Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις για τα προβλήματα των σχολικών καθαριστριών

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα
Συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Πειραιά και τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι καθαρίστριες των σχολείων.

Αναλυτικότερα, το Σωματείο ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που δεν λύνονται με «μπαλώματα» και μετακινήσεις εργαζομένων που επιστρατεύουν κυβέρνηση και δήμος, καθώς και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία από Σεπτέμβρη.

Το Σωματείο, καθώς και αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά της ΟΓΕ, διεκδίκησαν: Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Νέες προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας, για να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων.

Ψήφισμα με αντίστοιχο περιεχόμενο θα καταθέσει το Σωματείο στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Στην Κέρκυρα

Σε αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας προχώρησε προχτές Τετάρτη ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, για τα προβλήματα των συμβασιούχων στην καθαριότητα των σχολείων.

Το Σωματείο έχει προηγουμένως πραγματοποιήσει σύσκεψη με τη συμμετοχή συμβασιούχων καθαριότητας, της τοπικής ΕΛΜΕ και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Διαμορφώθηκε πλαίσιο αιτημάτων και πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στο δήμο Κέρκυρας (2/6), όπου και αποσπάστηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Την προηγούμενη βδομάδα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκε ψήφισμα, που όμως απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Παρά τις δεσμεύσεις και τα λόγια συμπάθειας, κανένα από τα προβλήματα των συμβασιούχων καθαριότητας στα σχολεία δεν έχει επιλυθεί μέχρι στιγμής. Το Σωματείο καταγγέλλει ότι «όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοι συμβασιούχοι εργάζονται με αυτοθυσία χωρίς να έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα τους». Και προσθέτει: «Δεν είναι πλέον λίγες οι περιπτώσεις συναδέλφων συμβασιούχων που δεν έχουν χρήματα ούτε για να μπορέσουν να μεταβούν στη δουλειά τους... Που δεν έχουν να αγοράσουν ακόμα και τα απαραίτητα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους!».

Η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί ότι οι συμβασιούχοι καθαρίστριες θα πληρωθούν μέχρι τις 15 Ιούνη, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, όμως, στην τελευταία συνάντησή τους η δήμαρχος ανέφερε πως «η ίδια δεν είχε κάνει καμία αναφορά και πως δεν φέρει καμία ευθύνη, καθώς η σχετική αναφορά έγινε από την υπεύθυνη του δήμου για θέματα Παιδείας. Παράλληλα, προσπάθησε να κάνει μπαλάκι την ευθύνη, πετώντας την στις σχετικές επιτροπές».

Οι σχολικές καθαρίστριες, παρά την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας τους και την αύξηση του όγκου δουλειάς τους λόγω έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, εργάζονται σήμερα χωρίς νέες συμβάσεις. Σε ερώτηση του Σωματείου αν οι νέες συμβάσεις θα συμπεριλάβουν αύξηση 50% στις απολαβές των εργαζομένων, η απάντηση της δημάρχου ήταν ότι «δεν γνωρίζει», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εργαζόμενες να μην πληρωθούν για τις πρόσθετες ώρες εργασίας και αίθουσες καθαριότητας.

«Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, σας προειδοποιούμε να το βγάλετε από το μυαλό σας!», ξεκαθαρίζει το Σωματείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδία οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την καθαριότητα των σχολείων(2020-08-25 00:00:00.0)
Διεκδικούν μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων(2020-05-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στην απληρωσιά(2018-03-29 00:00:00.0)
Διεκδικούν με απεργία μόνιμη και σταθερή δουλειά(2016-06-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-06-07 00:00:00.0)
«Μπαλάκι» για το θέμα της μισθοδοσίας τους(2007-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ