Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πακέτο στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η ισπανική κυβέρνηση θα διαθέσει 3,75 δισ. ευρώ για ένα «πακέτο βοήθειας» της αυτοκινητοβιομηχανίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σοσιαλιστών (PSOE) - Ουνίδας Ποδέμος (Unidas Podemos), Πέδρο Σάντσεθ. Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι την Πέμπτη θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο υποστήριξης της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία αποτελεί το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, το σχέδιο θα περιλαμβάνει «χρηματοδοτήσεις για την ανακαίνιση του πάρκου αυτοκινητοβιομηχανίας με παροχή βοήθειας ιδιαίτερα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», αλλά και για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και φορολογικά κίνητρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων συμβαδίζουν με την επιδίωξη της ΕΕ να γίνει πιο ανταγωνιστική στην ηλεκτροκίνηση απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ κ.ά.

Παρά τις παχυλές επιδοτήσεις και τα κίνητρα - με κρατικό χρήμα - οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις και προσαρμόζουν την παραγωγή τους και την ανταγωνιστικότητά τους στα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Χαρακτηριστικά, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan» ανακοίνωσε πρόσφατα το κλείσιμο των εργοστασίων της στη Βαρκελώνη, από τα οποία εξαρτώνται 20.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ η αμερικανική «Ford» ανακοίνωσε την κατάργηση 350 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιό της στη Βαλένθια.

Και άλλες χώρες ανακοίνωσαν σχέδια βοήθειας στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η Γαλλία, ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ