Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες

Νέες κινητοποιήσεις κατά της κρατικής καταστολής και του ρατσισμού έγιναν ξανά σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, με τους συμμετέχοντες να καταγγέλλουν την αντιμετώπιση των υπεύθυνων για τη δολοφονία του Ανταμά Τραορέ, του νεαρού που υπέκυψε μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από αστυνομικούς, κατά τη σύλληψή του, το καλοκαίρι του 2016. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως «δικαιοσύνη για τον Ανταμά» και «στη χώρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η αστυνομία σκοτώνει».

Στο κυριακάτικο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν ισχυρίστηκε ότι «η Γαλλία θα είναι ανυποχώρητη» απέναντι στον ρατσισμό, σπεύδοντας ωστόσο να επικρίνει τη λαϊκή οργή που στρέφεται και κατά διαφόρων υπερασπιστών της αποικιοκρατίας και της δουλείας (βλ. «ξήλωμα» αγαλμάτων σε διάφορες χώρες), τονίζοντας ότι η χώρα «δεν θα σβήσει κανένα ίχνος, κανένα όνομα από την Ιστορία της» και «δεν θα αποκαθηλώσει κανένα άγαλμα». Υποστήριξε δε ότι «η ευγενής αυτή μάχη παρεκτρέπεται όταν μεταμορφώνεται σε κομμουνιταρισμό, σε έμπλεο μίσους ή εσφαλμένο ξαναγράψιμο του παρελθόντος... σε μία μη αποδεκτή μάχη αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους σεπαρατισμούς».

Να σημειωθεί πάντως ότι την Παρασκευή στο κέντρο του Παρισιού διαδήλωσαν και αστυνομικοί που διαμαρτύρονταν κατά της απαγόρευσης ακινητοποίησης υπόπτων με λαβή στο λαιμό (chokehold), με συνθήματα όπως «καμία αστυνομία, καμία ειρήνη».

Διαδηλωτές στην Ολλανδία προκάλεσαν φθορές την Παρασκευή το βράδυ στα αγάλματα ενός αποικιοκράτη αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού που είχε εμπλακεί σε δουλεμπόριο και ενός ακροδεξιού πολιτικού που δολοφονήθηκε. Στο Ρότερνταμ, στο άγαλμα του Πιτ Χάιν, ενός ναυάρχου του 17ου αιώνα που συνδέεται με την ολλανδική Εταιρεία των Δυτικών Ινδιών και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, έγραψαν τις λέξεις «Δολοφόνος» και «Κλέφτης».

Επίσης, στο Ρότερνταμ, άγνωστοι κάλυψαν εν μέρει με μαύρη κολλητική ταινία το άγαλμα του ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φορτάιν, που δολοφονήθηκε το 2002, και έγραψαν συνθήματα όπως «Οχι στον ρατσισμό».

Στο Βέλγιο αντιδράσεις έχει προκαλέσει φωτογραφία, η οποία εικονίζει δύο αστυνομικούς στις Βρυξέλλες να έχουν ακινητοποιήσει έναν έφηβο και να τον κρατούν στο έδαφος πατώντας τον με τα γόνατα.

Το στιγμιότυπο δημοσιοποίησαν οι «Brussels Times» και τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων μετά την αντιρατσιστική διαδήλωση της προηγούμενης Κυριακής.

«Ολο αυτό κράτησε περίπου πέντε λεπτά. Νομίζω πονούσε, ούρλιαζε», δήλωσε στην εφημερίδα ο Ιγκόρ Πλάινερ, ο φωτογράφος ο οποίος απαθανάτισε το στιγμιότυπο. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ήταν ίδια σκηνή με αυτή που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό, σημειώνοντας ότι «οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται (σ.σ. από την αστυνομία) εξαρτώνται από τις περιστάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ