Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Η μεγάλη υποστελέχωση οδήγησε σε αναστολή τα τακτικά χειρουργεία

Συνέντευξη Τύπου από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας

Τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, οι οποίες έχουν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων, αλλά και την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να ανοίξει το νέο Νοσοκομείο χωρίς να έχει εγκριθεί Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών και χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις, καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι γιατροί του νοσοκομείου, περιέγραψαν την τραγική κατάσταση που επικρατεί, αποτέλεσμα των πολιτικών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανέδειξαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται το προσωπικό να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες, αλλά και την τακτική των «μπαλωμάτων» με την οποία το υπουργείο και η κυβέρνηση «ενίσχυσαν» το νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενώ η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ενός ΕΣΥ που αναβαθμίζεται, «η πραγματικότητα είναι ότι στην Εύβοια, όπου σε λίγο θα εγκαινιαστεί το νέο νοσοκομείο, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από τις 12 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης, Νίκος Δασκαλόπουλος.

Για τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου, που προγραμματίζεται να ανοίξει στα μέσα Ιούλη, τόνισε ότι απαιτείται ένας αριθμός γιατρών αυξημένος 10% έως 15% σε σχέση με το παλιό νοσοκομείο. Παράλληλα, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το πώς θα λειτουργήσουν τα τμήματα του νέου νοσοκομείου και ιδιαίτερα η ΜΕΘ, από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και δεν έχει εγκριθεί ο νέος Οργανισμός. «Οι κυβερνήσεις μέσα από διάφορες επινοήσεις, όπως τα "μπλοκάκια" και οι μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, βρίσκουν τρόπους για να καλυφθούν τα κενά μόνο και μόνο για να βγει η μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν αρκεί μια ταμπέλα για να μπορούμε να επιτελέσουμε το έργο μας

«Εδώ και 10 ημέρες περίπου έχουν σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία και η λίστα έχει ξεπεράσει τα 260 περιστατικά ασθενών», ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος, Ελένη Κασελίμη - Γυφτονικολού, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει καθώς έχουν μείνει μόνο τρεις αναισθησιολόγοι. Αναδεικνύοντας την ευθύνη των διορισμένων διοικήσεων του νοσοκομείου για την υποστελέχωση, σημείωσε ότι «η σημερινή κατάσταση έχει ξεκινήσει από τον Φλεβάρη, όπου η μία συνάδελφος πήρε σύνταξη και οι άλλοι κατέλαβαν μόνιμες θέσεις σε άλλα νοσοκομεία». Μέχρι τώρα, η κατάσταση αντιμετωπιζόταν με μετακινήσεις από γειτονικά νοσοκομεία, ανέφερε.

«Ενας αναισθησιολόγος σε ενεργό εφημερία καλείται ταυτόχρονα να διαχειριστεί χειρουργική επέμβαση στο χειρουργείο, περιστατικά διασωλήνωσης στα ΤΕΠ, στην Καρδιολογική, στην Παθολογική κ.λπ., καθώς και τον έλεγχο ασθενών με αναπνευστήρα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου, τόνισε: «Ο νέος Οργανισμός επιβάλλεται να εγκριθεί άμεσα, αλλιώς η λειτουργικότητα του νέου νοσοκομείου θα είναι από χείριστη έως επικίνδυνη. Τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν χωρίς ιατρούς και νοσηλευτές. Χωρίς προσωπικό δεν επιτελούν το έργο τους και δεν αρκεί μια ταμπέλα, για να μετατραπούν σε κατάλληλους χώρους για παροχή υπηρεσιών Υγείας και δη δευτεροβάθμιας».

Μεταστέγαση χωρίς προσωπικό...

«Να αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες της», ζήτησε η αναισθησιολόγος Ερίκα Δερμιτζάκη, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να βγουν εφημερίες και τακτικά χειρουργεία με 24 έως 32 ώρες συνεχούς δουλειάς.

«Βρισκόμαστε στη φάση μεταστέγασης, αλλά λείπει το προσωπικό για να γίνει αυτό ομαλά», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Γιάννης Αγγελάτος, τονίζοντας ότι από τα 150 κενά σε νοσηλευτές, τα 80 σε βοηθητικό προσωπικό και τα 60 σε γιατρούς καλύφθηκαν μόνο 75 θέσεις από επικουρικό προσωπικό, το οποίο δεν φτάνει για το τωρινό νοσοκομείο, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για το πώς θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org