Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020 - αριθ. φύλλου: 13586

Να τα ξηλώσει ο λαός, παλεύοντας να μην πληρώσει ξανά την κρίση!

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Βουλή: Πρέπει τελικά ο λαός να αποφασίσει να το πάρει αλλιώς... Το ΚΚΕ θα μπει μπροστά ώστε η αγανάκτηση, η ανασφάλεια να γίνουν δύναμη και λαϊκή αγωνιστική δράση με κατεύθυνση ρήξης με το σύστημα της βαρβαρότητας και την πολιτική των κομμάτων και των κυβερνήσεων που τα δημιουργεί όλα αυτά, που στερούν την ανάσα και τη ζωή από το λαό και τη νεολαία.


ΣΕΛ.  6   -   11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυτοπεποίθηση

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το «φόρουμ της ΔΕΘ» γέμισαν με αυτοπεποίθηση το κεφάλαιο. Οχι μόνο εξαιτίας των άμεσων νέων διευκολύνσεων και παροχών που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά κυρίως για το «έχει λαμβάνειν», με το «σχέδιο Πισσαρίδη», που αποτέλεσε σημαία των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Οι εισφοροαπαλλαγές, οι υπεραποσβέσεις, η εξασφάλιση τζάμπα εργατικής δύναμης, με νέα προγράμματα επιδότησης της εργασίας, η επέκταση αντεργατικών μέτρων που ψηφίστηκαν στο όνομα της πανδημίας και απογειώνουν την ευελιξία, είναι μερικοί από τους «μποναμάδες» με τους οποίους έφυγαν οι μεγαλοεργοδότες και μεγαλοεξαγωγείς από το φόρουμ της ΔΕΘ.

Στον αντίποδα, τα πολυδιαφημισμένα «μέτρα στήριξης» των λαϊκών στρωμάτων περιορίζονται στην ...αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για έναν χρόνο, με εξαίρεση μάλιστα τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, και στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ορισμένες δυσπρόσιτες περιοχές!

Είναι κοροϊδία να λέει η κυβέρνηση ότι αυτά τα μέτρα συνιστούν εφαρμογή μιας «άλλης» τάχα πολιτικής, όταν ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, ενώ φορτώνεται και νέα βάρη, για να καλυφθούν δημοσιονομικά οι επιπρόσθετες φοροαπαλλαγές και τα άλλα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Επομένως, καμιά ουσιαστική διαφορά δεν πρόκειται να δει στην τσέπη του, πόσο μάλλον που το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, άρα και το χτύπημα στους μισθούς, συνεχίζονται αμείωτα, εξαϋλώνοντας και τα ελάχιστα που παρουσιάζονται ως «ελάφρυνση».

Κι επειδή ακριβώς το «αφήγημα» της κυβέρνησης δεν είχε τίποτα να προσφέρει στον λαό, ο πρωθυπουργός βάφτισε το κρέας ψάρι και παρουσίασε ως «παροχές» προς τους εργαζόμενους ορισμένα από τα μέτρα που διευκολύνουν κατά προτεραιότητα το κεφάλαιο.

Για παράδειγμα, ανέφερε ότι το εργατικό εισόδημα θα αυξηθεί από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν είπε όμως ότι ωφελημένοι είναι πρώτα απ' όλα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που μειώνουν άμεσα και οριζόντια το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» και αυξάνουν έτσι τα περιθώρια της κερδοφορίας τους.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι - όσοι έχουν την «τύχη» να δουλεύουν ασφαλισμένοι - θα δουν μια αστεία διαφορά στους κουτσουρεμένους μισθούς τους. Προπάντων, όμως, θα δουν την τρύπα να μεγαλώνει στα ασφαλιστικά ταμεία, επαναφέροντας τη συζήτηση για τη βιωσιμότητά τους, πάνω στην οποία θα στηριχτεί ο επόμενος κύκλος των αντιασφαλιστικών ανατροπών, που περιγράφει και το «σχέδιο Πισαρίδη».

Αλλο παράδειγμα είναι οι συνταξιούχοι: Η κυβέρνηση έχει το θράσος να βαφτίζει «παροχή» (!) τα χρήματα που είναι υποχρεωμένη να τους επιστρέψει με δικαστική απόφαση και μετά από μεγάλους αγώνες των συνταξιουχικών σωματείων. Χώρια που τα αναδρομικά είναι κουτσουρεμένα και δεν δίνονται σε όλους, ενώ όλες οι άλλες περικοπές από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται «περασμένα - ξεχασμένα»!

Εκεί όμως που η κυβέρνηση αποθεώνει την κοροϊδία, είναι στις ανακοινώσεις της για τα επόμενα «ενισχυμένα» προγράμματα επιδότησης της εργασίας, που μεταφράζονται σε γενναία κρατική επιχορήγηση του μισθού. Δηλαδή, εργαζόμενοι και άνεργοι, που θα βρουν έναν μισθό της κακιάς ώρας, θα τον πληρώνουν από την τσέπη τους...

Ο πρωθυπουργός μάλιστα προσπάθησε να παρουσιάσει τους ανέργους ως «σπατάλη» για το κράτος, λέγοντας ότι δίνει τέλος στην επιδότηση της ανεργίας, επιδοτώντας πλέον την εργασία, δηλαδή την εργοδοσία. Δεν είπε βέβαια ότι από τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους μόνο ένας στους 10 παίρνει το επίδομα ανεργίας και ότι η μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια του ΟΑΕΔ, από τα λεφτά δηλαδή των εργαζομένων, πηγαίνουν στην τσέπη των εργοδοτών, με τα διάφορα προγράμματα των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης».

Η φούσκα που προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ, έσκασε το Σάββατο με κρότο. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν συναντιούνται πουθενά με αυτά των επιχειρηματικών ομίλων και ότι η αντιλαϊκή σκυτάλη που περνάει από τη μια κυβέρνηση στην άλλη προσθέτει βάρη και αφαιρεί δικαιώματα από τον λαό. Το σύνθημα «δεν θα πληρώσουμε ξανά», που ακούστηκε από τη μεγάλη διαδήλωση των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, έδωσε μια πρώτη ηχηρή απάντηση. Η συνέχεια πρέπει να είναι - και θα είναι! - ακόμα πιο μαζική, ακόμα πιο δυναμική.


46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φέτος ... αλλιώς, αλλά με την ίδια αγωνιστική ζωντάνια και ορμή!
  • Με επιτυχία έγιναν την Κυριακή οι εκδηλώσεις, όπου μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Μεθαύριο Πέμπτη ανοίγει τις πύλες του στην Αθήνα. Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις

ΣΕΛ.  14   -   16


ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ
Τόνωσε την αυτοπεποίθηση επιχειρηματικών ομίλων και πωλητών όπλων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέες «αγορές του αιώνα», ενώ καλούν το λαό να συμβιβαστεί με ψίχουλα

Δ. Κουτσούμπας: Οι νέοι εξοπλισμοί δεν θα υπηρετούν την άμυνα της χώρας, αλλά τις επιθετικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ


ΣΕΛ.  13
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επιβεβαίωσε τις μυστικές διαπραγματεύσεις και την επιλεκτική ενημέρωση των κομμάτων

  • Αποκαλυπτική η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη»
  • ΚΚΕ: Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους μοιράζεται την πολιτική εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

ΣΕΛ.  12   -   13
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πρώτο κουδούνι με ελλείψεις και ημίμετρα
  • ΚΝΕ: Η κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα αντί να δυναμιτίζει το ήδη εκρηκτικό κλίμα με εισαγγελικές παρεμβάσεις
  • Διαδηλώσεις την Πέμπτη από εκπαιδευτικούς, γονείς και σωματεία, για ασφάλεια - υγεία στα σχολεία

ΣΕΛ.  18   -   19
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Απένειμε το Βραβείο Φιλίας «Μουσταφά Σουπχί» στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  17


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org