Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συντονίζουν τη δράση τους για την Υγεία με αιχμή τη διεκδίκηση για Νοσοκομείο και ενίσχυση της ΠΦΥ

Από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων της Ανατολικής Αττικής που έγινε στις 10 Ιούνη
Από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων της Ανατολικής Αττικής που έγινε στις 10 Ιούνη
Τα οξυμένα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας στην Ανατολική Αττική, όπως και η ανυπαρξία δημόσιου νοσοκομείου στην περιοχή, βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της δράσης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, με πρωτοβουλία του οποίου σωματεία και φορείς της ευρύτερης περιοχής συντονίζουν αγωνιστικά τη δράση τους για την Υγεία.

Από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι πριν από δύο χρόνια, μέχρι το θάνατο ανθρώπου από τσίμπημα σφήκας, από τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» στην περιοχή, μέχρι τα απλά και τρέχοντα (όπως π.χ. ράμματα ή εξετάσεις), κάτοικοι κι εργαζόμενοι στην Ανατολική Αττική ζουν με τραγικό τρόπο την έλλειψη νοσοκομείου και την ανεπάρκεια του συστήματος ΠΦΥ.

Τα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Σπάτων και Μαρκοπούλου, με πληθυσμό αναφοράς πάνω από 160.000 μόνιμους κατοίκους και επισκεψιμότητα που ξεπερνά τα 235.000 τακτικά και επείγοντα περιστατικά το χρόνο, είναι κυριολεκτικά ρημαγμένα από προσωπικό, πόρους, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο:

Αν κάποιο παιδί χτυπήσει σε σχολείο του Λαυρίου και χρειαστεί ράμματα, το ΚΥ Λαυρίου δεν έχει τη δυνατότητα να τα κάνει και θα πρέπει να περιμένει ασθενοφόρο από το Κορωπί (34 χλμ. μακριά) για να μεταφερθεί σε κάποιο από τα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας...


Αντίστοιχα, ενώ οι γιατροί του ΚΥ Λαυρίου καλύπτουν 3 χώρους προσφύγων, όχι μόνο δεν έχουν ενισχυθεί με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά δεν διαθέτουν καν μεταφραστή...

Στο Κέντρο Υγείας Σπάτων το Μικροβιολογικό διενεργεί μόνο τις βασικές εξετάσεις, στου Μαρκόπουλου δεν υπάρχει καν κλίβανος αποστείρωσης, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τον μεγαλύτερο εργασιακό χώρο της περιοχής και τη βασική πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας, υπάρχει μόνο ένας σταθμός του ΕΚΑΒ...

Σε αυτό το φόντο, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις φορέων και σωματείων της περιοχής, με τελευταία αυτήν στις 10 Ιούνη που ήταν πολύ μαζική, όπως και διαδοχικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας τα αυτονόητα για μια περιοχή όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια επιβάτες, με δύο λιμάνια, με δεκάδες βιομηχανικές ζώνες και πάρκα. Με χιλιάδες εργάτες γης, εκατοντάδες πρόσφυγες, εκτεθειμένους σε πολλαπλάσιους κινδύνους. Με περιοχές που από χωριά μετατράπηκαν σε εργατουπόλεις. Με τον πληθυσμό να εκτοξεύεται την καλοκαιρινή περίοδο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και μελετώντας τις ανάγκες της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο έχει προχωρήσει στην επεξεργασία συγκεκριμένων αιτημάτων, μαζί με σωματεία και φορείς κλιμακώνει τον αγώνα για να θωρακιστούν η υγεία και η ζωή όσων ζουν και δουλεύουν στην Ανατολική Αττική.

Η προστασία της υγείας του λαού είναι κοινή μας υπόθεση

Για την πλούσια αυτή δράση μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μάης Μέντης:«Τόσο μπροστά στην απεργία που έκαναν οι υγειονομικοί στις 16 Ιούνη, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, μέσα στην πανδημία, με αφορμή και τη μέρα δράσης για την Υγεία, το Εργατικό Κέντρο στέκεται στο πλευρό των υγειονομικών, με μια σειρά παρεμβάσεων σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής διεκδικούμε αυτό που είναι αναγκαίο σήμερα περισσότερο από ποτέ: Δημόσιες και δωρεάν υγειονομικές δομές με πρόσβαση για όλο το λαό».

«Στεκόμαστε στο πλευρό τους», τονίζει, «γιατί έχουμε ξεκάθαρο πως η προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων και του λαού είναι κοινή μας υπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Εργατικό Κέντρο έχει ανοίξει παράλληλα ένα μεγάλο μέτωπο που είναι σημαντικό για την προστασία της υγείας όσων ζουν και εργάζονται στην περιοχή: Αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα να κατασκευαστεί στην Ανατολική Αττική ένα σύγχρονο Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο που θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και θα παρέχει υψηλού επιπέδου και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο λαό».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ευρεία σύσκεψη σωματείων και φορέων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, όπως και η απόφαση που πάρθηκε να προχωρήσουν στη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής,«για να χαράξουμε μια σειρά δράσεων που θα κινητοποιήσει πλατιά το λαό, ώστε το επόμενο διάστημα να απαιτήσουμε δυναμικά να γίνει πράξη το δίκαιο και αναγκαίο αίτημά μας», σημειώνει ο Μ. Μέντης.

Οπως εξηγεί, «η συντονιστική επιτροπή θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα, γιατί ακριβώς θέλουμε πρώτα όλοι οι φορείς που πήραν μέρος στη σύσκεψη να συζητήσουν μέσα στα Διοικητικά Συμβούλια, σε συνελεύσεις, συσκέψεις κ.τ.λ., για την πρότασή μας και το πλαίσιο πάλης, ώστε να πάρει αυτή η διεκδίκηση μαζικά χαρακτηριστικά και να γίνει καθολική απαίτηση όλου του λαού».

«Εχουμε επεξεργαστεί μια σειρά από δράσεις για να αναδείξουμε τα μεγάλα οφέλη για την προστασία της υγείας τους που θα έχουν οι εργαζόμενοι από την ύπαρξη δημόσιου Νοσοκομείου, αλλά και φυσικά να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και να επιβάλουμε με την πάλη μας να γίνει πράξη αυτό το πραγματικά αναγκαίο αίτημά μας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ