Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πλαίσια

«Είναι η δεύτερη συμφωνία που υπογράφεται επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πρώτη ήταν αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ήταν επίσης μεγάλη συμφωνία, έκλεινε ένα άλλο πλαίσιο. Εδώ (με τη συμφωνία με την Ιταλία) ανοίγουμε ένα τεράστιο πλαίσιο...», έλεγε τις προάλλες ο Ν. Δένδιας. Και μόνο το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών βάζει δίπλα δίπλα τις δυο «επιτυχίες» της ελληνικής διπλωματίας, φανερώνει ότι και η συμφωνία με την Ιταλία εντάσσεται στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τις δύο αυτές συμφωνίες «όπλα» της Ελλάδας στα Ελληνοτουρκικά, αναπαράγοντας το μύθο ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί και η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας αποτελούν εγγύηση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι ΗΠΑ, όμως, ξεκαθαρίζουν με κάθε αφορμή ότι η ελληνοαμερικανική συμφωνία, που μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου και επεμβάσεων, αλλά και σε στόχο, δεν είναι ανταγωνιστική στη στήριξη που παρέχουν στην Τουρκία, για να διασφαλίζονται η συνοχή και η λειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, στόχο τον οποίο υιοθετούν άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα. Αλλά και τη συμφωνία με την Ιταλία, που τάχα θα έστελνε μήνυμα στην Τουρκία, έσπευσε να τη χαιρετίσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ως επιβεβαίωση των δικών τους αξιώσεων στο Αιγαίο, προωθώντας την «ιδέα» της συνεκμετάλλευσης... Πράγματι, λοιπόν, οι συμφωνίες της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων (βλέπε π.χ. Συμφωνία των Πρεσπών), «ανοιγοκλείνουν» πλαίσια. Πάντα όμως στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, που μόνο κινδύνους επιφυλάσσουν για το λαό.

Δόσεις

Αλλη μια ...διευκόλυνση ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους ελευθεροεπαγγελματίες που οι υποχρεώσεις τους στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ανεστάλησαν για μερικούς μήνες, ως μέσο «ελάφρυνσης» τάχα από τις συνέπειες των μέτρων για την καραντίνα. Σύμφωνα με όσα συζητιούνται, τα αρμόδια υπουργεία μελετούν την αποπληρωμή με δόσεις των χρεών που δεν εξυπηρετήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, ώστε να διασφαλιστεί ότι το κράτος θα εισπράξει μέχρι τελευταίας δεκάρας όσα δεν «ρούφηξε» από τις τσέπες χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι είδαν τους τζίρους και τα εισοδήματά τους να γκρεμίζονται ολότελα την περίοδο της πανδημίας. Γι' αυτό όμως που δεν λέει κουβέντα η κυβέρνηση, είναι ότι την περίοδο της πανδημίας τα χρέη και οι υποχρεώσεις όλων αυτών των μικρών επαγγελματιών δεν έπαψαν να «τρέχουν», όπως δείχνει και η «ανησυχία» των τραπεζών για τη νέα φουρνιά «κόκκινων» δανείων που προκάλεσε η πανδημία. Χώρια που η επαναλειτουργία των καταστημάτων τους απαιτεί έξοδα που δεν καλύπτονται από το 800άρι, στο οποίο εξάντλησε η κυβέρνηση τη «γαλαντομία» της την περίοδο της πανδημίας. Ενώ και η επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μέτρο ανακούφισης, ισοδυναμεί με δάνειο από το κράτος που θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αποπληρώσουν. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τη νέα κρίση, που ασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους υπερχρεωμένους μικρούς της αγοράς. Καμιά προσδοκία επομένως δεν πρέπει να υπάρχει από τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Στόχος της είναι να τους στείλει το λογαριασμό σε δόσεις, για να διασφαλίσει ότι θα εισπράξει τα περισσότερα, σε συνθήκες που τα χρέη μεγαλώνουν και τα εισοδήματά τους συρρικνώνονται κι άλλο.

Αθέατες πλευρές...

Δημοσιεύματα στον Τύπο φέρνουν στο φως κι άλλες αθέατες πλευρές του επεισοδίου στα ανοιχτά της Λιβύης, με το πλοίο από την Τουρκία που μετέφερε ύποπτο φορτίο με προορισμό τη Μισράτα και αρνήθηκε τον έλεγχο από την ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη που πλέει στην περιοχή, ύστερα από παρέμβαση των τουρκικών φρεγατών που το συνόδευαν. Οπως αποκαλύπτεται τώρα, οι τουρκικές φρεγάτες όχι μόνο προστάτευσαν το πλοίο από κάθε έλεγχο, πριν ο Ιταλός διοικητής της επιχείρησης «IRINI» δώσει εντολή ακύρωσης της νηοψίας, αλλά ύστερα από μερικές ώρες, όταν η τουρκική αρμάδα συνάντησε ένα ιταλικό και ένα γαλλικό πολεμικό της ΝΑΤΟικής δύναμης «Sea Guardian», απειλήθηκε μέχρι και σύγκρουση, με τα ΝΑΤΟικά πλοία να επιτρέπουν τελικά τη διέλευση των τουρκικών. Αλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Σάρατζ έχει ήδη συμφωνήσει με τον Ερντογάν για την εγκατάσταση μόνιμων μονάδων του τουρκικού στρατού στη Λιβύη και συγκεκριμένα για δυο βάσεις, μια αεροπορική και μια ναυτική (η δεύτερη στη Μισράτα), ενώ υπάρχει συμφωνία και για την εκμετάλλευση λιβυκών κοιτασμάτων πετρελαίου από την τουρκική εταιρεία εξορύξεων.

... ορατοί κίνδυνοι

Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δεν είναι σε γνώση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ότι δεν έχουν την έγκριση και την ανοχή τους, όπως δείχνει άλλωστε και το περιστατικό στη θάλασσα της Λιβύης. Αυτό καθιστά την κυβέρνηση της ΝΔ διπλά εκτεθειμένη, όχι μόνο επειδή εξωραΐζει το ρόλο των Ευρωατλαντικών απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Μεσόγειο, αλλά και επειδή συμμετέχει στα ΝΑΤΟικά παζάρια για διευθετήσεις στην περιοχή, που εκθέτουν σε ορατό κίνδυνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το λαό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1723 Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Ανταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.

1836 Συγκροτείται ο «Σύνδεσμος των εργατών του Λονδίνου», ο οποίος αρχίζει να επεξεργάζεται το πολιτικό πρόγραμμα του βρετανικού εργατικού κινήματος. Οι Μαρξ και Ενγκελς συνδέθηκαν με τα πιο πρωτοπόρα - επαναστατικά στοιχεία του κινήματος, στο οποίο ωστόσο κυριάρχησαν τα μικροαστικά - ρεφορμιστικά χαρακτηριστικά.

1858 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζον Σνόου. Θεωρούμενος ένας εκ των πρωτοπόρων της επιδημιολογίας, ο Σνόου εισήγαγε, μεταξύ άλλων, τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικού.

1917 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών (16/6-7/7/1917). Εσέροι και μενσεβίκοι επέμειναν στη διατήρηση του συνασπισμού με την αστική τάξη, μετά την επανάσταση του Φλεβάρη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως στη Ρωσία δεν υπήρχε πολιτικό κόμμα το οποίο μπορούσε να πάρει στα χέρια του όλη την εξουσία. «Υπάρχει τέτοιο κόμμα!», ακούστηκε μια δυνατή φωνή από τις θέσεις των μπολσεβίκων. Ηταν η φωνή του Λένιν!

1944 Στα Χανιά της Κρήτης οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν τον Γραμματέα της Περιοχής Κρήτης και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλη Κτιστάκη.

1945 Ο Αρης Βελουχιώτης, καταδιωκόμενος από τον αστικό στρατό, βάζει τέλος στη ζωή του με το ατομικό του περίστροφο, περικυκλωμένος έξω από τη Μεσούντα. Την ίδια μέρα δημοσιευόταν στον «Ριζοσπάστη» η διαγραφή του από μέλος του ΚΚΕ (απόφαση που πάρθηκε κατά την 11η Ολομέλεια της ΚΕ τον Απρίλη). Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (16 Ιούλη 2011) αποφάσισε την επίσημη πολιτική αποκατάστασή του. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος (23 Ιούνη 2018) αποφάσισε και την κομματική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη.

1963 Μια ακόμη σοβιετική πρωτιά στο Διάστημα. Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, η 26χρονη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, πραγματοποιεί 48 περιστροφές γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 6».

1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής που δημιούργησε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του.

1977 Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1977 Πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Βέρνερ Φον Μπράουν, «πατέρας» του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ. Ο Μπράουν υπήρξε ένας από τους δεκάδες επιστήμονες της ναζιστικής Γερμανίας, που μετά τον πόλεμο μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, για να θέσουν την τεχνογνωσία τους στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού.

1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

...και σαν χτες

1917 Γεννιέται ο ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης.

1944 Στις 15 και 16 του μηνός τμήματα του ΕΛΑΣ Αθήνας (Α' Σώμα Στρατού) με την υποστήριξη του λαού αντιμετωπίζουν ηρωικά επιδρομή χιτλερικών και ταγματασφαλιτών στην Καισαριανή, προξενώντας τους 45 νεκρούς και τραυματίες. Στις 16/6 όλα τα μαγαζιά της συνοικίας κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ 2.000 κάτοικοι πραγματοποιούν διαδήλωση.

1954 Ιδρύεται η UEFA.

1982 Η Σοβιετική Ενωση αναλαμβάνει τη δέσμευση να μη χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα. Στη σχετική ανακοίνωση προβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Αντρέι Γκρομίκο, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό.

1994 Πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ