Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Οχι στις απόπειρες διαχωρισμού και διαίρεσης των υγειονομικών

Νέες απαντήσεις από υγειονομικούς στη «δωρεά» της διάσπασης και της χειραγώγησης

Πληθαίνουν οι φωνές υγειονομικών που δίνουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία και στις προσπάθειες διαχωρισμού και διαίρεσής τους, με αφορμή τη «δωρεά» του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» με τη μορφή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε εργαζόμενους σε συγκεκριμένες κλινικές που, σύμφωνα με το ίδρυμα, βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της πανδημίας...

Μετά την τεκμηριωμένη απάντηση της νοσηλεύτριας Φωτεινής Μουζουράκη, που εργάζεται μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ στο Νοσοκομείο «Αττικόν», τη σκυτάλη στο ίδιο νοσοκομείο πήρε η Γεωργία Κωνσταντοπούλου, πνευμονολόγος, εξειδικευόμενη εντατικολογίας στη ΜΕΘ του ΠΓΝ «Αττικόν».

Σε δήλωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Εχω ολοκληρώσει τα δύο έτη της εξειδίκευσης και παραμένω με ολιγόμηνη παράταση της σύμβασής μου... ανά πάσα στιγμή άνεργη δηλαδή. Στη μονάδα στην οποία εργάζομαι, από τα μέσα Μάρτη περίπου ως και σήμερα, σε ένα τμήμα της νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα εξακολουθούν να νοσηλεύονται ασθενείς με άλλα νοσήματα. Το προσωπικό της μονάδας σχεδόν στο σύνολό του εργάστηκε και στα δύο τμήματα, Covid και μη Covid, εκ περιτροπής (...) Επίσης, στη ΜΕΘ χρειάστηκε να μετακινηθεί προσωπικό από άλλα τμήματα προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία της αυτό το διάστημα.

Η επιδημία ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό την ανεπάρκεια του συστήματος: Ελλειψη προσωπικού, έλλειψη ιατροτεχνικού εξοπλισμού, έλλειψη ΜΑΠ, έλλειψη ενημέρωσης, έλλειψη οργάνωσης... και πολλές φορές έλλειψη ψυχραιμίας, σχεδόν απουσία κοινής λογικής.

Με δεδομένα τα παραπάνω, κι αφού προκαταβολικά δηλώσω ότι σέβομαι απόλυτα όλους όσοι αποδέχτηκαν τη δωρεά, δηλώνω:

1. Δεν αποδέχομαι "δώρα" από διάφορους "κοινωφελείς" οργανισμούς κι άλλους επιδέξιους καλοθελητές που ξαφνικά τους πήρε ο πόνος για τη δημόσια Υγεία. Η δημόσια Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και δεν επιδέχεται κανενός είδους ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που σκοπεύει σχεδόν πάντα στην κερδοφορία σε βάρος των ασθενών και των λειτουργών Υγείας.

2. Απαιτώ και διεκδικώ για εμένα και όλους εμάς: Αξιοπρεπείς μισθούς ανάλογους του έργου και της κατάρτισής μας, μόνιμη εργασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και υποδομές που να μας επιτρέπουν να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς μας. Να αξιοποιηθεί η γνώση και η εμπειρία που αποκτήθηκαν κατά το διάστημα αυτό, αντί να μας πετάνε ψίχουλα.

3. Δεν αποδέχομαι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους εργαζόμενους και πολιτικές "διαίρει και βασίλευε". Γίνονται επί τούτου με σκοπό να μας διασπάσουν και να μας αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα. Δεν αποδέχομαι τη δωρεά του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"».

«Δωρεά» που αξιοποιείται για να συγκαλυφθεί η τεράστια κρατική ευθύνη

Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» συγχαίρει την Βαλεντίνα Αγγελοπούλου, ειδικευόμενη της Α' Παθολογικής Κλινικής, που κατέθεσε αίτηση μη αποδοχής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Οπως υπογραμμίζει το Σωματείο, «παρόμοια αξιέπαινη στάση κρατούν συνάδελφοι στο "ΑΤΤΙΚΟΝ", στον "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ", στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας. Ξεκαθαρίζουμε ότι οι λιγοστοί που τελικά θα πάρουν την οικονομική ενίσχυση τη δικαιούνται και με το παραπάνω, όπως και πολλοί άλλοι που αποκλείστηκαν.

Δεν ξεχνάμε όμως ότι η "δωρεά" ήδη αξιοποιείται για να συγκαλυφθεί η κρατική ευθύνη για έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, τόσο σε περιόδους επιδημίας όσο και σε "κανονικές συνθήκες". Δεν ξεχνάμε ότι αξίζουμε και δικαιούμαστε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων.

Κυρίως, όμως, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται. Οι "δωρεές", προσφορές ή "φιλανθρωπίες" από εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι ήδη "πληρωμένες από εμάς"(...).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ρόλου που έχει αναλάβει το Ιδρυμα "Στ. Νιάρχος" για την προώθηση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τον Μάρτιο, η ΝΔ ψήφισε την τροποποιημένη σύμβαση ανάμεσα στο Δημόσιο και το ίδρυμα "Στ. Νιάρχος", για τη δημιουργία του "νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής" ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Δεν χρωστάμε τίποτα ούτε σε αυτούς που θησαυρίζουν σε βάρος μας ούτε στις κυβερνήσεις και κόμματα που τους υπηρετούν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επενδύσεις και κέρδη δεν συναντιούνται πουθενά με τη λαϊκή ανάγκη για δωρεάν Υγεία(2023-02-22 00:00:00.0)
Εφημερίες «τρόμου» με τους υγειονομικούς υπό κατάρρευση και στοιβαγμένους τους ασθενείς(2021-11-10 00:00:00.0)
Επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας για ασθενείς και εργασίας για το προσωπικό(2021-05-11 00:00:00.0)
Με απεργία την Τρίτη κλιμακώνουν τον αγώνα για την υγεία του λαού(2021-02-19 00:00:00.0)
Αυξημένος ο κίνδυνος εκτεταμένης διασποράς στην ιδιωτική Υγεία(2021-02-16 00:00:00.0)
Μαζική αγωνιστική «υποδοχή» σε κυβέρνηση και «χορηγούς»(2021-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ