Την ψήφιση τριών διμερών συμβάσεων με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία, που περιέχουν ρυθμίσεις και σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ήδη χτες επικυρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αύριο Πέμπτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.
Οι δύο πρώτες συμβάσεις (με Ισραήλ και Ρωσία) αφορούν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η τρίτη με τη Βουλγαρία τον διασυνοριακό έλεγχο. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, επισήμανε ότι το οργανωμένο έγκλημα (διακίνηση ανθρώπων, ανθρώπινων οργάνων, εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο όπλων, καυσίμων κ.ο.κ.) είναι μέρος της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος, αφού «συνιστούν από καιρό πριν επιχειρηματικές δραστηριότητες, δραστηριότητες που καλύπτονται μέσα από εμπλοκή κρατών, κυβερνήσεων, υπηρεσιών ασφάλειας», όπως επιβεβαιώνουν οι κατά καιρούς αποκαλύψεις.
Στην προκειμένη περίπτωση, όπως ανέφερε, οι συμφωνίες με Ισραήλ και Ρωσία περιέχουν ρυθμίσεις που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το οργανωμένο έγκλημα, αλλά ορισμένες από αυτές είναι και επικίνδυνες. Ανέφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία με τη Ρωσία για την καταπολέμηση του εγκλήματος, όπου στο άρθρο 2 γίνεται αναφορά στην αντιμετώπιση εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων και αντίστοιχων ενεργειών. «Στην ουσία - τόνισε ο Ν. Παπαναστάσης - νομιμοποιείτε τους "τρομονόμους", αυτούς που η ερμηνεία τους άρα και η εφαρμογή τους μπορούν να γίνονται ποικιλοτρόπως, να γίνουν δηλαδή "λάστιχο", πάντα, όμως, με στόχο την ευκαιριακή εργαλειοποίησή τους κατά του λαϊκού κινήματος και της πάλης του εναντίον της πολιτικής δράσης των αστικών κρατών, για να ανοίγει ο δρόμος εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής και για να δικαιολογούνται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί».
Ειδικά για τη συμφωνία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, σημείωσε ότι «ξεπλένει απροκάλυπτα το δολοφονικό ρόλο αυτού του κράτους κατά του Παλαιστινιακού λαού και των λαών της περιοχής, αλλά και του ίδιου του ισραηλιτικού λαού και της πάλης του. Είναι μια συμφωνία που γίνεται στο πλαίσιο της προωθούμενης αναβάθμισης των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων με την εγκληματική μηχανή του ισραηλινού κράτους».
Αντίστοιχα για τη συμφωνία με τη Βουλγαρία για τον διασυνοριακό έλεγχο, ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι έχει στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στο λεγόμενο «κεκτημένο της Σένγκεν» εντείνοντας τον διωγμό προσφύγων και μεταναστών. Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις τρεις συμφωνίες.
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση από κοινού επικρότησαν τις συμφωνίες ως θετικές. Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε αυτή με το Ισραήλ και υπερψήφισε τις άλλες δύο.