Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδίκησαν να ανοίξουν άμεσα με ασφάλεια οι σχολές

Με μία μαχητική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας διεκδίκησαν χτες να ανοίξουν άμεσα οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, αναδεικνύοντας τα τεράστια προβλήματα και τις κυβερνητικές ευθύνες για τα ζητήματα που αφορούν τις σπουδές, την ασφάλεια και υγεία στα ιδρύματα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών και Οικονομικού του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, ΑΣΚΤ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ, ΑΣΠΑΙΤΕ.

«Διεκδικούμε τα αυτονόητα», ξεκαθάρισαν οι φοιτητές διαδηλώνοντας έξω από το υπουργείο, ενώ θύμισαν πως βασικές ανάγκες παρέμεναν ανικανοποίητες και πριν από την πανδημία. Στα πανό αποτυπώνονταν μια σειρά από αιτήματα που σχετίζονται με την εξασφάλιση των όρων για τις σπουδές τους, όπως επαρκές προσωπικό καθαριότητας, δωρεάν τεστ, ζητήματα που αφορούν τη στέγαση, τη μεταφορά κ.λπ. «Σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «Πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές», «Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές, δώστε λεφτά για τις σχολές», «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές - Σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Αντιπροσωπεία ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, ωστόσο τελικά τους δέχτηκε εκπρόσωπος του υφυπουργού Παιδείας. Αφού εισέπραξαν γενικόλογες υποσχέσεις για μια σειρά από ζητήματα, οι φοιτητές δήλωσαν πως θα συνεχίσουν κλιμακώνοντας τη δράση που έχει αναπτυχθεί και όλο το προηγούμενο διάστημα, με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, σε διοικήσεις ιδρυμάτων, στο υπουργείο, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που συνδέονται με την υγεία, την ασφάλεια και τη συνέχιση των σπουδών τους.

Στον Βόλο

Να ανοίξουν οι σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, απαίτησαν τη Δευτέρα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωπονίας, Μηχανολόγων - Μηχανικών και Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία.

Οι Σύλλογοι καταγγέλλουν ότι την ώρα που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας, δεν γίνεται πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, την οποία έχει αναλάβει ιδιώτης, ανακοινώθηκε ότι οι σχολές και οι εστίες θα ανοίξουν την 1η Οκτώβρη αλλά χωρίς να έχει ανακοινωθεί αν θα γίνει απολύμανση, ούτε και πώς θα λειτουργήσουν τμήματα 50 φοιτητών, όταν μόνο στο κτίριο του Θόλου, στον Βόλο, στεγάζονται έξι τμήματα.

Εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας - Φυτικής Παραγωγής, ο Δημήτρης Νόκας, πρόεδρος του Συλλόγου, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Απαίτηση των φοιτητών είναι τα μαθήματα να γίνονται διά ζώσης και όχι εξ αποστάσεως, καθώς υπάρχουν εργαστήρια, ενώ παράλληλα ζητάμε αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, με έκτακτο κονδύλι στα πανεπιστήμια, ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια για τους φοιτητές». Αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις τους για επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών, τακτικές απολυμάνσεις, χορήγηση μασκών και αντισηπτικών, αξιοποίηση όλων των αναξιοποίητων χώρων του Ιδρύματος κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ