Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών

Το ΚΚΕ στηρίζει με κάθε τρόπο τις δίκαιες διεκδικήσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών

INTIME NEWS

Το ΚΚΕ στηρίζει με κάθε τρόπο τις δίκαιες διεκδικήσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών
Με παρεμβάσεις στη Βουλή, το ΚΚΕ αναδεικνύει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και απαιτεί λύσεις.

Μέτρα για τους καρπουζοπαραγωγούς της Ηλείας

Με Ερώτησή τους βουλευτές του Κόμματος καταγγέλλουν ότι οι αγρότες του νομού αναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή καρπουζιού σε εξευτελιστικές τιμές στους μεγαλεμπόρους - μεγαλοεξαγωγείς. Ζητάνε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να σταματήσει η κερδοσκοπία, να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος και να εξασφαλιστούν τιμές που να εγγυώνται την κάλυψη του κόστους παραγωγής, για ένα εισόδημα επιβίωσης στον παραγωγό και για προϊόντα προσιτά στη λαϊκή κατανάλωση. Συγκεκριμένα, σημειώνουν πως ενώ το κόστος παραγωγής είναι κατά μέσο όρο 800 με 900 ευρώ το στρέμμα, με απόδοση 6 με 7 τόνους, η τιμή που πούλησαν τα καρπούζια οι παραγωγοί στους μεγαλεμπόρους είναι κατά μέσο όρο 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλό. Δεν παίρνουν δηλαδή ούτε τα μισά απ' αυτά που ξόδεψαν. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεσαζόντων και των μεγαλοεξαγωγέων, καθώς ενώ το καρπούζι πουλιέται 6 λεπτά στο χωράφι, στο ράφι του σούπερ μάρκετ πουλιέται 25 έως 30 λεπτά!

Για τους σταφιδοπαραγωγούς της Ζακύνθου

Σε άλλη Ερώτηση αναφέρεται πως το 80% των παραγωγών σταφίδας της Ζακύνθου δεν έχουν πάρει φέτος την ενίσχυση των 35 ευρώ ανά στρέμμα σταφίδας που δικαιούνται. Οπως επισημαίνεται, «η ενίσχυση αφορά όσους έχουν παραδώσει σε έμπορο ή στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου κορινθιακή σταφίδα. Με τα στοιχεία της τηλεπισκόπησης (αεροφωτογραφίες), ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ έχει τα στοιχεία ότι έχει παραδοθεί η σταφίδα από το συγκεκριμένο τεμάχιο που έχει στην ιδιοκτησία του ο παραγωγός και έχει δηλωθεί μέσω της διαδικασίας της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης και των διαδικασιών και δικαιολογητικών που προβλέπονται, δεν βλέπει να υπάρχει στο χάρτη το κομμάτι που αντιστοιχεί. Ο επιτόπιος έλεγχος, όπως διενεργήθηκε με τηλεπισκόπηση, είναι αποτυχημένος στο μεγαλύτερο μέρος, καθώς στο χάρτη τα μέρη που αντιστοιχούν στον παραγωγό πολλές φορές είναι άλλα αντί άλλων και το τελικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν υπάρχει σταφίδα, αλλά ότι είναι αμπέλι, ελιές, σκέτο χωράφι, ή δείχνει άλλο μέρος, που δεν ανήκει στον ιδιοκτήτη, ή δείχνει μεγαλύτερη ή μικρότερη έκταση από την πραγματική ιδιοκτησία. Το συγκεκριμένο ζήτημα με τα λάθη από τις αεροφωτογραφίες δεν είναι καινούργιο, είναι από την εφαρμογή του ελέγχου με αυτόν τον τρόπο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Δεν είναι δυνατόν κατ' επανάληψη οι παραγωγοί να καλούνται να κάνουν ενστάσεις και να μην παίρνουν την ενίσχυση μέχρι να επιλυθεί το θέμα, και φυσικά η ευθύνη για το όλο ζήτημα δεν είναι δική τους». Το ΚΚΕ ζητάει να αποκατασταθεί άμεσα το ζήτημα της ορθής αποτύπωσης των αγροτεμαχίων κάθε παραγωγού και να αποδοθεί άμεσα στους σταφιδοπαραγωγούς της Ζακύνθου η ενίσχυση που δικαιούνται.

Για την άρδευση σε Ηλιδα και Πηνειό

Μία ακόμα Ερώτηση αφορά την έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών στα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ, στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Ηλιδας και Πηνειού του νομού Ηλείας. Συγκεκριμένα, τα αντλιοστάσια Α1 και Α2 υπολειτουργούν λόγω της συνεχούς λειτουργίας τους και της ελλιπούς συντήρησής τους, σαν αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια η ευθύνη λειτουργίας των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα, θα καταστραφούν οι καλλιέργειες και θα υποστούν μεγάλη απώλεια εισοδήματος οι παραγωγοί. Παράλληλα με την απαίτηση να δοθούν λύσεις, το ΚΚΕ διεκδικεί επίσης για τις υπηρεσίες άρδευσης να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς - όπως επισημαίνει - το νερό αποτελεί αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Για τις αδικίες σε βάρος αγροτών στη Φθιώτιδα

Με Ερώτησή τους, βουλευτές του ΚΚΕ ζητάνε να διορθωθεί η αδικία σε βάρος αγροτών της ευρύτερης περιοχής Λοκρίδας Φθιώτιδας, που έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους, και να αποδοθούν άμεσα και στο ακέραιο τα χρήματα που δικαιούνται και τους έχουν παρακρατηθεί. Οπως αναφέρουν, 88 αγρότες υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μέσω της ΕΑΣ Αταλάντης και ενώ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα λάμβαναν διαβεβαιώσεις ότι έχει δοθεί παράταση στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ, τελικά αυτή δεν δόθηκε ποτέ. Παρά το γεγονός ότι η ΕΑΣ Αταλάντης έχει αναλάβει την ευθύνη του λάθους που έγινε, οι συγκεκριμένοι αγρότες δεν έχουν δικαιωθεί, αντιμετωπίζοντας τον εμπαιγμό, την αδιαφορία και την αλαζονεία των υπεύθυνων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τους αγρότες που βγήκαν εκτός ενισχύσεων στο να μην μπορούν όχι μόνο να καλύψουν τα βασικά καλλιεργητικά έξοδα της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και να μην μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους, αφού αν συνυπολογιστούν και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, αυτές οι ενισχύσεις είναι βασικό κομμάτι του ετήσιου εισοδήματός τους και χωρίς αυτές δεν μπορούν να επιβιώσουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ