Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Συνομιλία Λαβρόφ - Μπορέλ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Για τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, αλλά και για μια σειρά «εστίες» ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων - Συρία, Λιβύη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Κορέα, πυρηνική συμφωνία για το Ιράν - συνομίλησαν χτες τηλεφωνικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έλαβε και πρόσκληση να επισκεφτεί τη Ρωσία μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δυο πλευρές συζήτησαν για τις μεταξύ τους σχέσεις καθώς και για «τα σχέδια της ΕΕ να προβεί σε μια στρατηγική επισκόπηση των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία και του επιβεβαιώσαμε το ενδιαφέρον μας να αναπτύξουμε τις επαφές μας».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη βιντεοσύσκεψη της ΕΕ στις 30 Ιούνη με θέμα «την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία», αλλά εξέφρασε απογοήτευση που δεν προσκλήθηκε η συριακή κυβέρνηση. Για τη Λιβύη, είπε ο Λαβρόφ, «Ρωσία και ΕΕ τάσσονται υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών και υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», ενώ οι δυο πλευρές «τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), που αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Λαβρόφ και Μπορέλ συζήτησαν επίσης «το αδιέξοδο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη» και «συμφώνησαν ότι η προσάρτηση από το Ισραήλ της Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη μπορεί να προκαλέσει έναν νέο κύκλο βίας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org