Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Οργάνωση και αγώνας για την Παιδεία των σύγχρονων αναγκών

Ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, παρουσίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κάλεσε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, συνολικά τον λαό, να μην επιτρέψει τις βασικές ανάγκες του να τις αρνούνται ως «δυσβάστακτο κόστος».

Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Φέτος, η σχολική χρονιά ξεκινά μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας ενός κορονοϊού που δεν αστειεύεται.

Αν και πέρασαν ήδη 6 μήνες από το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων τον περασμένο Μάρτη,

Αν και η υποδειγματική τήρηση των υγειονομικών οδηγιών από τον λαό άφησε πολύτιμα χρονικά περιθώρια στην κυβέρνηση να μεριμνήσει για την προστασία της υγείας του λαού,

Αποδείχτηκε, τελικά, ότι η κυβερνητική πολιτική είχε και έχει άλλες προτεραιότητες.

Γιατί, από την αρχή, τη δική της πρωταρχική ευθύνη για την υγεία του λαού η κυβέρνηση μεθοδικά τη μεταθέτει συνεχώς στην ευθύνη του ατόμου και χωρίς δισταγμό, με αλλεπάλληλες ΠΝΠ και νομοσχέδια, η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία με βασικό κριτήριο την προστασία όχι της δημόσιας υγείας, αλλά της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, επιταχύνοντας με την ευκαιρία και τον νέο γύρο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Είναι αποκαλυπτικά τα έργα και οι ήμερες της κυβέρνησης στην Εκπαίδευση, όλο αυτό το διάστημα.

Την ώρα που η αποφυγή του συγχρωτισμού αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο για το φρενάρισμα της εξάπλωσης του ιού και παρόλο που είχε όλο τον καιρό η κυβέρνηση να καταγράψει, να ετοιμάσει και να αξιοποιήσει ένα σωρό χώρους δημοσίων κτιρίων κατάλληλους για να στεγάσουν τα 15άρια το πολύ μαθητικά τμήματα που πρέπει τώρα να λειτουργούν, τι έκανε;

Οχι μόνο πήγε πίσω ακόμα κι από αυτό που έκανε τον περασμένο Ιούνη και με πολύ λιγότερα, μάλιστα τότε κρούσματα, επιτρέποντας να λειτουργούν σήμερα χιλιάδες υπεράριθμα μαθητικά τμήματα σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αλλά έφτασε ακόμα και να νομοθετεί μέσα στο καλοκαίρι την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα!

Παραπέρα, αντί να μονιμοποιήσει τους χιλιάδες περιπλανώμενους για χρόνια αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και να προσλάβει έγκαιρα όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, κομπάζει για την πρόσληψη των μισών από τους περσινούς αναπληρωτές, - 20.000 είναι αυτήν τη στιγμή τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία - και επιπλέον νομοθετεί μια νέα ελαστική εργασιακή σχέση για αυτούς, την τρίμηνη σύμβαση!

Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει με δραστικό τρόπο για την καθαριότητα των σχολείων μονιμοποιώντας καταρχήν τις 9.500 καθαρίστριες που φυσικά δεν φτάνουν για τον καθαρισμό των 13.000 σχολικών μονάδων και χρειάζονται και άλλες ειδικά σήμερα, κοκορεύεται γιατί στην εργασιακή ομηρία των καθαριστών έδωσε άλλη μορφή, εντατικοποιώντας, όμως, παραπέρα τη δύσκολη δουλειά τους, χωρίς να παραλείπει να πετάει σταθερά το μπαλάκι των ευθυνών στους δήμους ωθώντας τους στο χαράτσωμα των δημοτών τους.

Αντί να φροντίσει για τη διενέργεια δωρεάν, μαζικών, επαναλαμβανόμενων τεστ στην Εκπαίδευση, αντί να μεριμνήσει έγκαιρα για τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας, αρκέστηκε στη διανομή ενός μίνι παγουριού και στον τραγέλαφο της μάσκας.

Μ' αυτά και μ' αυτά, όμως, και με μια διαχρονική αντιεκπαιδευτική πολιτική φτάσαμε στο αίσχος του ΕΕΕΚ Κορδελιού που λειτουργεί σε μια πολυκατοικία χωρίς αυλή, για παιδιά με αναπηρία παρακαλώ.

Φτάσαμε μέσα στην πανδημία τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε υπόγειες αίθουσες στον Εύοσμο και τα Διαβατά, φτάσαμε να έχουμε 27άρια και 29άρια (!) τμήματα σε σχολεία στο Ντεπώ, στο Λαγκαδά, στο Ωραιόκαστρο κ.ά., φτάσαμε 2 τμήματα στο 3ο Γυμνάσιο Κορδελιού να μην έχουν καν αίθουσα και να κάνουν εκ περιτροπής κενό μένοντας στην αυλή.

Κι αντί στην πανδημία τα ολιγομελή των Λυκείων να πολλαπλασιάζονται, η κυβέρνηση τα κλείνει το ένα μετά το άλλο αναγκάζοντας μαθητές να μετακινούνται για δεκάδες χιλιόμετρα στοιβαζόμενοι σε λεωφορεία σαν σαρδέλες.

Οσο για την Προσχολική Αγωγή στη Θεσσαλονίκη, όταν αυτή δεν στριμώχνεται όπως όπως σε αίθουσες Μουσικής και Εικαστικών όπως στο 105ο ή στο γυμναστήριο του ΔΣ στο Ντεπώ μαζί με τα ποντίκια ή στα ΚΙΒΟ που στήνονται οπουδήποτε βρίσκεται λίγος χώρος στα σχολεία, τότε υπάρχουν και νηπιαγωγεία όπως το 82ο Θεσσαλονίκης που αναβάλλουν την έναρξη της λειτουργίας τους για αργότερα (!) ελλείψει αιθουσών!

Εως πότε θα τα ανεχόμαστε όλα αυτά, έως πότε θα τους επιτρέπουμε τις πιο βασικές από τις ανάγκες μας να τις αρνούνται ως "δυσβάστακτο κόστος";

Δεν είναι κρίμα για τα παιδιά μας και για μας;

Οργάνωση, λοιπόν, χρειάζεται και διεκδίκηση μαζί με τους κομμουνιστές σε κάθε σχολείο και σε κάθε γειτονιά, γιατί σήμερα είναι και ρεαλιστικό και αναγκαίο να υπάρχουν 15 μαθητές ανά τάξη, να υπάρχουν στα σχολεία όλοι οι εκπαιδευτικοί με μονιμότητα, να έχουν όλες οι καθαρίστριες σταθερή μόνιμη δουλειά.

Και ναι, δεν είναι πολυτέλεια, μα απόλυτη προτεραιότητα να υπάρχουν σήμερα μόνιμα νοσηλευτές στα σχολεία και γιατροί ανά ομάδες σχολείων.

Τώρα, λοιπόν, με το ΚΚΕ στον αγώνα για όλα αυτά, γιατί αξίζουμε καλύτερη ζωή!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org