Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Προωθείται το τουρκικό σχέδιο για στρατιωτικές βάσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, με τον δοτό Λίβυο πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ

Turkish Foreign Ministry

Από τη χτεσινή συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, με τον δοτό Λίβυο πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων πήγε χτες στην Τρίπολη της Λιβύης και είχε συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Στην πρώτη θέση της ατζέντας ήταν η «αξιοποίηση» και επέκταση της αεροπορικής βάσης αλ Ουατίγια, που κατέλαβαν τον περασμένο μήνα μισθοφόροι του Σάρατζ (πολλοί τζιχαντιστές που χρηματοδοτεί η Τουρκία) από τις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού και επικεφαλής του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», Χαλίφα Χάφταρ, και προορίζεται για βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επίσης η δημιουργία βάσης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μισράτα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η επίσκεψη αυτή της τουρκικής αντιπροσωπείας και του ΥΠΕΞ οδήγησε στην αναβολή της επίσκεψης του ΥΠΕΞ της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάγιο στην Τουρκία, που είχε ανακοινωθεί για χτες και θα γίνει την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Τρίπολη της Λιβύης, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, επιβεβαίωσε χτες την «επιθυμία» των ΗΠΑ για την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης με στόχο την επίτευξη «εκεχειρίας και πολιτικών διαπραγματεύσεων».

Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η προχτεσινή συνάντηση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, με τον υπουργό Εξωτερικών της (μη αναγνωρισμένης διεθνώς) κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, Αμπντούλ Χάντι αλ Ουέτζι, που μετέβη την Τρίτη στη Μόσχα συναντώντας Ρώσους υψηλόβαθμους διπλωμάτες. Στη συνάντηση αναφέρθηκε χτες ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία εκθειάζεται η διακήρυξη του Καΐρου που έκανε στις 6 Ιούνη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι, παρουσιάζοντας έναν «οδικό χάρτη» για εκεχειρία και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για πολιτική λύση μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης.

Από την άλλη, στο Κάιρο αυξάνονται οι αντιδράσεις και η οργή για την αισχρή κακομεταχείριση και τον βασανισμό περίπου 200 Αιγυπτίων μεταναστών εργατών από τους φιλότουρκους μισθοφόρους του πρωθυπουργού Σάρατζ στην πόλη Ταρχούνα. Αιγύπτιοι βουλευτές μιλώντας χτες στη Βουλή κάλεσαν τον Πρόεδρο Σίσι να απελάσει άμεσα τον Λίβυο πρέσβη της κυβέρνησης Σάρατζ στο Κάιρο και να δεχτεί, αντ' αυτού, πρέσβη από την κυβέρνηση στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης που στηρίζει τις δυνάμεις Χ. Χάφταρ. Επίσης, η κυβέρνηση Σάρατζ δηλώνει ότι θα κατηγορήσει τον Χάφταρ για εγκλήματα πολέμου, με αφορμή την ανακάλυψη μαζικών τάφων και σκοτωμένων παιδιών.

Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν

Τηλεδιάσκεψη με «πρώτο πιάτο» τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ειδικότερα τη Λιβύη είχαν προχτές οι ηγέτες Τουρκίας και Γερμανίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Αγκελα Μέρκελ. Δεν έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες, δεδομένο ωστόσο είναι ότι Γερμανία και ΕΕ συνολικά «κρατάνε το φανάρι» στις επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Πάντως, ένα σημείο αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι η Γερμανία επιμένει να περιλαμβάνει την Τουρκία στις «περιοχές κινδύνου» για τον κορονοϊό και να επιβάλλει 14ήμερη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από αυτή, κάτι που προκαλεί μεγάλη ενόχληση στην τουρκική πλευρά. Ακόμη δεν έχει αρθεί η ταξιδιωτική οδηγία, κάτι για το οποίο πιέζει η Τουρκία και ο τουριστικός κλάδος στη Γερμάνια.

Ειδικές Δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ

Η Αγκυρα κλιμακώνει τη νέα επέμβασή της και στο Βόρειο Ιράκ, αφού το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έστειλε και Ειδικές Δυνάμεις στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Νύχια της Τίγρης», που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας. Η νέα επιχείρηση διεξάγεται κι αυτή στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και της εξουδετέρωσης θέσεων δυνάμεων του ΡΚΚ που εδρεύουν στην περιοχή.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει μάλιστα ότι οι Τούρκοι καταδρομείς «υποστηρίζονται από ελικόπτερα, από οπλισμένα και άοπλα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Πάντως, από τη μεριά του, το Ιράκ αντέδρασε έντονα, με το ΥΠΕΞ της χώρας να καταγγέλλει «παραβίαση της κυριαρχίας». Πρόσθεσε πάντως ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις δεν προκάλεσαν θύματα αλλά «τρομοκράτησαν τον πληθυσμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις για νέο εύθραυστο συμβιβασμό(2020-09-19 00:00:00.0)
Μάχες με φόντο «ψηφίσματα» του ΟΗΕ(2020-02-14 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων σε κάθε επίπεδο(2019-12-24 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» από τον Σάρατζ για τουρκική στρατιωτική «βοήθεια»(2019-12-20 00:00:00.0)
Δρομολογεί κι άλλες «συμφωνίες»(2019-12-04 00:00:00.0)
Υποστηρίζουν «πολιτική λύση» στα λόγια(2019-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ