Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Λαβρόφ στο Βελιγράδι και Λάιτσακ στην Πρίστινα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στο επίκεντρο επανέρχονται οι γεωπολιτικές κόντρες ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ και άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων στα Δυτικά Βαλκάνια, με φόντο τις προσπάθειες Ουάσιγκτον και Βρυξελλών για επανέναρξη των παζαριών με υποτιθέμενο στόχο την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Σήμερα καταφτάνει στο Βελιγράδι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια να τονώσει το προφίλ της κυβέρνησης του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενόψει των βουλευτικών και δημοτικών εκλογών της Κυριακής 21 Ιούνη. Σε προσχέδιο κοινής ρωσοσερβικής δήλωσης που αποκαλύφθηκε χτες, η Μόσχα φαίνεται να διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία εξυπηρετεί τα σερβικά συμφέροντα. Από την άλλη, Σέρβοι αναλυτές εκτιμούσαν πως οι συνομιλίες των Προέδρων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσιγκτον δεν θα μπορούσαν να είχαν δρομολογηθεί από τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης Τραμπ για το διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, εάν δεν υπήρχε προσυνεννόηση ή διαβούλευση μέχρι ενός σημείου που να εξασφαλίζει κάποια «συμφωνία».

Εξάλλου, σήμερα ολοκληρώνει τριήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, και αναμένεται να μεταβεί στη Σερβία μετά τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ