Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμότητα Γκουτέρες για νέα πενταμερή

Νέους γύρους επαφών για το Κυπριακό ανήγγειλε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με φόντο την ευρύτερη κινητικότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε ενόψει της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, ο Γκουτέρες είπε ότι μόλις γίνουν οι προεδρικές «εκλογές» στα Κατεχόμενα «είναι η πρόθεσή μου να συγκαλέσω ξανά τους πέντε βασικούς εταίρους - τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες - και επίσης να ξαναρχίσω τον διάλογο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σε συνέχεια του δείπνου που οργάνωσα στο Βερολίνο, πριν από λίγους μήνες».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μελλοντική επιτυχία νέων διαπραγματεύσεων και δήλωσε «απόλυτα δεσμευμένος στην αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Π. Σεντώνας, δήλωσε πως ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, χαιρέτισε «το γεγονός ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνει τη δέσμευση, αλλά και την αποφασιστικότητά του, όπως, μετά τις εκλογικές διεργασίες για ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, επαναρχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως ο ίδιος τονίζει, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση στο Βερολίνο». Πρόσθεσε πάντως πως «χρειάζεται η διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος διότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις υπό απειλές».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στο CNN Turk, αν και επέκρινε Αθήνα και Λευκωσία για τη στάση τους, είπε ότι «πρέπει να συναντηθούμε ανεπίσημα, οι τρεις εγγυήτριες χώρες, οι δύο πλευρές στο νησί και τα Ηνωμένα Εθνη. Πρέπει να καθορίσουμε τι θα συζητήσουμε. Πρέπει να καθορίσουμε τον χρόνο. Εμείς ως Τουρκία είμαστε υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με δίκαιο τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ