Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανάσα

«Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη», «ξήλωμα του πουλόβερ της λιτότητας», «φορο-ανάσα στη μισθωτή εργασία» και άλλα τέτοια είδε ο αστικός Τύπος στις διακηρύξεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών καλό είναι να μην τρέξουν να αγοράσουν ...πορτοφόλι, αφού στα «ψιλά γράμματα» διαβάζει κανείς πως τα παχιά αυτά λόγια αφορούν μισθωτούς των 2.500 ευρώ το μήνα και πάνω! Αυτοί είναι που με την προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον επόμενο χρόνο θα κερδίσουν - σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς - έναν επιπλέον μισθό. Στον αντίποδα, η μεγάλη μάζα των εργαζομένων των 800 ευρώ θα δουν το θηριώδες «όφελος» των ...9,5 ευρώ να προστίθεται στον μηνιαίο προϋπολογισμό τους, μέχρι η κυβέρνηση και το κεφάλαιο να τους το αφαιρέσουν στο πολλαπλάσιο από την άλλη τσέπη, με τις ανατροπές σε συμβάσεις, μισθούς, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, τους υπόλοιπους έμμεσους και άμεσους φόρους που «στέκουν στο ύψος τους». Χώρια οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που δουλεύουν με ακόμα χαμηλότερους μισθούς και δικαιώματα, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, τους οποίους απέκλεισε η κυβέρνηση από το μέτρο αυτό, με το άθλιο επιχείρημα ότι ...δεν επλήγησαν από την υγειονομική κρίση! Οσο κι αν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις «παίξουν τον παπά», αναδιανέμοντας τη φτώχεια μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων, η γενική εικόνα παραμένει ίδια: Οι εργαζόμενοι, ο λαός σηκώνουν στις πλάτες τους πάνω από το 95% της φοροληστείας, για να βρίσκονται τα «περιθώρια» και οι «δημοσιονομικοί πόροι» των νέων κάθε φορά φοροαπαλλαγών και δώρων στο κεφάλαιο.

Σκέτη κοροϊδία

«Λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν, στο πώς κατανέμουν το χρόνο τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ωρου...». Αυτά τα «ωραία» δήλωνε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, εμφανίζει τις νέες ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην οργάνωση του χρόνου εργασίας ως δήθεν «επιλογή» των ίδιων των εργαζομένων, ακόμα κι ως «διευκόλυνση» που τους παρέχει το κράτος για να επιλέγουν οι ίδιοι τα ωράρια που θα εργάζονται! Η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο πρόκλησης. Οι εργαζόμενοι, κυρίως οι νεότεροι και όσοι δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, ζουν στο πετσί τους την υποχρεωτική υπερεργασία και τις υπερωρίες που επιβάλλει η εργοδοσία, πολλές φορές απλήρωτες, χωρίς να μπορούν να αρνηθούν, αφού αυτό ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου. Αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση σχεδιάζει να το κάνει ακόμα χειρότερο, αυξάνοντας τον αριθμό των υπερωριών, μειώνοντας την αμοιβή των εργαζομένων, καταργώντας και τις ελάχιστες τυπικές προϋποθέσεις που απέμειναν για την οργάνωση του χρόνου εργασίας από τις επιχειρήσεις, ως δήθεν «γραφειοκρατικά εμπόδια». Μετά απ' όλα αυτά, οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για «τήρηση του 8ωρου» είναι σκέτη κοροϊδία, που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από τους εργαζόμενους μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Σκοινί - κορδόνι

Αλλος ένας λόγος για το φούντωμα της πανδημίας «ανακαλύφθηκε» από τον τακτικό πια αντικομμουνιστή αρθρογράφο των «Νέων», που όπως φαίνεται έχει πάρει «σκοινί - κορδόνι» και το ξέπλυμα των φασιστοειδών. Γράφει λοιπόν ο συγκεκριμένος για έναν «νεαρό από το Αφγανιστάν» που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και το έσκασε από το Ιπποκράτειο, για τους πρόσφυγες που οι αρχές αναζητούν στη Μυτιλήνη μετά την πυρκαγιά στη Μόρια και για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός» για Covid, που στις 10/9 ήταν κατά 50% αλλοδαποί. Κάπως έτσι, χαϊδεύοντας τα ακροδεξιά - ξενοφοβικά αυτιά, χαρακτηρίζει τους μετανάστες «υγειονομική βόμβα». Δικαιώνει μάλιστα τους φασίστες που πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέσα στο καλοκαίρι ενάντια στους μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας, αφού όπως λέει ήταν «περίοικοι» που απλά ...ανησυχούσαν και προειδοποιούσαν. Θυμίζουμε ότι εκεί είχε βρεθεί ο υπόδικος φασίστας Κασιδιάρης με κάτι φουσκωτούς να τον περιστοιχίζουν, ο Μπογδάνος της ΝΔ και διάφοροι «αγανακτισμένοι» ακροδεξιοί. Αυτοί είναι οι «πολίτες» - «περίοικοι» που ξεπλένει ο εν λόγω αρθρογράφος, πετυχαίνοντας με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Από τη μία απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες που έχει για το φούντωμα της πανδημίας, φορτώνοντας το φταίξιμο στους πρόσφυγες, προλειαίνοντας το έδαφος και για ένταση της καταστολής. Και από την άλλη δίνει αέρα στα πανιά των κάθε λογής φασιστοειδών, που σίγουρα θα τρίβουν τα χέρια τους με τέτοια κείμενα, που τους δίνουν άλλοθι για να χύνουν το δηλητήριό τους.

Ευκαιρίες

Τα σχέδια για επέκταση των ΣΔΙΤ, με αφορμή την πανδημία, δεν προχωρούν μόνο στην Υγεία αλλά και στην Παιδεία, όπως επιβεβαιώνουν οι εξαγγελίες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, από το φόρουμ της ΔΕΘ, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει η κατασκευή 40 σχολείων μέσω ΣΔΙΤ. Η πείρα απ' αυτό το «μοντέλο» εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια Εκπαίδευση έχει αποδείξει πως οι κατασκευαστικές εξασφαλίζουν σταθερή κερδοφορία από το κράτος για δεκαετίες, μέσω του «ενοικίου» που πληρώνει το Δημόσιο, αλλά και των εργολαβιών για διάφορες λειτουργίες του σχολείου, που επίσης επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και το λαό. Η ανάγκη γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, την ώρα μάλιστα που οι μεγάλες ελλείψεις και η παλαιότητα των υποδομών προσθέτουν νέους κινδύνους εν μέσω πανδημίας, μετατρέπεται από την κυβέρνηση σε «ευκαιρία» για τους επιχειρηματικούς ομίλους να κερδοσκοπήσουν και να πατήσουν ακόμα πιο γερά το πόδι στη δημόσια Εκπαίδευση. Και την ίδια ώρα, χιλιάδες παιδιά συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα σχολεία και αίθουσες, όπως για παράδειγμα στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, που έχει επτά υπόγειες αίθουσες χωρίς αερισμό! Είναι κι αυτός ένας σοβαρός λόγος για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που σπρώχνει στα χέρια των επιχειρηματιών την Παιδεία και αφήνει εκτεθειμένους από το πρώτο κουδούνι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1687 Κατά τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης (στην οποία είχαν ταμπουρωθεί οι Οθωμανοί) από τις ενετικές δυνάμεις του Μοροζίνι, καταστρέφεται σημαντικό τμήμα του Παρθενώνα.

1736 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρενάιτ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1918 Στην επαναστατημένη Ρωσία καθιερώνεται η τιμητική διάκριση του παράσημου της «Κόκκινης Σημαίας».

1920 Συνέρχεται το Εκτακτο Εκλογικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ(Κ), το οποίο αποφασίζει τη συμμετοχή του Κόμματος στις εκλογές και συντάσσει το εκλογικό του πρόγραμμα.

1925 Γεννιέται ο μεγάλος Αμερικανός μουσικός της μπλουζ Ρίλεϊ Κινγκ (Μπ. Μπ. Κινγκ).

1944 Παλλαϊκή απεργία πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα. Συγκρούσεις μεταξύ του ΕΛΑΣ και των δυνάμεων κατοχής (και των ντόπιων συνεργατών τους) πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά.

1945 Οι δυνάμεις του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού (ΕΡΓΑΣ) κατακτούν την πλειοψηφία στη συνέλευση των εργατικών σωματείων του Πειραιά.

1946 Οι αρχές καταλαμβάνουν τα γραφεία του ΚΚΕ και της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα, ενώ διενεργούν πολλές συλλήψεις. Την ίδια μέρα το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει την απαγόρευση του συνεδρίου του ΕΑΜ καθώς και τον εορτασμό των 5χρονων από την ίδρυσή του.

1946 Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας χτυπούν και καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη, εξουδετερώνουν την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής και απελευθερώνουν 60 κρατούμενους.

1948 Λήγει η μάχη της Μουργκάνας στην Ηπειρο. Τα τμήματα του ΔΣΕ διασπούν τη διάταξη του κυβερνητικού στρατού και περνούν στα Ζαγόρια και από εκεί στον Γράμμο.

1949 Ξεκινά στη Βουδαπέστη η δίκη των Λάζλο Ράικ, Λάζαρ Μπράνκοφ κ.ά., οι οποίοι κατηγορούνταν για «εγκλήματα πολέμου και κατά του λαού, εσχάτη προδοσία και για την καθοδήγηση μιας οργάνωσης προς ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος». Ο Λ. Ράικ εκτελέστηκε, ενώ ο Μπράνκοφ καταδικάστηκε σε ισόβια.

1960 Η Κύπρος γίνεται μέλος του ΟΗΕ.

1961 Η ΕΔΑ καταθέτει στη Βουλή το «απόρρητο σχέδιο διενέργειας των προσεχών εκλογών», που είχαν επεξεργαστεί η ηγεσία της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή και κρατικά όργανα. Επί της ουσίας επρόκειτο για τον προάγγελο του «σχεδίου Περικλής».

1977 Πεθαίνει η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

1978 Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Βορειοανατολικό Ιράν, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν 15.000 ατόμων.

1986 Τραγωδία σημειώνεται σε ορυχείο χρυσού της Νότιας Αφρικής, όταν, κατά τη διάρκεια της εξόρυξης, εκλύονται δηλητηριώδη αέρια στις στοές, προκαλώντας το θάνατο 177 εργατών. Τα συνδικάτα πραγματοποιούν μια από τις μαζικότερες διαμαρτυρίες στη Νότια Αφρική (1/10/1986).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ