Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η μείωση των εσόδων ανοίγει τη συζήτηση για νέες ανατροπές

Εντείνεται η ανησυχία ασφαλισμένων και συνταξιούχων ότι κυβέρνηση και εργοδοσία θα επιχειρήσουν και με αυτόν τον τρόπο να τους φορτώσουν την κρίση

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
«Η αναστολή της δραστηριότητας από Μάρτιο έως Ιούνιο πολλών επιχειρήσεων και η αναμενόμενη οικονομική ύφεση θα επιφέρουν αναπόφευκτα μείωση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενημερώνοντας χτες την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος της Βουλής, εντείνοντας τις ανησυχίες εργαζομένων και συνταξιούχων ότι κυβέρνηση και εργοδοσία θα επιχειρήσουν να τους φορτώσουν την κρίση και με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, που ούτως ή άλλως έχουν στα συρτάρια τους.

Η ενημέρωση αφορούσε την πορεία εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου Ν. 4670/2020 και όπως ανέφερε ο Γ. Βρούτσης, «σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, για το πρώτο 4μηνο του 2020, έχει εισπραχθεί το 30,7% του ετήσιου στόχου των ασφαλιστικών εισφορών». Δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για απώλειες 400 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «αυτή η μείωση θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα» και προσπάθησε να καλλιεργήσει εφησυχασμό, λέγοντας ότι «οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες» και πως «οι όποιες έκτακτες ανάγκες παρουσιαστούν θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό». Απέφυγε όμως να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη «αν θα μπούμε στη διαδικασία συζήτησης ότι το σύστημα δεν αντέχει και άρα πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα σε σχέση με τη μείωση των συντάξεων», με δεδομένο ότι τα έσοδα θα μειώνονται και λόγω των αντεργατικών μέτρων που λήφθηκαν εν μέσω πανδημίας.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις γίνεται προσπάθεια να καταβληθούν «νωρίτερα από τον Σεπτέμβρη», ενώ παραδέχτηκε ότι αυτήν τη στιγμή οι εκκρεμείς υποθέσεις για την απονομή συντάξεων κύριων και επικουρικών ανέρχονται σε 1.058.748.

Παρ' όλα αυτά, ο Γ. Βρούτσης επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις απολύσεις συμβασιούχων από τον ΕΦΚΑ, πολλοί από τους οποίους έχουν μεγάλη εμπειρία. Εδώ έχει αξία να αναφερθεί πως ο διοικητής του Φορέα Ι. Χάλαρης είπε ότι «εμείς βρήκαμε ένα σχέδιο στον ΕΦΚΑ το οποίο έλεγε μείωση του προσωπικού στις 6.500 από τις 7.700 που ήταν. Αυτό το σχέδιο ήταν επεξεργασμένο, συμφωνημένο» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αλλωστε, η ίδια η συζήτηση ανέδειξε πώς ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικές οι «εποικοδομητικές» προτάσεις σε κλίμα συναίνεσης, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό να αναγνωρίσει τα «θετικά» της προηγούμενης κυβέρνησης, με τον τελευταίο να ανταποκρίνεται, επιβεβαιώνοντας τη «συνέχεια» στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και ευχαριστώντας «για τον μειλίχιο τρόπο και με επιχειρήματα» που έγινε η συζήτηση.

«Ολοι οι νόμοι που υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα, αυτοί της ΝΔ παλαιότερα, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ σήμερα, είναι νόμοι οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά οι ασφαλισμένοι ότι οδήγησαν σε μείωση των ασφαλιστικών παροχών, των συντάξεων, σε αύξηση των ορίων ηλικίας και σε χειροτέρευση συνολικά του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, σε υλοποίηση όλου αυτού του σχεδιασμού των τριών πυλώνων. Γι' αυτό και σήμερα εδώ υπάρχουν αβροφροσύνες μεταξύ του υπουργού και της κ. Αχτσιόγλου. Γιατί βεβαίως ο υπουργός υλοποίησε τον νόμο του Κατρούγκαλου και όλα αυτά τα νομικά κενά που υπήρχαν τα διόρθωσε. Γιατί όντως ο νόμος αυτός είναι η βάση για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός συνολικά που έχει η αστική τάξη, το πολιτικό προσωπικό, για το ασφαλιστικό σύστημα, που θέλει να απαλλαγεί η εργοδοσία, να απαλλαγεί το κράτος, να γίνει ατομική υπόθεση το ασφαλιστικό σύστημα», σχολίασε ο Χρ. Κατσώτης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ