Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πλαίσια

«Είναι η δεύτερη συμφωνία που υπογράφεται επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πρώτη ήταν αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ήταν επίσης μεγάλη συμφωνία, έκλεινε ένα άλλο πλαίσιο. Εδώ (με τη συμφωνία με την Ιταλία) ανοίγουμε ένα τεράστιο πλαίσιο...», έλεγε τις προάλλες ο Ν. Δένδιας. Και μόνο το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών βάζει δίπλα δίπλα τις δυο «επιτυχίες» της ελληνικής διπλωματίας, φανερώνει ότι και η συμφωνία με την Ιταλία εντάσσεται στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τις δύο αυτές συμφωνίες «όπλα» της Ελλάδας στα Ελληνοτουρκικά, αναπαράγοντας το μύθο ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί και η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας αποτελούν εγγύηση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι ΗΠΑ, όμως, ξεκαθαρίζουν με κάθε αφορμή ότι η ελληνοαμερικανική συμφωνία, που μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου και επεμβάσεων, αλλά και σε στόχο, δεν είναι ανταγωνιστική στη στήριξη που παρέχουν στην Τουρκία, για να διασφαλίζονται η συνοχή και η λειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, στόχο τον οποίο υιοθετούν άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα. Αλλά και τη συμφωνία με την Ιταλία, που τάχα θα έστελνε μήνυμα στην Τουρκία, έσπευσε να τη χαιρετίσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ως επιβεβαίωση των δικών τους αξιώσεων στο Αιγαίο, προωθώντας την «ιδέα» της συνεκμετάλλευσης... Πράγματι, λοιπόν, οι συμφωνίες της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων (βλέπε π.χ. Συμφωνία των Πρεσπών), «ανοιγοκλείνουν» πλαίσια. Πάντα όμως στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, που μόνο κινδύνους επιφυλάσσουν για το λαό.

Δόσεις

Αλλη μια ...διευκόλυνση ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους ελευθεροεπαγγελματίες που οι υποχρεώσεις τους στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ανεστάλησαν για μερικούς μήνες, ως μέσο «ελάφρυνσης» τάχα από τις συνέπειες των μέτρων για την καραντίνα. Σύμφωνα με όσα συζητιούνται, τα αρμόδια υπουργεία μελετούν την αποπληρωμή με δόσεις των χρεών που δεν εξυπηρετήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, ώστε να διασφαλιστεί ότι το κράτος θα εισπράξει μέχρι τελευταίας δεκάρας όσα δεν «ρούφηξε» από τις τσέπες χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι είδαν τους τζίρους και τα εισοδήματά τους να γκρεμίζονται ολότελα την περίοδο της πανδημίας. Γι' αυτό όμως που δεν λέει κουβέντα η κυβέρνηση, είναι ότι την περίοδο της πανδημίας τα χρέη και οι υποχρεώσεις όλων αυτών των μικρών επαγγελματιών δεν έπαψαν να «τρέχουν», όπως δείχνει και η «ανησυχία» των τραπεζών για τη νέα φουρνιά «κόκκινων» δανείων που προκάλεσε η πανδημία. Χώρια που η επαναλειτουργία των καταστημάτων τους απαιτεί έξοδα που δεν καλύπτονται από το 800άρι, στο οποίο εξάντλησε η κυβέρνηση τη «γαλαντομία» της την περίοδο της πανδημίας. Ενώ και η επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μέτρο ανακούφισης, ισοδυναμεί με δάνειο από το κράτος που θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αποπληρώσουν. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τη νέα κρίση, που ασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους υπερχρεωμένους μικρούς της αγοράς. Καμιά προσδοκία επομένως δεν πρέπει να υπάρχει από τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Στόχος της είναι να τους στείλει το λογαριασμό σε δόσεις, για να διασφαλίσει ότι θα εισπράξει τα περισσότερα, σε συνθήκες που τα χρέη μεγαλώνουν και τα εισοδήματά τους συρρικνώνονται κι άλλο.

Αθέατες πλευρές...

Δημοσιεύματα στον Τύπο φέρνουν στο φως κι άλλες αθέατες πλευρές του επεισοδίου στα ανοιχτά της Λιβύης, με το πλοίο από την Τουρκία που μετέφερε ύποπτο φορτίο με προορισμό τη Μισράτα και αρνήθηκε τον έλεγχο από την ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη που πλέει στην περιοχή, ύστερα από παρέμβαση των τουρκικών φρεγατών που το συνόδευαν. Οπως αποκαλύπτεται τώρα, οι τουρκικές φρεγάτες όχι μόνο προστάτευσαν το πλοίο από κάθε έλεγχο, πριν ο Ιταλός διοικητής της επιχείρησης «IRINI» δώσει εντολή ακύρωσης της νηοψίας, αλλά ύστερα από μερικές ώρες, όταν η τουρκική αρμάδα συνάντησε ένα ιταλικό και ένα γαλλικό πολεμικό της ΝΑΤΟικής δύναμης «Sea Guardian», απειλήθηκε μέχρι και σύγκρουση, με τα ΝΑΤΟικά πλοία να επιτρέπουν τελικά τη διέλευση των τουρκικών. Αλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Σάρατζ έχει ήδη συμφωνήσει με τον Ερντογάν για την εγκατάσταση μόνιμων μονάδων του τουρκικού στρατού στη Λιβύη και συγκεκριμένα για δυο βάσεις, μια αεροπορική και μια ναυτική (η δεύτερη στη Μισράτα), ενώ υπάρχει συμφωνία και για την εκμετάλλευση λιβυκών κοιτασμάτων πετρελαίου από την τουρκική εταιρεία εξορύξεων.

... ορατοί κίνδυνοι

Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δεν είναι σε γνώση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ότι δεν έχουν την έγκριση και την ανοχή τους, όπως δείχνει άλλωστε και το περιστατικό στη θάλασσα της Λιβύης. Αυτό καθιστά την κυβέρνηση της ΝΔ διπλά εκτεθειμένη, όχι μόνο επειδή εξωραΐζει το ρόλο των Ευρωατλαντικών απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Μεσόγειο, αλλά και επειδή συμμετέχει στα ΝΑΤΟικά παζάρια για διευθετήσεις στην περιοχή, που εκθέτουν σε ορατό κίνδυνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το λαό.

Περί οράματος και σχεδίου

Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μπλέχτηκαν λίγο με το «δικαίωμα στον αθλητισμό». Καθώς η πρότασή τους για τα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα είναι η επιδότηση της συμμετοχής αυτών και των οικογενειών τους στις προπονήσεις των αθλητικών συλλόγων και στα ιδιωτικά γυμναστήρια για μερικούς μήνες... Πολλή ευαισθησία τελικά εκεί στην Kουμουνδούρου για το δικαίωμα στον αθλητισμό, με ημερομηνία λήξης βέβαια, καθώς ύστερα απ' αυτό το χρονικό διάστημα των 10 μηνών όποιος δεν πληρώνει συνδρομή δεν μπορεί να έχει πρόσβαση.

Και χουβαρντάς και φιλόξενος

Ιδιαίτερα χουβαρντάς αποδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιπλέον στήριξη που προτείνει για τις αθλητικές ομοσπονδίες και τους συλλόγους μέσω του προγράμματος «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ στον Αθλητισμό». Αυτά που αναλογούν για κάθε αθλητικό σωματείο θα ξεπεράσουν τα 500 ευρώ (!), ενώ για κάθε ομοσπονδία φτάνουν τα 40.000 ευρώ! Μιλάμε για «χουβαρνταλίκια» όταν είναι σε όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού γνωστό ότι οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια 70% και από τα 220 εκατ. ευρώ του 2004 φτάσαμε στα 22 εκατ. της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στα 18 εκατ. +2 εκατ. της ΝΔ, ενώ τα αθλητικά σωματεία έχουν να δουν κρατική επιχορήγηση εδώ και μια δεκαετία.

Αλλά πέρα από «χουβαρντάς» ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται και ιδιαίτερα «φιλόξενος», καθώς προτείνει τα αθλητικά σωματεία «να φιλοξενούνται δωρεάν για ένα χρόνο», όπως επίσης να ανασταλούν τα χρέη για 6 μήνες και να υπάρξει διαδικασία 48 δόσεων, στις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις που χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια για την κατασκευή και συντήρησή τους. Πρόκειται για τη «γνήσια ελληνική φιλοξενία».

Το ...όραμα

Ιδιαίτερη αίσθηση όμως έκανε η πρότασή του για τις προσλήψεις προπονητών - γυμναστών, διάρκειας - προσέξτε - 3 μηνών! Μιλάμε για ...μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης και στήριξης του ελληνικού αθλητισμού.

Η δε πρότασή του για την κάλυψη των 250 οργανικών κενών στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα (ΕΑΚ) αποτελεί μνημείο υποκρισίας. Κατά τη δική του διακυβέρνηση «ξέχασε» να κάνει τις απαραίτητες αυτές προσλήψεις, αφού πρώτα εφάρμοσε με τη σειρά του τα 8μηνα και τα ΕΣΠΑ με ημερομηνία λήξης, αφού πετσόκοψε με την τροποποίηση των ΟΕΥ το προσωπικό των ΕΑΚ, που οι σημερινές πραγματικές τους ανάγκες είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιες.

Σταγόνα στον ωκεανό

Το ερώτημα βέβαια που μπαίνει είναι γιατί δεν έκανε όλα αυτά που ζητάει από τη ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση. Εστω αυτά τα ψίχουλα. Λίγα πούπουλα από το περιβόητο «μαξιλάρι» δεν μπορούσε να δώσει;

Οι προτάσεις αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι με τέτοια πρόταση οι άνθρωποι του αθλητισμού δύσκολα θα παραμείνουν όρθιοι, καθώς είναι βέβαιο ότι έχουν αρχίσει να ...λιποθυμούν από ικανοποίηση και χαρά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την μετά Covid-19 εποχή στον αθλητισμό.


Π. Κ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org