Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Δεν μπορούμε να απευθυνθούμε με «σκληρότητα» στην Τουρκία

Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο Γερμανός πρέσβης

Τις διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με ορίζοντα τη συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και στις οποίες η Γερμανία επιδιώκει, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, να βάλει τη σφραγίδα της, επιβεβαίωσε μιλώντας χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ο Γερμανός πρέσβης. Ενημερώνοντας την Επιτροπή, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της σύντομης ομιλίας του στα Ελληνοτουρκικά, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, έκανε σαφές ότι «η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, μπορεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθυνθεί στην Τουρκία, με την απειλή των κυρώσεων», ωστόσο «παράλληλα, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μια πολύ καλή σχέση με την Τουρκία, με την έννοια ότι η Τουρκία τείνει ευήκοον ους σε εμάς, όποτε μιλάμε». Συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας», προφανώς γιατί αυτό δεν συμφέρει τα ευρωατλαντικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς. «Αν το πράξουμε αυτό - πρόσθεσε - θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε»...

Σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας, είπε ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» των 750 δισ. ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ δείχνουν τη διάθεση «της αλληλεγγύης της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη κρίση», ενώ για το Προσφυγικό είπε ότι «η ολέθρια κατάσταση στη Μόρια είναι το αποτέλεσμα της πολύ λίγης Ευρώπης και της πολυετούς αδυναμίας των κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της πολιτικής χορήγησης ασύλου». Εμφάνισε μάλιστα ως κατόρθωμα ότι η Γερμανία «αναλάβαμε την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογενειών με μικρά παιδιά σύνολο 1.000 ανθρώπων» κ.λπ.

Οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των αστικών κομμάτων κινήθηκαν στο γνωστό μοτίβο της εμφάνισης της ΕΕ ως προστάτη και εγγυητή της ειρήνης στην περιοχή, ζητώντας μείωση των ανισοτήτων κ.ο.κ.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε ότι η πανδημία αξιοποιείται από την ΕΕ και την κυβέρνηση για να ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό χρήμα και νέα αντεργατικά μέτρα, μπροστά στην καπιταλιστική κρίση που επιταχύνθηκε με την πανδημία. Ρώτησε μάλιστα τον πρέσβη να πει τι περιέχει η γερμανική ατζέντα για τα 95 εκατ. εργαζομένων στην ΕΕ που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για τα εκατομμύρια εργαζομένων που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή βρίσκονται σε αναστολή κ.ο.κ.

Ανέδειξε την κατάπτυστη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που προσυπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει απαρέγκλιτα η σημερινή κυβέρνηση, «που εγκλωβίζει πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και καταπατάει τα δικαιώματά τους, δηλαδή να επιλέγουν τη χώρα που θέλουν να ζήσουν και νιώθουν ασφαλείς», με τραγικά αποτελέσματα όπως αυτά στη Μόρια. Ενώ όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν θα έκανε όλα αυτά αν δεν είχε τις πλάτες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι γνωστό ότι τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα της Γερμανίας είναι πολύ μεγάλα στην Τουρκία»...

Κάλεσε ακόμα τον πρέσβη να πει πώς κρίνει η Γερμανία το γεγονός ότι «δύο μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή ΗΠΑ και Γαλλία, πουλάνε όπλα σε ένα άλλο μέλος του, την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ την Τουρκία». Χωρίς να πάρει απαντήσεις.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org