Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Οι σύγχρονες ανάγκες δεν χωράνε στο πλαίσιο του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος

Μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή εκδήλωση του 46ου Φεστιβάλ έγινε και στην Καρδίτσα, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του Αθλητικού Πάρκου. Ανοιξε με χαιρετισμό από την Χαρά Καραντάνα, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Καρδίτσας της ΚΝΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που δεν παίρνει από θεραπεία, καθημερινά σαπίζει κι ας μοιάζει ακλόνητο. Μέσα από τους μικρούς και μεγάλους αγώνες μας, μπορούμε να του δημιουργήσουμε ρήγματα, ώστε αύριο να τρανταχτεί από την τιτάνια πάλη του λαού.

Αυτό που ενοχλεί το σύστημα, τους πολιτικούς του εκφραστές και τα κάθε λογής στηρίγματά του είναι η ασίγαστη, οργανωμένη απειθαρχία που δείχνουμε και μέσα στην πανδημία απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση.

Το σύστημά τους δεν είναι παντοδύναμο, φοβούνται την αμφισβήτησή του, τον προβληματισμό και κυρίως τον πρωτοπόρο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει το ΚΚΕ ως ηγέτης του αγώνα για επαναστατική αλλαγή.

Τους τρομάζουν το επιστημονικό, επαναστατικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ και η ασίγαστη προσπάθεια που κάνουμε. Η δράση μας χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της οργάνωσης, της συλλογικότητας, της ετοιμότητας και της επαγρύπνησης.

Ομως ξέρουμε ότι ο δρόμος για να κερδίσουμε τη συνείδηση της νεολαίας είναι μακρύς και δύσκολος. Τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις αξιοποιούν τους μηχανισμούς που έχουν στα χέρια τους για να διαφθείρουν συνειδήσεις, να τις εγκλωβίσουν στους στόχους και τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων, που κλέβουν όλο τον πλούτο που παράγει ο λαός.

Μέσα από όμορφες λέξεις, όπως "εκσυγχρονισμός του κράτους", "ψηφιακός μετασχηματισμός" κ.λπ., χαϊδεύουν τα αυτιά της νεολαίας και μαζί προσπαθούν να κρύψουν ότι αυτό που κάνουν είναι η θωράκιση του κράτους απέναντι στον "εχθρό λαό" και να γίνεται πιο αποτελεσματικό για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.


Μιλάνε για στήριξη - επιβράβευση όσων κοπιάζουν για να πετύχουν τους στόχους τους. Μα ποιον κοροϊδεύουν;

Αλήθεια, τι μέτρα πήραν για τους χιλιάδες νέους εργαζόμενους στις μεγάλες αλυσίδες, στα σούπερ μάρκετ, στις βιομηχανίες, στις νέες τεχνολογίες κ.λπ. για τους νέους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους αγρότες, τα παιδιά με τα μηχανάκια που στη μάχη για το μεροκάματο μετράνε πάνω από 30 νεκρούς μόνο τα δύο τελευταία χρόνια;

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στα πανεπιστήμια; Τι μέτρα πήρε η κυβέρνηση για τους χιλιάδες νέους αυτοαπασχολούμενους; Για τους βιοπαλαιστές αγρότες που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα κάτω από το αβάσταχτο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές, την έλλειψη ουσιαστικών αποζημιώσεων σε εκτεταμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές κ.λπ.

Μη χαραμίζετε τη ζωή σας σε στόχους που θέτουν η αστική τάξη, η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τα κάθε λογής στηρίγματά τους. Οι σύγχρονες ανάγκες σας, τα όνειρά σας δεν μπορούν να χωρέσουν στο πλαίσιο του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.

Μαζί, μέσα από την Κοινωνική Συμμαχία της εργατικής τάξης με τους βιοπαλαιστές αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στη βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να φύγουν οι καπιταλιστές από τη μέση.

Γιατί μόνο στο πλαίσιο της νέας, σοσιαλιστικής κοινωνίας θα μπορέσουμε να απολαύσουμε ως μέλη αυτής της κοινωνίας αυτά που ήδη έχουν δημιουργήσει η κοινωνική εργασία, η επιστήμη, η τεχνική, το σημερινό επίπεδο του πολιτισμού.

Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, η εργατική εξουσία με το δικό της κράτος, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, θα μπορέσει να βάλει σε κίνηση και να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής, που μπορούν να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, για όλους τους νέους με βάση το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει, ελεύθερο χρόνο και τη δυνατότητα να αξιοποιείται δημιουργικά, με πρόσβαση σε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και πολιτιστικές υποδομές. Πανεπιστήμια με σύγχρονες εγκαταστάσεις, που θα παρέχουν ολοκληρωμένη μόρφωση και θα προωθούν την έρευνα και την επιστήμη σε όφελος του λαού.

Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς να λογαριάσουμε κούραση, να γίνουμε κόμμα "παντός καιρού". Η ΚΝΕ να παίξει τον πρωτοπόρο ρόλο της στο πλάι του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ