ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν χτες το «νόμο Καίσαρα» με στόχο την επιβολή νέων, ακόμη σκληρότερων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της συριακής κυβέρνησης, του στρατού και επιχειρηματιών αλλά και όσων μη Αμερικανών έχουν μπίζνες στη χώρα.
Οι νέες κυρώσεις σε βάρος 39 Σύρων (συμπεριλαμβανομένων του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, και της συζύγου του, Ασμα) αναμένεται να συνοδευτούν με πολιτικές και οικονομικές πιέσεις καθώς οι ΗΠΑ γνωστοποιούν πως θέλουν να σύρουν στο τραπέζι «διαλόγου» την κυβέρνηση Ασαντ και την κυβέρνηση του γειτονικού Λιβάνου, που ουσιαστικά λειτουργεί ως «ενδιάμεσος» για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της Συρίας με άλλες χώρες. Αυτό φάνηκε προχτές το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από όσα είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Κέλι Κραφτ. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις άλλων πρεσβευτών, όπως της Κίνας και της Ρωσίας. Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζιανγκ Τζουν, χαρακτήρισε τις κυρώσεις απάνθρωπες τονίζοντας πως δεν εξαιρούνται ούτε καν φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του, Βασίλι Νεμπένζια, τις κατήγγειλε λέγοντας πως επιδιώκουν την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας.
Ο «νόμος Καίσαρα» πήρε το όνομά του από έναν Σύρο που είχε διαφύγει στο εξωτερικό στην αρχή του πολέμου στη Συρία αποκαλύπτοντας «βασανιστήρια κατά αντικαθεστωτικών». Θέση κατά των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας πήρε χτες και ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, που τόνισε πως επιδιώκουν να τιμωρήσουν όχι μόνο τη Συρία αλλά και το Λίβανο.
Σε μια άλλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι το «Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο Συρίας» (KNC) και τα κόμματα «Κουρδικής Εθνικής Ενότητας» (που σχετίζονται με το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης, PYD) κατέληξαν χτες σε καταρχήν συμφωνία για «ενότητα» όλων των κουρδικών κομμάτων μετά τη συνάντηση αντιπροσωπειών στη Χάσακα της Συρίας.