Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύριο η μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες

Με αιτήματα για ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες, ενάντια στην πολιτική που τις μετατρέπει σε «υγειονομική βόμβα»

Εξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι καθημερινές συνθήκες συνωστισμού στις συγκοινωνίες αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της
Εξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι καθημερινές συνθήκες συνωστισμού στις συγκοινωνίες αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της
Με αγωνιστικές παρεμβάσεις - εξορμήσεις σε κεντρικούς συγκοινωνιακούς σταθμούς της Αττικής και με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, συνδικάτα και φορείς της Αττικής οργανώνουν, αύριο, Πέμπτη, μέρα δράσης για τις συγκοινωνίες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Απέναντι στη σημερινή τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες εν μέσω πανδημίας έχουν μετατραπεί σε «υγειονομικές βόμβες», αλλά και ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια παραπέρα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης, τα συνδικάτα και οι φορείς προβάλλουν αιτήματα για πύκνωση των δρομολογίων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή και ανανέωση του στόλου με καινούργια οχήματα και βαγόνια, λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των επιβατών κ.ά.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αυριανής μέρας δράσης, από τις 8.30 π.μ., θα γίνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις - εξορμήσεις στους σταθμούς του μετρό και τους σταθμούς μετεπιβίβασης σε Σύνταγμα, Δάφνη, Αγ. Αντώνιο, Αττική, Δουκίσσης Πλακεντίας, καθώς και στον σταθμό του ηλεκτρικού στον Πειραιά.

Θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών στις 11.30 π.μ.

Μπροστά στη μέρα δράσης, η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει για σήμερα εξορμήσεις στα αμαξοστάσια των μπλε λεωφορείων στην Π. Ράλλη και στα Ανω Λιόσια, ενώ χτες εξορμήσεις έγιναν στον σταθμό του ηλεκτρικού στο Φάληρο, στα αμαξοστάσια των μπλε λεωφορείων σε Βοτανικό και Πειραιά. Σήμερα, επίσης, η Γραμματεία οργανώνει σύσκεψη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί με ανακοίνωσή του στις αυριανές παρεμβάσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι συνθήκες συνωστισμού που καθημερινά βιώνουμε στις αστικές συγκοινωνίες για να πάμε και να έρθουμε από τη δουλειά μας, οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας σε δομές και νοσηλευτικό προσωπικό, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας του λαού (...) Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες».

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, η οποία μοιράζεται στις εξορμήσεις, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες και μάλιστα εν μέσω πανδημίας έχει μετατρέψει τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τους συρμούς σε χώρους μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού (...) Η σημερινή κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (...) Η κυβέρνηση, αντί να υλοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για να προστατεύσει την υγεία του λαού και να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά του, αξιοποιεί αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες για να δυναμώσει την επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες, μεγαλώνοντας τα προβλήματα (...) Η Υγεία και η Ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών θα μπουν στο ζύγι του κέρδους».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση απαιτεί: Πύκνωση δρομολογίων, ειδικά στις ώρες αιχμής, σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και τους επιβάτες. Δωρεάν μετακίνηση σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους ή έχουν εξαναγκαστεί σε εκ περιτροπής εργασία. Αμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση για: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά καινούργιων οχημάτων και βαγονιών. Καμία επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Οχι στις ΣΔΙΤ. Επίταξη των ΚΤΕΛ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ