Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τοκογλύφοι...

Ενα δίκτυο νόμιμης «τοκογλυφίας», στοχευμένο στους αυτοαπασχολούμενους και τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες, δημιουργείται με το νομοσχέδιο για τις λεγόμενες «μικροπιστώσεις», που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Το «καρότο» αυτού του παρατραπεζικού μηχανισμού είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέχρι 25.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, για φυσικά πρόσωπα που θέλουν να ξεκινήσουν μια τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα ή την ασκούν ήδη, για άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν και να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και για όσους επαγγελματίες ανήκουν σε «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα δάνεια θα παρέχονται από «ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων», που διαθέτουν συσσωρευμένα κεφάλαια και ψάχνουν για αποδόσεις. Μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον για το ρόλο του ...δανειστή έχουν επιδείξει εταιρείες πληρωμών, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, στοιχημάτων, άλλες εταιρείες που διαθέτουν δίκτυο, εταιρείες κυρίως χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, «κοινωφελή» ιδρύματα, ακόμη και μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες! Και μετά απ' αυτά, η κυβέρνηση βρίσκει το θράσος να λέει ότι «αντικαθιστά τη μάστιγα της τοκογλυφίας με θεσμικό τρόπο»...

... με τα «τυχερά» τους

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Πέρα από τους τόκους που θα εισπράττουν, οι εταιρείες - δανειστές θα αποκτούν προτεραιότητα και σε «ζεστό χρήμα» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και άλλα κοινοτικά κονδύλια. Από τη μια δηλαδή θα κρατούν «στο χέρι» τους μικρούς, που δεν έχουν από πού αλλού να πιαστούν στην κατάσταση που τους έφερε η πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, και από την άλλη θα «ροκανίζουν» το ζεστό χρήμα που διαφημίζουν κυβέρνηση και ΕΕ, στο πλαίσιο των επεκτατικών μέτρων διαχείρισης της κρίσης. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι αυτοαπασχολούμενοι και βιοπαλαιστές επαγγελματίες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διέξοδο μπορεί να δώσει μόνο ο αγώνας για μέτρα πραγματικής ανακούφισης και επιβίωσης, μαζί με τους φυσικούς συμμάχους τους, δηλαδή τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Ασυμμάζευτα

Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση που κράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, υπερψηφίζοντας μαζί με το ΚΙΝΑΛ την πρόταση της δημοτικής αρχής για τον «Μεγάλο Περίπατο». Τώρα που ο σχεδιασμός αυτός αποδείχθηκε «μεγάλη ταλαιπωρία» για τους κατοίκους και όσους υποχρεωτικά κινούνται στο κέντρο, τώρα που πέφτουν βροχή οι καταγγελίες των επαγγελματιών για το χάος που προκαλούν οι νέες μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις, τώρα που αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο ότι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής υπηρετεί την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος για λογαριασμό των μεγαλοξενοδόχων και των μεγαλεμπόρων του «ιστορικού κέντρου», η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ...παραπλανημένη, με τον επικεφαλής της να απολογείται ότι ψήφισε την πρόταση στην «αρχική της μορφή», θεωρώντας το σχέδιο που παρουσιάστηκε μια «πειραματική» εκδοχή αυτού που πραγματικά θα γινόταν. Ο,τι και να πουν κατόπιν εορτής, δεν μπορεί να κρυφτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την «ανάπλαση» με κριτήριο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες του λαού. Αλλωστε, παρόμοιες αποσπασματικές παρεμβάσεις γίνονταν και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της Περιφέρειας, με τα ίδια ακριβώς κριτήρια, άλλοτε για να ανέβει η αξία σε ολόκληρα τετράγωνα που ενδιέφεραν την αγορά ακινήτων, άλλοτε για να ανοίξει η πόρτα σε επιχειρηματικά συμφέροντα να εισβάλουν σε πάρκα και πλατείες. Χωρίς όμως ποτέ να ανακουφίζονται οι κάτοικοι της Αττικής, ή να βλέπουν αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Πρότυπο

Πληροφορούμαστε ότι στην Ολλανδία, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εργοδότες και τα συνδικάτα για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, όπου το μέγεθος των συντάξεων θα εξαρτάται πλέον από τους δείκτες του χρηματιστηρίου! «Εάν η οικονομία πηγαίνει καλά, οι συντάξεις θα αυξηθούν πιο γρήγορα. Αν τα πράγματα πάνε άσχημα, τότε θα κάνουμε περικοπές», δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας, προαναγγέλλοντας τη μετάβαση στο νέο σύστημα έως το 2026, προκειμένου να διασφαλιστεί η «βιωσιμότητά» του. Σύμφωνα μάλιστα με την κυβέρνηση, «δεν υπάρχει σχέδιο Β», δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τον αντιδραστικό σχεδιασμό. Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ολλανδίας βασίζεται στους γνωστούς τρεις πυλώνες και εκτός από την πιο στενή διασύνδεση των συντάξεων με την πορεία της οικονομίας, η συμφωνία προβλέπει επίσης αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί ότι η Ολλανδία καταγραφόταν χτες 4η στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες παγκοσμίως και το συνταξιοδοτικό σύστημα θεωρείται το «νούμερο 1» στην αντίστοιχη διεθνή κατάταξη. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς από πού κερδίζει τις πρωτιές και γιατί απ' όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, στην Ευρώπη και στον κόσμο, αντιμετωπίζεται ως «πρότυπο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ