Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ΙΝΔΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Εκφραση βαθύτερων αντιθέσεων

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, συνομίλησε με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, και κάλεσε το Νέο Δελχί «να συγκρατήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις του, ώστε να εμποδιστούν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες» στην περιοχή, ζητώντας να διερευνηθούν τα όσα έγιναν την περασμένη Δευτέρα στη μεθόριο, στην περιοχή της κοιλάδας Γκαλουάν, και η Ινδία «να τιμωρήσει τους υπεύθυνους». Τα γεγονότα σχολίασε και ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού, Ζανγκ Σουιλί, ζητώντας «η ινδική πλευρά να επιστρέψει στον σωστό δρόμο του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών». Αργότερα, σε ανακοίνωσή του το κινεζικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στην τηλεφωνική συνομιλία οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να κατευνάσουν την ένταση» και «να αντιμετωπίσουν κατά τρόπο ισότιμο τα σοβαρά γεγονότα που προκλήθηκαν». Ακόμα, ότι συμφώνησαν «να σεβαστούν τη συναίνεση που θα επιτευχθεί» κατά τη διάρκεια συναντήσεων στρατιωτικών που θα γίνουν και «να διατηρήσουν την ειρήνη και την ηρεμία στις παραμεθόριες περιοχές».

Να σημειωθεί πάντως ότι από τη δική του μεριά, το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι υπέκυψαν και 17 στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί σοβαρά στις μάχες της Δευτέρας, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό απολογισμό σε 20.

Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που σημειώνεται επεισόδιο με θύματα στη μεθόριο, με φόντο την όξυνση ευρύτερων αντιθέσεων ανάμεσα σε Ινδία και Κίνα, που κατά τ' άλλα συνυπάρχουν ως σύμμαχοι στην ένωση των BRICS. Σημειωτέον, η Ινδία ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν «ενδιαφέρον» για τις προτάσεις των ΗΠΑ να γίνει μια διευρυμένη σύνοδος του G7, ώστε «να συζητηθεί και το θέμα της Κίνας», δηλαδή η ραγδαία αναβάθμιση της Κίνας σε όλα τα επίπεδα, που «απειλεί» ευθέως την αμερικανική πρωτιά στη διεθνή πυραμίδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλοκατηγορίες για νέο συνοριακό επεισόδιο(2/9/2020)
Παρατείνεται η διένεξη για μεθοριακή περιοχή στα Ιμαλάια(12/8/2017)
Η Ενέργεια στο επίκεντρο των επαφών(24/10/2013)
Νέο θερμό επεισόδιο στο Κασμίρ(24/8/2013)
Νέο θερμό επεισόδιο στο Κασμίρ(24/8/2013)
Επεισόδιο στη μεθόριο κλιμακώνει την ένταση(7/8/2013)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org