1/3 των πραγματικών αναγκών ακόμα και σε συνθήκες χωρίς πανδημία.

Η νέα έξαρση της πανδημίας και οι «εστίες υπερμετάδοσης» που «ζορίζουν» το υποστελεχωμένο σύστημα Υγείας δεν προέκυψαν από το πουθενά: Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες για τα πετσοκομμένα πρωτόκολλα για το άνοιγμα του Τουρισμού, για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για τις άθλιες συνθήκες στις δομές προσφύγων και μεταναστών κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «αχίλλειο πτέρνα» τα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο αφήνει ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα Υγείας σε αυτά και αρνείται να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο «κοστίζει» στο κεφάλαιο και το κράτος του. Ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, αλλά δεν παίρνει κανένα μέτρο π.χ. για ουσιαστική ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών. Αντί να διασφαλίσει την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, υμνεί την «επιχειρηματική ευθύνη» και την «αυτορρύθμιση των επιχειρήσεων» (!), ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τον συνωστισμό στα σχολεία της Αττικής, όπου το 85% των μαθητών είναι σε τμήματα με περισσότερα από 17 άτομα το καθένα.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη για όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στους χώρους δουλειάς, στην Εκπαίδευση, παντού!


ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστική συνέχεια με πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη

Μαζική - ενωτική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση, προετοιμάζοντας το επόμενο βήμα κλιμάκωσης


ΣΕΛ.  10   -   11


ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΝΕΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης
  • ΚΚΕ: Κριτήριο δεν είναι η πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά η συνέχιση της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής και η κερδοφορία των ομίλων
  • Σήμα κινδύνου για την ανεπάρκεια σε κρεβάτια ΜΕΘ, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκπέμπει η ΟΕΝΓΕ

ΣΕΛ.  19
Πάρτε τώρα μέτρα στα σχολεία!
  • Διαδηλώσεις σήμερα από γονείς και εκπαιδευτικούς. Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου
  • Ανησυχία σε σχολεία όπου εντοπίζονται κρούσματα. Σε γονείς και εκπαιδευτικούς πετάει το μπαλάκι η κυβέρνηση για τη διαχείρισή τους

ΣΕΛ.  8   -   9
7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π. ΦΥΣΣΑ
Αύριο η κινητοποίηση σωματείων και φορέων στο Κερατσίνι

Συγκέντρωση και στις 7/10 στο Εφετείο, με αίτημα να καταδικαστούν οι εγκληματίες ναζιστές, πρώην και νυν χρυσαυγίτες


ΣΕΛ.  7
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Τέρμα το γκάζι» για να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικές διευθετήσεις

ΣΕΛ.  4   -   5
ΚΝΕ
Στηρίζει το αίτημα για Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς

ΣΕΛ.  23
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
«Κλειστόν» για τους φοιτητές, ορθάνοιχτο για τις ανάγκες των επιχειρήσεων

ΣΕΛ.  8

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ