Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τοκογλύφοι...

Ενα δίκτυο νόμιμης «τοκογλυφίας», στοχευμένο στους αυτοαπασχολούμενους και τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες, δημιουργείται με το νομοσχέδιο για τις λεγόμενες «μικροπιστώσεις», που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Το «καρότο» αυτού του παρατραπεζικού μηχανισμού είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέχρι 25.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, για φυσικά πρόσωπα που θέλουν να ξεκινήσουν μια τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα ή την ασκούν ήδη, για άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν και να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και για όσους επαγγελματίες ανήκουν σε «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα δάνεια θα παρέχονται από «ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων», που διαθέτουν συσσωρευμένα κεφάλαια και ψάχνουν για αποδόσεις. Μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον για το ρόλο του ...δανειστή έχουν επιδείξει εταιρείες πληρωμών, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, στοιχημάτων, άλλες εταιρείες που διαθέτουν δίκτυο, εταιρείες κυρίως χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, «κοινωφελή» ιδρύματα, ακόμη και μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες! Και μετά απ' αυτά, η κυβέρνηση βρίσκει το θράσος να λέει ότι «αντικαθιστά τη μάστιγα της τοκογλυφίας με θεσμικό τρόπο»...

... με τα «τυχερά» τους

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Πέρα από τους τόκους που θα εισπράττουν, οι εταιρείες - δανειστές θα αποκτούν προτεραιότητα και σε «ζεστό χρήμα» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και άλλα κοινοτικά κονδύλια. Από τη μια δηλαδή θα κρατούν «στο χέρι» τους μικρούς, που δεν έχουν από πού αλλού να πιαστούν στην κατάσταση που τους έφερε η πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, και από την άλλη θα «ροκανίζουν» το ζεστό χρήμα που διαφημίζουν κυβέρνηση και ΕΕ, στο πλαίσιο των επεκτατικών μέτρων διαχείρισης της κρίσης. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι αυτοαπασχολούμενοι και βιοπαλαιστές επαγγελματίες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διέξοδο μπορεί να δώσει μόνο ο αγώνας για μέτρα πραγματικής ανακούφισης και επιβίωσης, μαζί με τους φυσικούς συμμάχους τους, δηλαδή τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Ασυμμάζευτα

Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση που κράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, υπερψηφίζοντας μαζί με το ΚΙΝΑΛ την πρόταση της δημοτικής αρχής για τον «Μεγάλο Περίπατο». Τώρα που ο σχεδιασμός αυτός αποδείχθηκε «μεγάλη ταλαιπωρία» για τους κατοίκους και όσους υποχρεωτικά κινούνται στο κέντρο, τώρα που πέφτουν βροχή οι καταγγελίες των επαγγελματιών για το χάος που προκαλούν οι νέες μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις, τώρα που αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο ότι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής υπηρετεί την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος για λογαριασμό των μεγαλοξενοδόχων και των μεγαλεμπόρων του «ιστορικού κέντρου», η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ...παραπλανημένη, με τον επικεφαλής της να απολογείται ότι ψήφισε την πρόταση στην «αρχική της μορφή», θεωρώντας το σχέδιο που παρουσιάστηκε μια «πειραματική» εκδοχή αυτού που πραγματικά θα γινόταν. Ο,τι και να πουν κατόπιν εορτής, δεν μπορεί να κρυφτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την «ανάπλαση» με κριτήριο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες του λαού. Αλλωστε, παρόμοιες αποσπασματικές παρεμβάσεις γίνονταν και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της Περιφέρειας, με τα ίδια ακριβώς κριτήρια, άλλοτε για να ανέβει η αξία σε ολόκληρα τετράγωνα που ενδιέφεραν την αγορά ακινήτων, άλλοτε για να ανοίξει η πόρτα σε επιχειρηματικά συμφέροντα να εισβάλουν σε πάρκα και πλατείες. Χωρίς όμως ποτέ να ανακουφίζονται οι κάτοικοι της Αττικής, ή να βλέπουν αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Πρότυπο

Πληροφορούμαστε ότι στην Ολλανδία, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εργοδότες και τα συνδικάτα για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, όπου το μέγεθος των συντάξεων θα εξαρτάται πλέον από τους δείκτες του χρηματιστηρίου! «Εάν η οικονομία πηγαίνει καλά, οι συντάξεις θα αυξηθούν πιο γρήγορα. Αν τα πράγματα πάνε άσχημα, τότε θα κάνουμε περικοπές», δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας, προαναγγέλλοντας τη μετάβαση στο νέο σύστημα έως το 2026, προκειμένου να διασφαλιστεί η «βιωσιμότητά» του. Σύμφωνα μάλιστα με την κυβέρνηση, «δεν υπάρχει σχέδιο Β», δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τον αντιδραστικό σχεδιασμό. Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ολλανδίας βασίζεται στους γνωστούς τρεις πυλώνες και εκτός από την πιο στενή διασύνδεση των συντάξεων με την πορεία της οικονομίας, η συμφωνία προβλέπει επίσης αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί ότι η Ολλανδία καταγραφόταν χτες 4η στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες παγκοσμίως και το συνταξιοδοτικό σύστημα θεωρείται το «νούμερο 1» στην αντίστοιχη διεθνή κατάταξη. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς από πού κερδίζει τις πρωτιές και γιατί απ' όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, στην Ευρώπη και στον κόσμο, αντιμετωπίζεται ως «πρότυπο».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1812 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βρετανική Αυτοκρατορία.

1815 Η αποφασιστική μάχη του Βατερλό (στο σημερινό Βέλγιο) μεταξύ των Γάλλων (υπό τον Ναπολέοντα) και των Βρετανών, Γερμανών, Ολλανδών κ.ά. (υπό τον δούκα του Ουέλινγκτον) λήγει με την ήττα των πρώτων.

1929 Γεννιέται ο Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας.

1935 Βρετανία και ναζιστική Γερμανία υπογράφουν συμφωνία για τους ναυτικούς εξοπλισμούς, με την οποία επιτρεπόταν στη δεύτερη να συγκροτήσει πολεμικό στόλο σε αναλογία 35% της πρώτης (σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών δεν επιτρεπόταν έως τότε στη Γερμανία να διατηρεί Πολεμικό Ναυτικό). Οι ναζί χαιρέτισαν τη συμφωνία ως πράξη συμμαχίας των δύο χωρών απέναντι στη Γαλλία και τη Σοβιετική Ενωση.

1943 Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας. Σκοπός τους ήταν η βίαιη καταστολή του ένοπλου λαϊκού κινήματος, που φούντωνε μέσα στη φωτιά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Εμπνευστές και πρωταγωνιστές στη συγκρότηση των Ταγμάτων Ασφαλείας ήταν οι στρατηγοί Θ. Πάγκαλος και Στ. Γονατάς, ο επιχειρηματίας εκπρόσωπος της «Siemens» στην Ελλάδα και υπεύθυνος της γερμανικής ραδιοφωνίας στην Αθήνα Ι. Βουλπιώτης κ.ά. Ταυτόχρονα, την ίδρυση των Ταγμάτων Ασφαλείας επικρότησαν και ηγετικά στελέχη αστικών κομμάτων, όπως ο Θεμ. Σοφούλης.

1944 Ο Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Παλμίρο Τολιάτι καλεί το λαό σε ένοπλη εξέγερση κατά των φασιστών.

1946 Τίθεται σε ισχύ το περιβόητο Γ' Ψήφισμα «Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν». Το Ψήφισμα στρεφόταν ξεκάθαρα κατά του ένοπλου αγώνα του λαού. Τα Εκτακτα Στρατοδικεία άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ οι πρώτες θανατικές καταδίκες κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών δεν άργησαν.

1953 Στον απόηχο της αιγυπτιακής επανάστασης του 1952, που στόχο είχε την κατάλυση της μοναρχίας και την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία, η Αίγυπτος ανακηρύσσεται Δημοκρατία, με πρώτο της Πρόεδρο τον στρατηγό Ναγκίμπ.

1954 Πραξικόπημα στη Γουατεμάλα ανατρέπει τον Πρόεδρο Γκούζμαν και εγκαθιδρύει στρατιωτική χούντα. Το πραξικόπημα θα μείνει γνωστό ως «πραξικόπημα της Μπανάνας», αφού πραγματοποιήθηκε από την CIA προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων.

1971 Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Μακάριο απειλεί με τη λήψη εναντίον του «οσωνδήποτε πικρών μέτρων» χρειαστούν, εάν δεν υποχωρούσε σε διάφορα θέματα που συζητούσε με τους Τούρκους για λύση του κυπριακού ζητήματος.

1974 Πεθαίνει ο στρατάρχης της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Ζούκοφ, ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-1945) και βασικούς στρατιωτικούς παράγοντες της Νίκης. Ο Ζούκοφ εντάχθηκε στο Κόμμα των Μπολσεβίκων με την έκρηξη της Επανάστασης του 1917, μαχόμενος με τον Κόκκινο Στρατό στα διάφορα μέτωπα κατά των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1956-1957), καθώς και υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ (1955-1957).

2010 Πεθαίνει ο Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1998).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org