Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ετοιμη από καιρό» για τα τραπέζια των επικίνδυνων διευθετήσεων

Με γοργά βήματα προχωράει το στήσιμο της ΝΑΤΟικής «πλατφόρμας» για τις «διευθετήσεις»

Copyright 2019 The Associated

Με γοργά βήματα προχωράει το στήσιμο της ΝΑΤΟικής «πλατφόρμας» για τις «διευθετήσεις»
Την προθυμία της κυβέρνησης να καθίσει, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, στο τραπέζι που «στρώνουν» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να σερβίρουν επώδυνους συμβιβασμούς και διευθετήσεις επικίνδυνες για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εκφράζουν σε όλους τους τόνους τα στελέχη της, την ώρα που κλιμακώνονται οι διεργασίες σε προσκήνιο και παρασκήνιο, ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» συνεχίζει την πορεία του εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε χτες (στον ΣΚΑΪ) πως «οποιαδήποτε πρόταση συμβάλλει στην αποκλιμάκωση είναι καλοδεχούμενη», αναφερόμενη στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Τουρκίας, για να «τρέξουν» μια ώρα αρχύτερα τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, προσθέτοντας ωστόσο πως θα πρέπει να «θεωρείται αυτονόητη η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οπως είπε, στις 15 Σεπτέμβρη, όταν ο Σαρλ Μισέλ θα έρθει στην Αθήνα, θα αναλύσει την πρότασή του και επισήμως. «Η ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι είναι έτοιμη για διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες, εφόσον σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία επανέλαβε και τη ρητορική εφησυχασμού του λαού, όπως ότι η Ελλάδα έχει τη στήριξη από τους εταίρους και ότι μάλιστα όλο και περισσότερες χώρες στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, απογειώνοντας τον εφησυχασμό για τις επικίνδυνες εξελίξεις που δρομολογούνται στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, όπως και των ιμπεριαλιστικών παζαριών με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης εξέφρασε χτες την εκτίμηση ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν αναζητεί μια «ευπρεπή έξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο έχει μπει».

Μιλώντας στο ρ/σ «Θέμα» ανέφερε πως τάχα «εμείς έχουμε κερδίσει όλα τα διπλωματικά ερείσματα, δεν έχει απομείνει κάτι στην Τουρκία. Κανείς δεν επιθυμεί να υπάρχει αυτού του τύπου η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» και δήλωσε βέβαιος ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πληρώσει τον λογαριασμό».

Παράλληλα επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη στάση: Θέλουμε τον διάλογο, αλλά συζήτηση υπό το καθεστώς πίεσης και εκβίασης δεν γίνεται». Υποστήριξε δε ότι δεν μπορεί η Τουρκία να θέλει συζητήσεις για θαλάσσιες ζώνες και την ίδια ώρα να έχει έξω τα ερευνητικά της πλοία.

Αναφορικά με την πρόταση σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιος πως μια τέτοια εκδοχή βρίσκεται στο μυαλό του Ερντογάν, τονίζοντας, παράλληλα, ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να ήταν λύση. «Μια πολυμερής πρέπει να περιλαμβάνει την Κύπρο και επειδή η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει θα έφερνε σε αδιέξοδο επί της αρχής μια τέτοια διάσκεψη», σημείωσε.

Τις ίδιες θέσεις, ότι «η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, όμως πραγματικός διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων» διατύπωσε σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές και ο πρωθυπουργός κατά την χτεσινή τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα σκαριά η «ΝΑΤΟική πλατφόρμα»...

Στο μεταξύ, σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Θέμα συζήτησης, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έχει προηγηθεί, την περασμένη Πέμπτη, η κατάθεση τεχνικού εγγράφου από τον αντιπρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής στους μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό την «αποφυγή συγκρούσεων».

Εξάλλου, αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα και με όσα είχε προαναγγείλει την προηγούμενη βδομάδα ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για δημιουργία «μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης», και στόχο τη ΝΑΤΟική «σταθερότητα» και «συνοχή» στην περιοχή, που οδηγεί στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τους λαούς ολοταχώς στην «άβυσσο» των ανταγωνισμών.

...με μπούσουλα τις επικίνδυνες συμφωνίες

Αλλωστε, με τις δύο συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και την κατάπτυστη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις «υπό μάλης» προσήλθε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη συνάντησή του χτες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει τις συμφωνίες που ανοίγουν παραπέρα το δρόμο στα σχέδια συνεκμετάλλευσης και σε μεγάλους κινδύνους ως «οδηγό» και για τα επόμενα.

«Οι συμφωνίες αυτές αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Μαζί με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν ξέρω αν άλλη χώρα έχει κάνει τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Οσον αφορά την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε για την προκλητικότητά της ότι «προσεγγίζει σημεία παραλογισμού», ερμηνεύοντας με... ψυχολογικούς όρους την επιθετικότητα και τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

«Η Ελλάδα εκπέμπει σοβαρότητα και ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας. Κρίμα που έχουμε γείτονα που δεν αντιμετωπίζει το θέμα με την ίδια άποψη», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για ένα «κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας», σημείωσε πως «δεν μπορεί να γίνει διάλογος με προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα σε συνεργασία με τους συμμάχους της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Μεγαλώνει η εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7). Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα σχέδια για ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, σχέδια που περιπλέκουν παραπέρα το κουβάρι των ανταγωνισμών.

Με φόντο την αυριανή συνάντηση, χτες, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, Ν. Παναγιωτόπουλος και Φλοράνς Παρλί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ θα αφορούν μεταξύ άλλων την προμήθεια νέων και μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών, 4ης γενιάς, τύπου «Rafale», την αναβάθμιση των 4 φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ, την πρόσληψη περίπου 5.000 επαγγελματιών οπλιτών, όπως και επιτάχυνση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης στην αμυντική βιομηχανία, με «εμβληματική» την προσπάθεια τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να περάσουν στα χέρια της ONEX για να γίνουν επισκευαστήριο του αμερικανικού 6ου Στόλου, κι ενώ «τρέχουν» οι σχετικές διαδικασίες για Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ