Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο τζάμπας

Οπως μας πληροφόρησαν από το συμπόσιο του «Economist» οι επικεφαλής της ΕΚΤ και του Euro Working Group, το 2022 θα είναι για όλα τα κράτη - μέλη έτος «δημοσιονομικής ανάταξης», για να συγκρατηθούν τα αναμενόμενα ελλείμματα, μετά τη σχετική χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων το 2020-2021, προκειμένου να στηριχτούν με πιο γενναία μέτρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην κρίση. Επομένως, ο λογαριασμός της κρίσης έχει υπογραφεί και έχει ήδη σταλεί στο λαό. Γιατί τα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται στο όνομα της πανδημίας, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, με πλήρη διάλυση του 8ωρου, των ΣΣΕ, επέκταση της ευελιξίας, μειώσεις μισθών, απώλειες ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η ...δεύτερη δόση ετοιμάζεται για τον μεθεπόμενο χρόνο, όταν ο λαός θα κληθεί να πληρώσει και τα σπασμένα για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που καταλήγουν στην τσέπη του κεφαλαίου, είτε ως επιδοτήσεις και ενισχύσεις, είτε ως φορομειώσεις και εισφοροαπαλλαγές. Οπως έλεγαν και τα στελέχη της κυβέρνησης, «τίποτα στην ΕΕ δεν είναι τζάμπα». Μόνο που, όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ο «τζάμπας» πέθανε μόνο για τον λαό και όχι για το κεφάλαιο, που κάνει πάρτι με τζάμπα εργατική δύναμη και κρατική στήριξη με τη σέσουλα.

Κρυάδες

Σαν ένα ακόμα «κρύο» αστείο για το λαό ακούστηκαν τα όσα είπε στο συνέδριο του «Economist» ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει άμεσα το περιβόητο «target - model» (μοντέλο - στόχο) της ΕΕ για την Ενέργεια, με το αμίμητο επιχείρημα ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της βιομηχανίας και κυρίως του μέσου Ελληνα για χαμηλότερο κόστος Ενέργειας και θα ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος»! Κι αν για τους βιομήχανους δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση δίνει τον καλύτερο εαυτό της για να έχουν ακόμα πιο φτηνό ρεύμα, για τα λαϊκά στρώματα αποτελεί παραπάνω από πρόκληση η δήλωση αυτή. Πόσο μάλλον που και η κυβέρνηση της ΝΔ πέρυσι τέτοια εποχή αύξησε κι άλλο τα ήδη τσουχτερά τιμολόγια ρεύματος, ακολουθώντας ακριβώς το «δρόμο» της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που τον περπατάνε η μία πίσω από την άλλη όλες οι κυβερνήσεις και που σημαίνει εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας για το λαό. Μάλιστα, λίγα 24ωρα πριν είχε δημοσιευτεί και η έκθεση «για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη» (ESDE), η οποία, καταγράφοντας τη φτώχεια στην οποία βυθίζονται εκατομμύρια ευρωπαϊκά λαϊκά νοικοκυριά, σημείωνε πως «μια σημαντική πτυχή της φτώχειας των νοικοκυριών είναι η αδυναμία να κρατήσουν το σπίτι ζεστό λόγω των σχετικών εξόδων» και κατέγραφε ότι η ενεργειακή φτώχεια μεταξύ 2012 και 2018 πήρε την ανηφόρα. Οσους μύθους κι αν επιστρατεύσουν, λοιπόν, επιβεβαιώνεται ότι τα σχέδια κεφαλαίου, κυβερνήσεων και ΕΕ είναι εχθρικά προς τις λαϊκές ανάγκες. Και ο λαός για να δει «το φως του» πρέπει ακριβώς με αυτήν την πολιτική να συγκρουστεί.

Ενοχλεί

Η προσπάθεια να μπουν εμπόδια (μεγάλα ή και μικρότερα) στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» διέπρεψε και φέτος, από φανερούς και κρυφούς μηχανισμούς, που αξιοποιούν και την πανδημία, παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα οι εκδηλώσεις του Κόμματος και της ΚΚΕ συνδυάζουν απόλυτα τη μαζικότητα με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια διάφορων αθλητικών (και όχι μόνο) παραγόντων, που λειτούργησαν ως «μπροστινοί», για να μη δοθεί στην ΚΝΕ το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το επόμενο «χτύπημα» ήρθε από τις αμερικανικές «Google» και «Facebook», που απέρριπταν τη διαφήμιση του Φεστιβάλ στο διαδίκτυο, με τον απροκάλυπτο ισχυρισμό ότι σχετίζεται με «κοινωνικά θέματα που ενδεχομένως μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ή κάνουν αναφορές σε υπάρχοντα ή προτεινόμενα νομοθετήματα», ή ότι προωθεί τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά! Κοντά στα παραπάνω, βρέθηκαν και κάτι εξυπνάκηδες - «τρολς» του διαδικτύου που οργάνωσαν μέχρι και ηλεκτρονικές «δημοσκοπήσεις» με το ερώτημα «να επιτραπεί το φεστιβάλ της ΚΝΕ;», επικαλούμενοι τάχα τον κορονοϊό. Είναι φανερό ότι το Φεστιβάλ ενοχλεί! Και ενοχλεί λόγω του ανατρεπτικού του μηνύματος, που εκφράζεται και στο φετινό του σύνθημα «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή». Ενοχλεί επειδή χιλιάδες νέοι και νέες κάθε χρόνο δίνουν το «παρών», αναζητώντας στην πολιτική του ΚΚΕ απαντήσεις και διέξοδο στις αγωνίες τους. Ενοχλεί, επειδή ξέρουν καλά ότι και φέτος, αν και «αλλιώς», θα επαληθευτεί ότι το Φεστιβάλ αποτελεί ένα σπουδαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, που αγκαλιάζεται μαζικά από τη νεολαία.

Δηλητήριο

Αφορμή για να χυθεί το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αποτέλεσαν οι (άρον άρον) ανακοινώσεις της αστυνομίας ότι τέσσερις Αφγανοί μετανάστες είναι υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές στη Μόρια. Ανεξάρτητα από το ποιος προκάλεσε τη φωτιά (τα ερωτήματα είναι πολλά), η είδηση αξιοποιείται για να κρυφτούν οι μεγάλες ευθύνες κυβέρνησης - ΕΕ για την άθλια κατάσταση στα νησιά, να ενοχοποιηθούν συλλήβδην οι πρόσφυγες και μετανάστες, που δίκαια αγανακτούν και ζητούν τον απεγκλωβισμό τους, να δικαιολογηθεί η ένταση της καταστολής και να «γαργαλιστούν» αντιδραστικές φωνές, που αξιοποιούνται για την κατασυκοφάντηση του δίκαιου αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νησιωτών. Δίπλα στην κυβέρνηση, γνωστοί αρθρογράφοι πανηγύριζαν χτες επειδή τη φωτιά την έβαλαν Αφγανοί. Ενας απ' αυτούς αναρωτιόταν μάλιστα γιατί να εγκαταλείψει κάποιος το Αφγανιστάν και να διανύσει 4.000 χιλιόμετρα για να εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, η οποία δεν έχει καμιά υποχρέωση να τον βοηθήσει με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, επειδή δεν έχει το «προφίλ» του πρόσφυγα! Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι στο Αφγανιστάν εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Οτι η φτώχεια, η ανέχεια, ο πόλεμος και οι διώξεις σπρώχνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη, αξιοποιώντας σαν πέρασμα την Ελλάδα. Κι ότι όλοι μαζί οι κατατρεγμένοι ζουν την ίδια κόλαση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που στήνουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, καταδικάζοντας στην αθλιότητα τους ίδιους και τους νησιώτες. Οσο κι να προσπαθούν να συγκαλύψουν την αλήθεια, η διέξοδος είναι μία: Κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, απεγκλωβισμός όλων τώρα, καμία νέα δομή - φυλακή στα νησιά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1783 Πεθαίνει ο Ελβετός μαθηματικός και φυσικός Λέοναρντ Οϊλερ.

1819 Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ, που με το εκκρεμές του έδειξε ότι η Γη κινείται («εκκρεμές του Φουκώ»).

1834 H Αθήνα ορίζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1882 Εκδίδεται στην Αθήνα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Σύνδεσμος», όργανο του Σωματείου Τυπογράφων. Μία από τις πρώτες και σημαντικότερες εργατικές εφημερίδες.

1897 Υπογράφεται η προκαταρκτική Συνθήκη Ειρήνης (Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης) μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 που έληξε με ήττα της Ελλάδας. Με τη Συνθήκη αυτή, η Ελλάδα παραχωρούσε ένα μικρό τμήμα της Θεσσαλίας κοντά στα σύνορα, ενώ αποδεχόταν την πληρωμή 4 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας ως πολεμική αποζημίωση και την αποδοχή διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Με βάση τη Συνθήκη αυτή, στις 22 Νοέμβρη 1897 υπογράφτηκε οριστική ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1905 Γεννιέται η Σουηδοαμερικανίδα ηθοποιός Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον (Γκρέτα Γκάρμπο).

1922 Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα, θέτοντας τραγικό τέλος στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

1924 Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εγκρίνει το καταστατικό ίδρυσης της ΑΕΚ.

1931 Πανικός ξεσπά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λόγω της απότομης και μεγάλης πτώσης όλων των αξιών. Αποφασίζεται η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

1931 Τα ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν στην κινεζική επαρχεία της Μαντζουρίας, την οποία και καταλαμβάνουν στις 27/2/1932, δημιουργώντας το προτεκτοράτο του Μαντσουκούο.

1934 Η Σοβιετική Ενωση γίνεται μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1970 Αυτοπυρπολείται στη Ρώμη ο Ελληνας φοιτητής Κώστας Γεωργάκης, διαμαρτυρόμενος για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα.

1970 Πεθαίνει ο Αμερικανός θρύλος της ροκ Τζίμι Χέντριξ.

1973 Με ανοικτή επιστολή τους στην κυβέρνηση της χούντας, οι κάτοικοι των Μεγάρων ζητούν να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης του διυλιστηρίου πετρελαίου ΑΛΚΟΑ (Ανδρεάδη) στην περιοχή τους.

1974 Κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Οδηγητή».

2013 Ο 34χρονος μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονείται σε ενέδρα θανάτου στο Κερατσίνι από χρυσαυγίτες.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ