Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενδεικτικά στοιχεία της απαράδεκτης κατάστασης

Την τραγική κατάσταση της σχολικής στέγης και στο δήμο Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές και δασκάλους - καθηγητές είναι τεράστιες.

Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια γονέων, καθηγητών, μαθητών, αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Η κατάσταση με τη στέγαση της Προσχολικής Αγωγής είναι δραματική. Για να εξυπηρετηθούν ανάγκες στέγασης τμημάτων, χρησιμοποιούνται γυμναστήρια και αίθουσες άλλων χρήσεων, έως και υπόγεια.

Ενδεικτικά αναφέρει:

«Στο 94ο Δημοτικό θα μπουν 6 ΚΙΒΟ για 5 νηπιαγωγεία, από τα οποία τα 2 θα στεγαστούν σε γυμναστήριο και τα υπόλοιπα δεν ξεκίνησαν γιατί δεν βρήκαν χώρο.

90ό Δημοτικό: Ενώ ο δήμος είχε απορρίψει το αίτημα κατασκευής νηπιαγωγείου στην αυλή λόγω έλλειψης χώρου, τώρα τοποθετεί 6 ΚΙΒΟ για την Προσχολική Αγωγή, εξαφανίζοντας την αυλή και δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνου συνωστισμού. Μαθήματα γίνονται σε γυμναστήριο, ενώ οι τουαλέτες βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

29ο Δημοτικό: Σκάφτηκε - γκρεμίστηκε γήπεδο μπάσκετ για να μπει ΚΙΒΟ, παρά τις διαμαρτυρίες των γονέων και παρά την ύπαρξη ελεύθερου οικοπέδου ακριβώς δίπλα στο χώρο.

105ο Δημοτικό (Μαλακοπή): Τα νηπιαγωγεία έχουν μπει στην αίθουσα μουσικής και καλλιτεχνικών...

1ο Δημοτικό (Ντεπώ): Αίθουσα νηπιαγωγείου έχει μπει στο γυμναστήριο, δεν αερίζεται».

Οι ελλείψεις χώρων και εκπαιδευτικών έχουν διαμορφώσει συνθήκες απίστευτου συνωστισμού στις αίθουσες, που στην πλειοψηφία τους είναι μικρές. «Στο 14ο Λύκειο στην Α' τάξη Λυκείου έχει 27 μαθητές ανά τμήμα, στο 1ο Γυμνάσιο στη Γ' τάξη είναι 25 μαθητές ανά τμήμα. Αντίστοιχα και στο Πειραματικό του ΑΠΘ στην Αγίας Σοφίας 25 - 26 άτομα μαθητές ανά τμήμα».

Και τέλος, εξακολουθούν να λείπουν σχολικοί καθαριστές από τα σχολεία, ενώ συνολικά το προσωπικό καθαριότητας που έχει τοποθετηθεί, αριθμητικά βρίσκεται πολύ μακριά από τις ανάγκες για διαρκή, συστηματική καθαριότητα όλων των χώρων (κατά τα μέτρα του ΕΟΔΥ).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι η κατάσταση στα σχολεία δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας της δημοτικής αρχής, αλλά επιλογής, αφού όπως αναφέρει, «αποδείχθηκε ικανότατη να χειροκροτεί τις επιλογές της κυβέρνησης και να παραδίνει δημόσιους χώρους (αντί σε σχολεία) σε πολυεθνικές και την επιχειρηματικότητα. Αποδείχθηκε ικανότατη να μην ενοχλεί καθόλου την κυβέρνησή της με τα επείγοντα, ζωτικά αιτήματα μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών της πόλης.

Γι' αυτό απέρριψε τις συγκεκριμένες, άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για αξιοποίηση όλων των κενών δημοτικών χώρων (ΚΑΠΗ, κλειστά σχολεία κ.λπ.), των άδειων χώρων της ΔΕΘ κ.λπ.».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ