Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ολα για την «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις στα τουριστικά μονοπώλια και τους ομίλους για την «ασφάλεια» των κερδών τους περιείχε το κάλεσμα του πρωθυπουργού από τη Σαντορίνη, το περασμένο Σάββατο, όσο και χτες από την Αρχαία Αγορά που επισκέφτηκε μαζί με την υπουργό Πολιτισμού, ενόψει της χτεσινής πρώτης μέρας «ανοίγματος» του Τουρισμού.

Από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, όσο και από τις συναντήσεις που είχε με φορείς στο νησί και τις επισκέψεις του στο νοσοκομείο και το αεροδρόμιο του νησιού, ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί της κυβέρνησης ισχυρίστηκαν ξανά πως «πρώτο μέλημα» της κυβέρνησης είναι τάχα η ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων, την ώρα που τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο», προκειμένου, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, οι τουριστικοί όμιλοι να διεκδικήσουν «ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από μία πολύ μικρότερη πίτα».

Δείχνοντας ότι η διαχείριση, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως και σήμερα, έγινε και γίνεται με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σημείωσε πως «αν σήμερα μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα διστακτικά βήματα για να προσελκύσουμε επισκέπτες, το κάνουμε ακριβώς επειδή η χώρα θεωρείται ως ένας ασφαλής προορισμός. Αυτή την ασφάλεια οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», βάζοντας ως στόχο «ο τουριστικός κλάδος να ξεπεράσει αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι η επόμενη χρονιά θα είναι επιτυχημένη. Για τώρα θέλουμε ο κλάδος να παραμείνει ζωντανός και να επιζήσουμε ενός πολύ δύσκολου καλοκαιριού».

Στις διαβεβαιώσεις του φυσικά δεν βρήκαν χώρο οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα ξενοδοχεία που καλούνται να ζήσουν με 9 ευρώ τη μέρα και απολύσεις, ανεργία και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με την κυβέρνηση να δίνει και επιπλέον «όπλα» στην εργοδοσία, όπως με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με την αναστολή συμβάσεων, την καταστρατήγηση ακόμα και όσων προβλέπονται στη ΣΣΕ του κλάδου για επαναπρόσληψη των εποχικών.

Την ίδια ώρα, μόνο ως «κακό αστείο» ακούγονται για τους νησιώτες και τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας για την τάχα «θωράκιση» του συστήματος Υγείας συνολικά στα νησιά, όσο και στο νοσοκομείο του νησιού, το οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «στολίδι», αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες, ατέλειες και ελλείψεις. Θυμίζουμε πως το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλη του 2016 ως «αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα εναρμονισμένη στους κανόνες της αγοράς», με άλλα λόγια ως ιδιωτική επιχείρηση, ενώ πέραν όλων των υπολοίπων οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό παραμένουν μεγάλες, με ολόκληρα τμήματα να μη λειτουργούν και να μην αρκούν να καλύψουν ούτε σε «φυσιολογικές» περιόδους τις ανάγκες του λαού του νησιού και των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας να παρουσιαστεί η χώρα ως «θωρακισμένη» υγειονομικά για την προσέλκυση τουριστών, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή χτες και το λεγόμενο «Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη νησιωτική χώρα» που παρουσίασε την Παρασκευή, και το οποίο όχι μόνο δεν καλύπτει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αλλά ενισχύει την εγκληματική λογική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας.

Αλλωστε, από χτες, μαζί με την επαναλειτουργία των καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, πάρκων αναψυχής, λουτρών, ιαματικών πηγών, γυμναστηρίων και μουσείων, από τη «μέση» έφυγαν και μια σειρά από στοιχειώδη προληπτικά μέτρα στα αεροδρόμια, στα λιμάνια κ.ο.κ., που άρχισαν πλέον (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) να δέχονται επιβάτες από το εξωτερικό, όπως η μέθοδος της θερμομέτρησης, τα οποία αντικαταστάθηκαν από «δειγματοληπτικούς ελέγχους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μέρισμα ανάπτυξης» με νέα δώρα στους επιχειρηματίες του Τουρισμού(2023-04-20 00:00:00.0)
Ανοιξε και επίσημα με τα «πρωτόκολλα» του κεφαλαίου(2020-07-02 00:00:00.0)
Για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ή των εργαζομένων και του λαού;(2020-06-27 00:00:00.0)
Ασθενείς και γιατροί φέρνουν μέχρι και τα ράμματα!(2014-06-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-07-23 00:00:00.0)
Ελληνοκινεζική προσέγγιση(2006-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ