Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Λαϊκή αγανάκτηση για το νέο θύμα αστυνομικής ρατσιστικής βίας

Από χτεσινή διαδήλωση στην Ατλάντα

2020 Atlanta Journal Constitut

Από χτεσινή διαδήλωση στην Ατλάντα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η λαϊκή οργή παραμένει στις ΗΠΑ, μετά και από τη στυγνή δολοφονία του 27χρονου Αφροαμερικανού Ρέισαρντ Μπρουκς, στη διάρκεια σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς στις 12/6 στην Ατλάντα. Η εντεινόμενη έξαρση της αστυνομικής ρατσιστικής βίας τροφοδοτεί εκ νέου τις μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδων Αμερικανών που κινητοποιούνται από τις 25 Μάη, όταν έγινε γνωστή η εν ψυχρώ δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που πατήθηκε στο έδαφος από 4 αστυνομικούς και πέθανε από ασφυξία. Η δολοφονία αυτή ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης λαϊκών δυνάμεων - με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας από φτωχά στρώματα - ενάντια στον ρατσισμό, στις κοινωνικές ανισότητες και ταυτόχρονα τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας και της ίδιας της καπιταλιστικής κρίσης, που στέλνει στην ανεργία και στην ανέχεια πάνω από 40 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ορισμένες από τις πιο μαχητικές κινητοποιήσεις, γεμάτες παλμό και συνθήματα κατά της αστυνομικής ρατσιστικής βίας, καταγράφηκαν στο Σιάτλ. Μαζικές ήταν επίσης οι διαδηλώσεις που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο στο Λος Αντζελες, στη Νέα Υόρκη και κυρίως στην Ατλάντα, όπου δεν έλειψαν συγκρούσεις και ο εμπρησμός του εστιατορίου της αλυσίδας ταχυφαγείων «Wendy's», έξω από το οποίο δολοφονήθηκε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο 27χρονος Μπρουκς, πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η δικαιολογία των αστυνομικών ήταν πως αντιστάθηκε, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, στη σύλληψή του. Βίντεο από την επιχείρηση σύλληψης αλλά και τα ευρήματα του ιατροδικαστή που ερεύνησε την υπόθεση, έδειξαν ως αιτία θανάτου σοβαρή βλάβη σε ζωτικά όργανα από την ακατάσχετη αιμορραγία που προκάλεσαν οι πισώπλατοι πυροβολισμοί δύο αστυνομικών. Η διοικήτρια της αστυνομίας της Ατλάντα Ερικα Σιλντς υπέβαλε την παραίτησή της, ενώ ο αστυνομικός που φέρεται να σκότωσε τον Μπρουκς αποπέμφθηκε. Ο άλλος συνάδελφός του, που ήταν παρών στην επιχείρηση σύλληψης του Μπρουκς, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Οι λαϊκές αντιδράσεις στους δρόμους μεγαλουπόλεων, που μπήκαν χτες στην τέταρτη βδομάδα, θορυβούν τα δύο μεγαλύτερα αστικά κόμματα στις ΗΠΑ, που αναζητούν «βαλβίδες» εκτόνωσης της έντασης. Μετά τους Δημοκρατικούς που έφεραν στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση της αστυνομίας, χτες ήρθε η σειρά των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο άσκησης καθηκόντων των αστυνομικών, που εδώ και τουλάχιστον μιάμιση δεκαετία εκπαιδεύονται με μεθόδους που χρησιμοποιεί ο στρατός σε πεδία μάχης. Ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος Αφροαμερικανός γερουσιαστής, Τιμ Σκοτ, παρουσίασε τις βασικές προτάσεις του νομοσχεδίου «μεταρρύθμισης» των αστυνομικών δυνάμεων με εμφανή χαρακτηριστικά την προώθηση ανώδυνων αλλαγών. Ο Σκοτ προέβαλε ως ένα από τα βασικά σημεία των προτάσεών του την κατάργηση του κεφαλοκλειδώματος συλληφθέντων από τους αστυνομικούς, τονίζοντας πως είναι «ξεπερασμένο» και επικίνδυνο...

Αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει ξεκινήσει τις ανοικτές προεκλογικές συγκεντρώσεις σε πολιτείες - κλειδιά, κατηγόρησε τον βασικό του αντίπαλο στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, πρώην αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, πως είναι πολιτικά αποτυχημένος. «Εχω κάνει περισσότερα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια απ' ό,τι έκανε ο Μπάιντεν σε περισσότερα από 40 χρόνια», ανέφερε στο Twitter. Και κατέληξε υποστηρίζοντας πως «ο Μπάιντεν αποτελεί μέρος κάθε αποτυχημένης απόφασης εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει δείξει πλήρη έλλειψη ηγετικής ικανότητας».

Αντιδράσεις σε Μόσχα και Παρίσι

Το φούντωμα των λαϊκών κινητοποιήσεων κατά της ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ δεν αφήνει αδιάφορους τους ηγέτες άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας την Κυριακή στο ρωσικό κανάλι «Ροσίγια-1», εκτίμησε πως οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ εκφράζουν «εις βάθος εσωτερικές κρίσεις». Προέβλεψε ωστόσο ότι δεν θα βγει κάτι θετικό εάν οι αγώνες κατά των φυλετικών διακρίσεων μετατραπούν «σε χάος και ταραχές». Πρόσθεσε πως επί «πρώην ΕΣΣΔ και σύγχρονης Ρωσίας» υπήρχε πολλή συμπάθεια για τους αγώνες των Αφροαμερικανών, τονίζοντας πως παλεύουν πολλά χρόνια για ισότητα.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η παρατήρηση του Ρώσου Προέδρου, στήριξης του Τραμπ. Είπε χαρακτηριστικά: «Στην πραγματικότητα, το παρατηρούμε αυτό από πολύ καιρό (σ.σ. τη ρατσιστική βία), αφότου ανήλθε στην εξουσία ο νυν (Αμερικανός) Πρόεδρος (σ.σ. Ντόναλντ Τραμπ), όταν κέρδισε με απόλυτα προφανή τρόπο, με δημοκρατικό τρόπο. Ομως το στρατόπεδο που έχασε (σ.σ. τις εκλογές) επινόησε κάθε είδους εικασίες προκειμένου να θέσει εν αμφιβόλω τη νομιμότητά του».

Από την άλλη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό προχτεσινό διάγγελμα, μεταξύ άλλων, αποδοκίμασε τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και άλλες διακρίσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ