Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σε εξέλιξη τα παζάρια για το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε εξέλιξη βρισκόταν χτες το βράδυ η τηλεσυνεδρίαση του Γιούρογκρουπ με ατζέντα τη δημοσιονομική κατάσταση και τον δημοσιονομικό προσανατολισμό στην Ευρωζώνη καθώς και για την εκλογή νέου Προέδρου.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική για το 2021, η συζήτηση εξελίσσεται γύρω από το κατάλληλο ύψος των ελλειμμάτων και των κρατικών χρεών, έτσι ώστε να διεκπεραιωθούν τα διαδοχικά κρατικά πακέτα στήριξης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ βέβαια τα παζάρια θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.

Θυμίζουμε ότι για το 2020 εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης, με την προϋπόθεση ότι αυτό «δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα», όπως χαρακτηριστικά προβλέπεται.

Νέος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ μετά την παραίτηση Σεντένο, εκλέχτηκε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου, καθώς στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας επικράτησε της υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Ν. Καλβίνιο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια αποσύρθηκε μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

«Καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη» λέει το ΙΟΒΕ

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ από την πλευρά του προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ελληνική οικονομία, βλέποντας κατρακύλα τουλάχιστον 9% για το 2020, με το ενδεχόμενο να φτάσει σε 13%. Μάλιστα, για το 2021 εκτιμάται ότι «δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη», καθώς σε κάθε περίπτωση η όποια ενίσχυση θα είναι χαμηλότερη από τη φετινή κατρακύλα και φυσικά πάνω στο έδαφος της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και στο κυβερνητικό σχέδιο της «επιτροπής Πισσαρίδη», που αναμένεται να δοθεί ακόμα και σήμερα στον πρωθυπουργό.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει βύθιση του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία στο 9% (από -9,7% στην προηγούμενη έκθεση) και για το 2021 μόνο μερική ανάκαμψη 6%, από 7,9% που προβλεπόταν στην προηγούμενη έκθεση.

Μάλιστα, οι εξελίξεις αυτές έρχονται μόνο λίγα χρόνια μετά την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση και παρά τους εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, η εξέλιξη του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ανά 5ετία διαμορφώθηκε ως εξής: 2006 - 2010 σε -0,3%, 2011 - 2015 σε -4,0%. Σε αυτό το φόντο, μετά τις όποιες μικροδιακυμάνσεις της περιόδου 2016 - 2019, είναι πλέον βέβαιο ότι και η 5ετία 2016 - 2020 όπως και οι δυο προηγούμενες θα κλείσει σε βαθύ αρνητικό έδαφος, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις που καταγράφονται στην τελευταία 15ετία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ