Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνελεύσεις και στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια

Σε Γενικές Συνελεύσεις και στάσεις εργασίας (12 μ. έως 1 μ.μ.) στα έργα όπου ανάδοχοι είναι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες προχωρά σήμερα Πέμπτη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους.

Συνελεύσεις θα γίνουν στα παρακάτω εργοτάξια: Ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά, επέκταση του «River West» (λεωφ. Κηφισού), «Leroy Merlin» (πρώην «Πεταλούδα», λεωφ. Κηφισού), «Lidl» (Πειραιώς & Χαμοστέρνας), κολεγίου «Saint Catherine's» (Λυκόβρυση), γηπέδου ΑΕΚ και υπογειοποίηση, μετρό (Πειραιά και Κορυδαλλού).

Παράλληλα, σε συναντήσεις με τους εργοταξιάρχες των έργων, το Συνδικάτο θα θέσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου, ενώ στις 25 Ιούνη θα συνεχίσει με νέες στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στα παραπάνω εργοτάξια.

Περιοδείες, εξορμήσεις και συζητήσεις με τους οικοδόμους προγραμματίζονται το ίδιο διάστημα και σε μικρότερους χώρους δουλειάς.

Επίσης σήμερα, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής έχει κηρύξει στάσεις εργασίας στα εργοτάξια πρώην «Παπαστράτου» (έναρξη βάρδιας μέχρι 8 π.μ.), στο πρώην «Μουζάκη» («Πεταλούδα»), στο «River West» και στο κολέγιο «St. Catherine» (12 μ. μέχρι 1 μ.μ.). Το Συνδικάτο προβάλλει τα αιτήματα: Επανένταξη όλων των ηλεκτρολόγων στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις. Οι Συμβάσεις να είναι υποχρεωτικές χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Σωματεία - Επιτροπές Αγώνα: Με μπαράζ αγωνιστικών δράσεων δίνουν απάντηση: «Πληρώσαμε πολλά. Την κρίση να πληρώσουν τα αφεντικά!»

-- Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Ενίσχυση της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

-- Εργατικό Κέντρο - Σωματεία - Φορείς Ανατολικής Αττικής: Συντονισμένες δράσεις για την Υγεία, με αιχμή τη διεκδίκηση για νοσοκομείο και ενίσχυση της ΠΦΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ενίσχυση της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Από τις συνελεύσεις και τις στάσεις εργασίας που οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων μέσα στην πανδημία
Από τις συνελεύσεις και τις στάσεις εργασίας που οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων μέσα στην πανδημία
Με επίκεντρο τα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής, όπου σήμερα θα γίνουν στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις, καθώς και με παρεμβάσεις σε μικρότερους χώρους δουλειάς, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας συνεχίζει την αγωνιστική δράση του για τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου δράσης που συζητήθηκε και εγκρίθηκε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου την περασμένη Κυριακή.

Με παρακαταθήκη την πολύμορφη δραστηριότητα του Συνδικάτου μέσα στην πανδημία, πυρήνας αυτού του σχεδίου δράσης είναι η συνέχεια του αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για την προστασία των ανέργων, για να σταματήσουν το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα, η καθυστέρηση πληρωμών, για να μπει τέλος στο κλέψιμο και το παζάρι των ενσήμων, να ισχύει το «κάθε μέρα εργασίας είναι και μέρα ασφάλισης», να τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να μην υπάρχει εργαζόμενος στον κλάδο με μεροκάματο κάτω από 45 ευρώ μεικτά για ανειδίκευτους χωρίς τριετίες.

Στη συζήτηση που έγινε στη Γενική Συνέλευση, μεταφέρθηκαν η πείρα από τη δράση και τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου εν μέσω πανδημίας, που μαζί με άλλα σωματεία εκφράστηκε και στα ζητήματα της Υγείας, η ανάγκη ενίσχυσης του οργανωμένου αγώνα για να πάρει απάντηση η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να φορτώσουν στους εργαζόμενους τη νέα οικονομική κρίση, η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Από την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Από την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Οπως επισημάνθηκε, ο κλάδος της οικοδομής δεν ανέστειλε τη λειτουργία του την περίοδο της πανδημίας ούτε η εργοδοσία την επιθετικότητά της. Σήμερα, μετά το σταδιακό «άνοιγμα» της οικονομίας και τη νέα κατάσταση που δημιουργείται, το Συνδικάτο βρίσκεται και πάλι σε θέση μάχης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι στα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, εξαναγκάζοντας την εργοδοσία να καταβάλει τα δεδουλευμένα που καθυστερούσε.

Παρακαταθήκη για τη συνέχεια η αδιάλειπτη αγωνιστική δραστηριότητα

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, το Συνδικάτο όχι μόνο συνέχισε την καθημερινή του λειτουργία και κράτησε ζωντανή τη σύνδεση με τα μέλη του, αλλά οι οικοδόμοι μαζί με άλλους κλάδους πρωτοστάτησαν σε κινητοποιήσεις που έγιναν.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στην εισήγηση της διοίκησης ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γιάννης Αναγνώστου,«το Συνδικάτο μας δεν τα δίπλωσε ούτε στιγμή. Στηρίξαμε ενεργά όλες τις κινητοποιήσεις, πραγματοποιήσαμε δεκάδες παρεμβάσεις σε μεγάλους και μικρότερους χώρους δουλειάς, κάναμε μοτο-πορεία σε γειτονιές της Αθήνας, ήμασταν από τα σωματεία που προχωρήσαμε σε στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις, ενώ ταυτόχρονα το Συνδικάτο παρέμεινε κανονικά ανοιχτό και "έσπασαν τα τηλέφωνα". Κάτω από τη δική μας παρέμβαση καταφέραμε να ενταχθούν περισσότεροι οικοδόμοι στην ενίσχυση των 800 ευρώ, που μπορεί να μη λύνει προβλήματα, είναι όμως μια μικρή ανακούφιση για μας και τις οικογένειές μας και θα επιμείνουμε για να ενταχθούν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που δεν είχαν τις προϋποθέσεις, όπως και οι οικοδόμοι που εργάζονται με 8μηνα στους δήμους».

Περιγράφοντας τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την καραντίνα, με τη νέα οικονομική κρίση και την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας, ο πρόεδρος του Συνδικάτου σημείωσε: «Την ώρα που τα μεροκάματα παραμένουν στον πάτο, που η ανασφάλιστη εργασία και το κλέψιμο ενσήμων οργιάζουν σε κάθε εργοτάξιο, μικρό ή μεγάλο, που τα ωράρια έχουν ξεχειλώσει και η δουλειά τα Σαββατοκύριακα επίσης, την ίδια στιγμή μοιράζονται απλόχερα εκατομμύρια ως "αποζημιώσεις" στις κατασκευαστικές εταιρείες για τη "χασούρα" από τους αυτοκινητόδρομους που διαχειρίζονται και αφού ήδη έχουν εισπράξει ένα σκασμό ευρώ από διόδια, αλλά και από την κατασκευή τους. Από τη μια, δηλαδή, "ζεστό" χρήμα για το κεφάλαιο και, από την άλλη, διαρκές πάγωμα των Συλλογικών Συμβάσεων, με συνεχή συμπίεση του μέσου μισθού προς τα κάτω, ανασφάλεια και ανεργία για τους οικοδόμους και συνολικότερα για τους εργαζόμενους».

Οπως υπογράμμισε, «αυτή είναι η "κανονικότητα" για την οποία πανηγύριζαν τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, μαζί με τους κατασκευαστές, τον ΣΕΒ και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ. Η επιστροφή στην "κανονικότητα" κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και επιστρέψαμε ξανά σε κρίση, που αιτία της είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και ο τρόπος λειτουργίας του, αφού μοναδικό κριτήριο είναι το κέρδος».

«Μας θέλουν σκυφτούς και υποταγμένους στο βωμό της "επανεκκίνησης" της οικονομίας, για να τα κονομάνε τα αφεντικά», επισήμανε, καλώντας να δοθεί απάντηση με ενίσχυση του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με συνεκτικό πλαίσιο πάλης που αντιστοιχεί στις εξελίξεις

Παίρνοντας τον λόγο αρκετοί οικοδόμοι στάθηκαν στην ανάγκη το Συνδικάτο και συνολικά το ταξικό εργατικό κίνημα να αντισταθούν στις προσπάθειες χειραγώγησης των εργαζομένων. Οπως σημείωσε ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου στο Μενίδι, «στην "εθνική ομοψυχία" που προπαγανδίζουν, οι εργάτες πρέπει να αντιτάξουν την ταξική ομοψυχία. Οι εργοδότες έχουν τις κυβερνήσεις τους, τις εργοδοτικές οργανώσεις τους, τον ΣΕΒ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Οι εργάτες έχουμε το Συνδικάτο μας...».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Κώστας Ζιώγας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, συμπλήρωσε: «Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα τους και τα καλέσματα που απευθύνουν να έχουμε εμπιστοσύνη στο κράτος τους και στην κυρίαρχη πολιτική. Εμείς τη μόνη εμπιστοσύνη που μπορεί να έχουμε είναι στους αγώνες και στην οργάνωση της ταξικής πάλης».

«Η δράση του Συνδικάτου μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη και εφόδιο για το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, τον προσεχή Οκτώβρη.

Περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε στον κλάδο τα τελευταία χρόνια σημείωσε: «Η μικρή αύξηση στην απασχόληση, που εντοπίζουμε τόσο από τα στοιχεία του ΙΚΑ, της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και από τη "ζωντανή εικόνα" που έχουμε στους χώρους δουλειάς, δεν αντιμετωπίζει τις συνέπειες της μακρόχρονης υποχώρησης του κλάδου, το πρόβλημα της ανεργίας και τη σταθερή δουλειά που αναζητούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο. Επίσης, οι εργαζόμενοι δεν καρπώθηκαν τίποτα από την αύξηση στην παραγωγικότητα κατά 19% που σημειώθηκε στον κλάδο την περίοδο της κρίσης. Αντίθετα, η εντατικοποίηση της εργασίας και οι απλήρωτες ώρες εργασίας χτύπησαν "κόκκινο", ο πραγματικός μισθός έπεσε, ο βαθμός εκμετάλλευσης συνολικά αυξήθηκε».

«Η όποια αύξηση της απασχόλησης», πρόσθεσε, «αφορά στις ειδικότητες των πλακάδων, ελαιοχρωματιστών, μερεμετατζήδων, που απασχολούνται σε ανακαινίσεις κτιρίων, ξενοδοχείων και κατοικιών, μεγάλο αριθμό μηχανικών οι οποίοι εργάζονται σε μελετητικές εταιρείες εξαιτίας των εργασιών του Κτηματολογίου. Στις βασικές ειδικότητες, όπως μπετατζήδες, σιδεράδες, χτίστες, σοβατζήδες, η αύξηση της απασχόλησης είναι μηδαμινή, που φανερώνει ότι είναι ακόμη μακριά μια ουσιαστική ανάκαμψη στο χώρο των κατασκευών. Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί σε αυτό το τμήμα των εργαζομένων η ανασφάλιστη εργασία, η κλοπή των ενσήμων σε σχέση με τις πραγματικές μέρες δουλειάς».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «ακόμα και αν δεν υπάρξει μια νέα "βουτιά" στην απασχόληση, η εργοδοσία θα επιτεθεί. Οι συνθήκες εργασίας, για όσους έχουν, θα είναι σκληρές. Γι' αυτό χρειάζεται συνεκτικό πλαίσιο πάλης που να αντιστοιχεί στις εξελίξεις και γενικά στον κλάδο και κατά χώρο. Να μην περάσει η αυταπάτη ότι ο κλάδος θα τη "σκαπουλάρει", αλλά ούτε και ο φόβος», κατέληξε ο συνδικαλιστής και κάλεσε τους οικοδόμους, μαζί με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία να δυναμώσουν την πάλη τους.

Σύσκεψη σωματείων και φορέων του Πειραιά

Σύσκεψη πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας (Κράκαρη), σωματεία και φορείς του Πειραιά, με αντικείμενο την εκτίμηση των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση, καθώς και τη συζήτηση για τη συνέχιση της πάλης.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής, προκειμένου, όπως αναφέρει, «να οργανώσουμε από κοινού την αγωνιστική μας απάντηση στα κυβερνητικά μέτρα (...). Επίσης, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για κοινή δράση για τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής».

Νέες κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους σε Τουρισμό - Επισιτισμό

Σε νέα κινητοποίηση προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, την Πέμπτη 25/6, στις 4 μ.μ., στο Σύνταγμα (οδός Βασιλέως Γεωργίου).

Τα σωματεία, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες με τις οποίες οι εργαζόμενοι του κλάδου παλεύουν για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, συνεδρίασαν προχτές, πήραν απόφαση για νέα κινητοποίηση και παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα στα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες την ίδια μέρα στις περιοχές τους.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης στην Αττική, το κλαδικό Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας στις 25/6, από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.

Οπως καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο, τα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση με τον Ν. 4690/2020 και την ΚΥΑ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο ισοδυναμούν με «ταφόπλακα στην προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων να επιβιώσουν αυτό το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα».

«Θα προχωρήσουμε μέχρι να επαναπροσληφθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος του κλάδου. Μέχρι να μπει σπίτι μας το εισόδημα που είχαμε υπολογίσει για να επιβιώσει η οικογένειά μας. Μέχρι να ανασταλούν, αντί για τη δουλειά μας, όλες οι χρεώσεις και πληρωμές σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες, εφορία. Μέχρι να μας διασφαλίσουν, κράτος και εργοδοσία, ότι θα πάρουν όλα τα μέτρα για να μείνουμε στη δουλειά μας υγιείς και ασφαλείς», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο.

Στην κατεύθυνση αυτή, προχωρά τη Δευτέρα 22/6, στις 10 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7, Σύνταγμα), διεκδικώντας παύση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, καθώς και την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, που καλούνται να ζήσουν με τα ψίχουλα των 534 ευρώ ή και χωρίς καθόλου εισόδημα, όπως ισχύει για ένα μεγάλο μέρος τους.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου οργανώνει αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων.

Πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα
Οχι στην περικοπή των ΒΑΕ στους ΟΤΑ

Στάση εργασίας (7.30 π.μ. - 11.30 π.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 9 π.μ. οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Καλεί τους εργαζόμενους στους δήμους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση ενάντια στην περικοπή των Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, απαιτώντας την ένταξη επιπλέον ειδικοτήτων σε αυτά, αλλά και προβάλλοντας το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η ανακοίνωση του πορίσματος Επιτροπής, στην οποία έχει ανατεθεί από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση η επανεξέταση του καθεστώτος των ΒΑΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν μεταξύ άλλων τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Περάματος, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, το Σωματείο Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών δήμου Πειραιά.

Στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση συμμετέχει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην Περιφέρεια Αττικής (ΣΥΠΑ), απαιτώντας να δοθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες.

Κινητοποίηση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε κινητοποίηση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα, την Κυριακή 21/6, στις 10.30 π.μ., ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Την ίδια μέρα, καλεί σε συνέλευση τους εργαζόμενους στις νότιες συνοικίες της Αθήνας, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ του δήμου Αλίμου (Κουμουνδούρου 92 - 96, πλησίον σταθμού μετρό «Αλιμος»).

Σύσκεψη με εργαζόμενους σε δημοσκοπικές εταιρείες

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους στις δημοσκοπικές εταιρείες σε σύσκεψη το Σάββατο 20/6, στις 9.30 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα, καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και να διαμορφώσουν πλαίσιο διεκδίκησης και πρόγραμμα δράσης.

Συνελεύσεις συνδικάτων
  • Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., πραγματοποιεί το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data» οργανώνει Γενική Συνέλευση την Τρίτη 23 Ιούνη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν. Θέματα που θα απασχολήσουν: «Η επόμενη μέρα της πανδημίας, εκτίμηση της δράσης και της παρέμβασης του Σωματείου και συζήτηση προτάσεων - ιδεών παρέμβασης για το επόμενο διάστημα».
  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/6, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.
Σήμερα η μέρα δράσης στον κλάδο του Μετάλλου

Σε μια σειρά δράσεων προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Φθιώτιδας και Βοιωτίας, προβάλλοντας τα αιτήματα: Κατάργηση των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών διατάξεων. Εισόδημα για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς κατά 10%. Κανείς μεταλλεργάτης κάτω από τα 830 ευρώ. Ολος ο κλάδος στα ΒΑΕ. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, στο πλαίσιο της μέρας δράσης, θα προχωρήσει το πρωί σε Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Συγκέντρωση εργαζομένων θα γίνει και στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στην αρχή της βάρδιας.

To Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας έχει ξεκινήσει από χτες τις δράσεις του, ενώ για σήμερα έχει προγραμματίσει: Στις 7 π.μ., παρέμβαση στη «ΣΙΔΕΝΟΡ» ενάντια στις απολύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, εξόρμηση στην «KLEEMANN» και πολύμορφη παρέμβαση με αφορμή τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Στις 7 μ.μ., προγραμματίζει συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Μαζική εξόρμηση και παρέμβαση στις πύλες της «Χαλυβουργίας» οργανώνει σήμερα το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Το Συνδικάτο, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει πως η εργοδοσία της «Χαλυβουργίας» αξιοποιεί το πρόσθετο εργαλείο που της δίνει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», συνεχίζοντας το τσάκισμα των μισθών και της σταθερής εργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «TASTY FOODS»
Συνεχίζουν τις απεργίες για την ανάκληση της απόλυσης

Στην πύλη του εργοστασίου στη χτεσινή απεργία
Στην πύλη του εργοστασίου στη χτεσινή απεργία
Με 24ωρες απεργίες που ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται σήμερα απαντούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Tasty Foods» στην απόλυση συναδέλφου τους.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία απέλυσε την περασμένη Δευτέρα έναν εργαζόμενο, ο οποίος είναι υποψήφιος για την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας στο εργοστάσιο. Η αντίδραση του επιχειρησιακού σωματείου ήταν άμεση, με στάση εργασίας, συνέλευση και προκήρυξη 24ωρης απεργίας για χτες. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, στην οποία συμμετείχαν μαζικά οι εργαζόμενοι, έγιναν Γενικές Συνελεύσεις και αποφασίστηκε να συνεχίσουν με νέα 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη. Με την απόφασή τους οι εργαζόμενοι απάντησαν, εκτός από την απόλυση, και στην αγωγή με την οποία η εργοδοσία θέλησε να βγάλει την κινητοποίησή τους παράνομη.

Σήμερα, παράλληλα με την απεργιακή κινητοποίηση, στο χώρο θα στηθεί κάλπη προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες του κλαδικού Συνδικάτου, που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και για την ανάδειξη Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.

«Η απόλυση του συναδέλφου στην "Tasty" είναι επίθεση απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου», τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και καλεί την εργοδοσία να την ανακαλέσει.

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους και το επιχειρησιακό Σωματείο εκφράζουν επίσης τα κλαδικά Συνδικάτα Λάρισας, Ημαθίας - Πέλλας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αργολίδας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Βοιωτίας, Χανίων, Αχαΐας, τα Σωματεία Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΕΒΓΑ», «ΦΑΓΕ», «ΖΑΒΕΛ», «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗ», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» και η απερχόμενη διοίκηση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στην «απολιγνιτοποίηση»

Από την κινητοποίηση στο δημαρχείο Εορδαίας
Από την κινητοποίηση στο δημαρχείο Εορδαίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Εορδαίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι μέλη σωματείων και μαζικών φορέων, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του Συντονιστικού Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας.

Την ώρα που πραγματοποιούνταν η κινητοποίηση, στο δημαρχείο λάμβανε χώρα η συνάντηση του Κ. Μουσουρούλη, συντονιστή του Σχεδίου «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη περιοχή, με τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό, ο ερχομός του Κ. Μουσουρούλη στην περιοχή προμηνύει ένταση της επίθεσης σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, καθώς τα δισ. ευρώ από το ταμείο «δίκαιης μετάβασης» προορίζονται για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Δημοτικές αρχές, περιφερειακή αρχή, καθώς και οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές που το προηγούμενο διάστημα παρουσιάζονταν ως "αγωνιστές", κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να παζαρέψουν χρήματα για τους ντόπιους επιρρηματικούς ομίλους. Αποδέχονταν εξαρχής το σχέδιο "απολιγνιτοποίησης"», επισημαίνει.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα απολύτως από αυτούς που θέλουν να κυριαρχήσει σιγή ιχθύος για να περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, τονίζει το Συντονιστικό και καλεί όσους συλλόγους, φορείς και εργατικά σωματεία δεν αποδέχονται η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας να γίνει κρανίου τόπος και οι εργαζόμενοι να γίνουν σύγχρονοι σκλάβοι με καταπατημένα εργασιακά δικαιώματα, να συγκρουστούν με τα πολιτικά και οικονομικά σχέδια που «στόχο έχουν να στρώσουν με ροδοπέταλα τον δρόμο σε μια χούφτα εταιρείες για να πλουτίζουν σε βάρος μας».

Για τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στην «απολιγνιτοποίηση» και τον συντονισμό της δράσης, το Συντονιστικό οργανώνει σύσκεψη σωματείων και φορέων την Τρίτη 23 Ιούνη, στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Το σύνθημα «Σε όλες τις εταιρείες ξεσηκωμός - Ωράριο, Ασφάλιση, βασικός μισθός» ακούστηκε δυνατά χτες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι).

Με αποφάσεις τους συμμετείχαν επίσης στην κινητοποίηση το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και η κλαδική Ενωση της Αττικής, καθώς και άλλοι φορείς εργαζόμενων επιστημόνων, φοιτητών και συνταξιούχων.

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά» έγραφε το πανό της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Οικονομολόγων. «Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ. Οχι στην εντατικοποίηση, στα ωράρια - λάστιχο και στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας» διεμήνυε η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. «Απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, απροστάτευτοι» έγραφε το πανό του Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Δίπλα στους εργαζόμενους διαδήλωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΜΠ και ο Σύλλογος Υποψήφιων Διδακτόρων του Ιδρύματος, προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις.


«Αμύθητα τα κέρδη για τα αφεντικά, για τους μισθωτούς "μπλοκάκι" και σκλαβιά» φώναξαν εκατοντάδες διαδηλωτές μπροστά στις κλειστές πόρτες του υπουργείου Εργασίας, η πολιτική ηγεσία του οποίου για μια ακόμη φορά... δεν μπήκε στον κόπο να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων.

Το γεγονός κατήγγειλε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης από την Επιτροπή Αγώνα Μηχανικών, σημειώνοντας ότι «είναι η τρίτη φορά που βρίσκουμε κλειστές τις πόρτες, την ώρα που για τους εκπροσώπους της μεγαλοεργοδοσίας, τους κατασκευαστές, τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους είναι ορθάνοιχτες... Ο,τι όμως δεν δέχονται να συζητήσουν θα το επιβάλουμε με τους αγώνες μας».

Την «αποπνικτική κατάσταση που βιώνουν οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με τα χαμηλότερα εισοδήματα» περιέγραψε εκ μέρους των Επιτροπών Αγώνα Δικηγόρων ο Αντώνης Αντανασιώτης. Οπως κατήγγειλε, μάλιστα, πέρα από τα 600 ευρώ που έλαβαν για τον μήνα Απρίλη, έμειναν χωρίς αποζημίωση για τον Μάη και ενώ τα δικαστήρια μόλις στις αρχές του Ιούνη άρχισαν να υπολειτουργούν. Παράλληλα κατήγγειλε τη στάση της ηγεσίας της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία ουσιαστικά αποδέχεται την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για χιλιάδες μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους του κλάδου.

Τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων, με τους καθημερινούς εκβιασμούς εκ μέρους της εργοδοσίας, παρουσίασε η Ελσα Ζαμπέτα εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Οικονομολόγων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη, απέναντι στο μονομπλόκ εργοδοσίας και κυβέρνησης, να ενισχυθεί η πάλη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Βιτζηλαίος, εκπρόσωπος των Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΜΠ, ο Κώστας Τζατζάνης εκ μέρους των συνταξιούχων μηχανικών και ο Γιάννης Ζήβας από το Σωματείο των Δικαστικών Διερμηνέων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Με μπαράζ αγωνιστικών δράσεων δίνουν απάντηση: «Πληρώσαμε πολλά. Την κρίση να πληρώσουν τα αφεντικά!»

Με στάσεις εργασίας, απεργίες, συντονισμένες κλαδικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις συντονισμού, συνδικαλιστικές οργανώσεις και Επιτροπές Αγώνα σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς συνεχίζουν την πάλη ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Με εφόδιο την πολύμορφη αγωνιστική τους δράση μέσα στην πανδημία, αλλά και τα επιτυχημένα πανεργατικά συλλαλητήρια της προηγούμενης Πέμπτης σε όλη τη χώρα, συνεχίζουν την πάλη τους, βάζουν στο στόχαστρο τις απολύσεις, το χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, την απληρωσιά, την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί και άλλοι εργαζόμενοι σε καθεστώς «ευελιξίας». Προτάσσουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, απαιτούν την προστασία του εισοδήματός τους, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το μπαράζ των αγωνιστικών παρεμβάσεων τόσο σε χώρους δουλειάς όσο και σε υπουργεία από δεκάδες φορείς των εργαζομένων δίνει τον τόνο: «Φτάνει πια. Πληρώσαμε πολλά. Την κρίση να πληρώσουν τα αφεντικά!».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες μπροστά στη βδομάδα δράσης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση με αγροτικά οχήματα στη Μαγνησία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση με αγροτικά οχήματα στη Μαγνησία
Στην τελική ευθεία μπαίνουν σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών για την οργάνωση της βδομάδας αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, που αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Με στόχο τη μαζικότερη συμμετοχή των αγροτών στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, εντείνονται οι περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα, για την ενημέρωση των αγροτών. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, στην πλειοψηφία τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι κατανοούν ότι ο οργανωμένος αγώνας αποτελεί μονόδρομο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που χτυπά όλο και περισσότερο το εισόδημά τους, ενισχύοντας τη συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια ολοένα και πιο λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών. Μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύονται επίσης οι αιτίες για όσα αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, με την ανυπαρξία μέτρων προστασίας από τις ζημιές που προκάλεσε η πανδημία στο εισόδημά τους, αλλά και με διαχρονικά προβλήματα, όπως αυτό των αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές στην παραγωγή και εκείνο των εξευτελιστικών τιμών σε μια σειρά από προϊόντα.

Στη Μαγνησία

Κινητοποίηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στον Βόλο πραγματοποίησε χτες ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς, απαντώντας στην κυβέρνηση, η οποία δεν δείχνει πρόθεση να επιλύσει τα δίκαια προβλήματα των αγροτών.

Οι αγρότες της περιοχής αρχικά συγκεντρώθηκαν στη θέση Καράβωμα Ζαγοράς και στη συνέχεια, με πορεία με τα αγροτικά τους οχήματα, κατέληξαν στα γραφεία της Περιφέρειας στον Βόλο.

Εκεί, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, στην οποία επέδωσαν το πλαίσιο αιτημάτων τους, που αφορούν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανά δέντρο στους αγρότες που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση, συμψηφισμό χρεών ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα, και άλλα. Οι αγρότες απαιτούν να συναντηθούν άμεσα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Παράλληλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με σκοπό να συντονίσουν τη δράση τους.

Στα Χανιά

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Οπως επισημάνθηκε από τον οργανωτικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Γιώργο Πατεράκη,«ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι περσινές αποζημιώσεις».

Αναδείχθηκε επίσης το πρόβλημα της δακοκτονίας, όπου εκφράστηκε αγωνία και προβληματισμός για το γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο σχετικό πρόγραμμα, ανεπαρκή κονδύλια και δεν έχουν προσληφθεί όσοι γεωπόνοι χρειάζονται.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μανούσος Σταυριανουδάκης, τόνισε πως τα προβλήματα που έχουν προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας στους αγρότες είναι πάρα πολλά, ενώ η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση των μεγαλοαγροτών και των διαφόρων εξαγωγέων. Τέλος, σημείωσε πως από τις 15 Μάη έχουν σταματήσει τα τυροκομεία να προμηθεύονται γάλα από τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Στο Ηράκλειο

Σύσκεψη με τους βιοπαλαιστές παραγωγούς της Μεσσαράς διοργανώνεται τη Δευτέρα 29/6 στις 7 μ.μ., στο Πολυκέντρο Δήμου Φαιστού στις Μοίρες.

Θα συζητηθούν τα προβλήματα με την απώλεια εισοδήματος στα κηπευτικά λόγω περιοριστικών μέτρων, η απώλεια εισοδήματος στο λάδι λόγω δάκου πέρυσι, η κατάσταση με τη δακοκτονία φέτος, τα προβλήματα με τις ζημιές στα θερμοκήπια λόγω χαλαζιού, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές παραγωγού σε σταφύλι, λάδι και άλλα προϊόντα, το χτύπημα στη ρακή.

Οπως επισημαίνει στο κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου,«αγωνιούμε για τους κόπους και τις περιουσίες μας! Πρέπει να δούμε κατάματα την πολιτική που μας ξεκληρίζει και να διεκδικήσουμε το δίκιο και την επιβίωσή μας! Μόνο αν παλέψουμε όλοι μαζί οργανωμένοι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα!».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συντονίζουν τη δράση τους για την Υγεία με αιχμή τη διεκδίκηση για Νοσοκομείο και ενίσχυση της ΠΦΥ

Από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων της Ανατολικής Αττικής που έγινε στις 10 Ιούνη
Από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων της Ανατολικής Αττικής που έγινε στις 10 Ιούνη
Τα οξυμένα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας στην Ανατολική Αττική, όπως και η ανυπαρξία δημόσιου νοσοκομείου στην περιοχή, βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της δράσης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, με πρωτοβουλία του οποίου σωματεία και φορείς της ευρύτερης περιοχής συντονίζουν αγωνιστικά τη δράση τους για την Υγεία.

Από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι πριν από δύο χρόνια, μέχρι το θάνατο ανθρώπου από τσίμπημα σφήκας, από τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» στην περιοχή, μέχρι τα απλά και τρέχοντα (όπως π.χ. ράμματα ή εξετάσεις), κάτοικοι κι εργαζόμενοι στην Ανατολική Αττική ζουν με τραγικό τρόπο την έλλειψη νοσοκομείου και την ανεπάρκεια του συστήματος ΠΦΥ.

Τα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Σπάτων και Μαρκοπούλου, με πληθυσμό αναφοράς πάνω από 160.000 μόνιμους κατοίκους και επισκεψιμότητα που ξεπερνά τα 235.000 τακτικά και επείγοντα περιστατικά το χρόνο, είναι κυριολεκτικά ρημαγμένα από προσωπικό, πόρους, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο:

Αν κάποιο παιδί χτυπήσει σε σχολείο του Λαυρίου και χρειαστεί ράμματα, το ΚΥ Λαυρίου δεν έχει τη δυνατότητα να τα κάνει και θα πρέπει να περιμένει ασθενοφόρο από το Κορωπί (34 χλμ. μακριά) για να μεταφερθεί σε κάποιο από τα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας...


Αντίστοιχα, ενώ οι γιατροί του ΚΥ Λαυρίου καλύπτουν 3 χώρους προσφύγων, όχι μόνο δεν έχουν ενισχυθεί με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά δεν διαθέτουν καν μεταφραστή...

Στο Κέντρο Υγείας Σπάτων το Μικροβιολογικό διενεργεί μόνο τις βασικές εξετάσεις, στου Μαρκόπουλου δεν υπάρχει καν κλίβανος αποστείρωσης, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τον μεγαλύτερο εργασιακό χώρο της περιοχής και τη βασική πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας, υπάρχει μόνο ένας σταθμός του ΕΚΑΒ...

Σε αυτό το φόντο, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις φορέων και σωματείων της περιοχής, με τελευταία αυτήν στις 10 Ιούνη που ήταν πολύ μαζική, όπως και διαδοχικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας τα αυτονόητα για μια περιοχή όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια επιβάτες, με δύο λιμάνια, με δεκάδες βιομηχανικές ζώνες και πάρκα. Με χιλιάδες εργάτες γης, εκατοντάδες πρόσφυγες, εκτεθειμένους σε πολλαπλάσιους κινδύνους. Με περιοχές που από χωριά μετατράπηκαν σε εργατουπόλεις. Με τον πληθυσμό να εκτοξεύεται την καλοκαιρινή περίοδο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και μελετώντας τις ανάγκες της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο έχει προχωρήσει στην επεξεργασία συγκεκριμένων αιτημάτων, μαζί με σωματεία και φορείς κλιμακώνει τον αγώνα για να θωρακιστούν η υγεία και η ζωή όσων ζουν και δουλεύουν στην Ανατολική Αττική.

Η προστασία της υγείας του λαού είναι κοινή μας υπόθεση

Για την πλούσια αυτή δράση μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μάης Μέντης:«Τόσο μπροστά στην απεργία που έκαναν οι υγειονομικοί στις 16 Ιούνη, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, μέσα στην πανδημία, με αφορμή και τη μέρα δράσης για την Υγεία, το Εργατικό Κέντρο στέκεται στο πλευρό των υγειονομικών, με μια σειρά παρεμβάσεων σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής διεκδικούμε αυτό που είναι αναγκαίο σήμερα περισσότερο από ποτέ: Δημόσιες και δωρεάν υγειονομικές δομές με πρόσβαση για όλο το λαό».

«Στεκόμαστε στο πλευρό τους», τονίζει, «γιατί έχουμε ξεκάθαρο πως η προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων και του λαού είναι κοινή μας υπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Εργατικό Κέντρο έχει ανοίξει παράλληλα ένα μεγάλο μέτωπο που είναι σημαντικό για την προστασία της υγείας όσων ζουν και εργάζονται στην περιοχή: Αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα να κατασκευαστεί στην Ανατολική Αττική ένα σύγχρονο Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο που θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και θα παρέχει υψηλού επιπέδου και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο λαό».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ευρεία σύσκεψη σωματείων και φορέων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, όπως και η απόφαση που πάρθηκε να προχωρήσουν στη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής,«για να χαράξουμε μια σειρά δράσεων που θα κινητοποιήσει πλατιά το λαό, ώστε το επόμενο διάστημα να απαιτήσουμε δυναμικά να γίνει πράξη το δίκαιο και αναγκαίο αίτημά μας», σημειώνει ο Μ. Μέντης.

Οπως εξηγεί, «η συντονιστική επιτροπή θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα, γιατί ακριβώς θέλουμε πρώτα όλοι οι φορείς που πήραν μέρος στη σύσκεψη να συζητήσουν μέσα στα Διοικητικά Συμβούλια, σε συνελεύσεις, συσκέψεις κ.τ.λ., για την πρότασή μας και το πλαίσιο πάλης, ώστε να πάρει αυτή η διεκδίκηση μαζικά χαρακτηριστικά και να γίνει καθολική απαίτηση όλου του λαού».

«Εχουμε επεξεργαστεί μια σειρά από δράσεις για να αναδείξουμε τα μεγάλα οφέλη για την προστασία της υγείας τους που θα έχουν οι εργαζόμενοι από την ύπαρξη δημόσιου Νοσοκομείου, αλλά και φυσικά να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και να επιβάλουμε με την πάλη μας να γίνει πράξη αυτό το πραγματικά αναγκαίο αίτημά μας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Τα επεξεργασμένα αιτήματα αιχμής
Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη δημιουργία νοσοκομείου
  • Να δημιουργηθεί Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική με ευθύνη του κράτους και καμία ανάμειξη ιδιωτών.
  • Να ενισχυθούν με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
  • Δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας να είναι στελεχωμένα με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία.
  • Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ σε κάθε δήμο της περιοχής. Πλήρης επάνδρωση των ήδη υπαρχόντων σταθμών με προσωπικό και οχήματα.
  • Να δημιουργηθεί με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους Κέντρο Υγείας στο μεγαλύτερο δήμο της περιοχής, το δήμο Παλλήνης.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά προϋπόθεση, σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Για το χώρο του αεροδρομίου της Αθήνας
  • Να δημιουργηθεί, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο χώρο του αεροδρομίου.
  • Στελέχωση και επάνδρωση του σταθμού του ΕΚΑΒ που υπάρχει στο χώρο.
Για τα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας
  • Υπαρξη μονάδων ΕΚΑΒ και κλιμακίων ιατρών και νοσηλευτών σε μόνιμη βάση στα λιμάνια Ραφήνας και Λαυρίου.
Για τα εργοστάσια και τις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής
  • Κλιμάκια γιατρών Εργασίας σε κάθε βιομηχανική ζώνη της Ανατολικής Αττικής.
  • Αναβάθμιση του ΚΥ Κορωπίου ώστε να μπορεί να παρέχει βοήθεια σε μικρής κλίμακας βιομηχανικά ατυχήματα.
  • Λειτουργία νοσοκομειακής κλινικής εγκαυμάτων εντός του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής που θα δημιουργηθεί, ικανής να αντιμετωπίσει πολυεγκαυματίες λόγω βιομηχανικών ή άλλων ατυχημάτων.
Για τους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες
  • Με ευθύνη του ΚΥ Νέας Μάκρης ύπαρξη ειδικού κλιμακίου για την ιατρική παρακολούθηση των χιλιάδων εργατών γης της περιοχής. Το κλιμάκιο αυτό να φροντίζει για τακτικό προληπτικό έλεγχο των εργατών, τον εμβολιασμό όσων δεν έχουν κάνει, την εκπαίδευση στα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας κατά τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
  • Μόνιμα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών όλων των απαραίτητων βασικών ειδικοτήτων στις προσφυγικές δομές της Ανατολικής Αττικής.
Για τους χώρους Εκπαίδευσης, τους χώρους αναψυχής, άθλησης και τις παραλίες
  • Τα Κέντρα Υγείας να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία.
  • Μόνιμη θέση γιατρού και νοσηλευτή στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, στα μεγάλα στάδια και αθλητικούς χώρους της περιοχής.
  • Ειδική μέριμνα για την ύπαρξη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα ειδικά σχολεία της περιοχής, στις δεκάδες κατασκηνώσεις που λειτουργούν κατά τους θερινούς μήνες σε πολλούς δήμους.
  • Υπαρξη κλιμακίων ναυαγοσωστών, νοσηλευτών και ιατρών στις πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής.
Με κρατική ευθύνη άμεσες ιατρικές μελέτες
  • Να πραγματοποιηθεί με ευθύνη του κράτους επιστημονική έρευνα για το πώς επηρεάζεται η υγεία των κατοίκων των όμορων προς το αεροδρόμιο δήμων από τη λειτουργία του. Για τη χρησιμότητα ή μη λειτουργίας αεροδιαδρόμων πάνω από κατοικημένες περιοχές.
  • Ειδική ιατρική μελέτη για το αν και πώς έχει επηρεάσει η πυρκαγιά του 2018 την υγεία των κατοίκων των πληγεισών περιοχών σε ό,τι έχει να κάνει με νεοπλασίες και άλλα χρόνια νοσήματα.
  • Ειδική μελέτη για τη ρύπανση της περιοχής του Λαυρίου από τη λειτουργία των Μεταλλείων και από τη σύγχρονη απόπλυση ναρκών και άλλου πολεμικού υλικού από τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ.
  • Με ευθύνη του κράτους, διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα του κάμπου των Μεσογείων και πώς επιδρά η τυχόν μόλυνσή του στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, αν επιδρά στην τροφική αλυσίδα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ