Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ περιπλέκει την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η σύμβαση για τον αγωγό είναι μέρος της κοινής στρατηγικής που διαπερνά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, η οποία για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου επιτίθεται στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και προωθεί την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τόνισε, κατά τη χτεσινή συζήτηση, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Επισήμανε ότι «στην περιοχή είναι σε εξέλιξη δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, στη Συρία και τη Λιβύη. Στην Ανατολική Μεσόγειο διατεταγμένες στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και άλλων κρατών κινούνται με συγκεκριμένο σχεδιασμό. Οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης κλιμακώνονται και αξιοποιείται η απαράδεκτη Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης που κινείται σε γεωγραφικές συντεταγμένες που γειτνιάζουν με αυτές του "Εast Med". Οι εξελίξεις αυτές είναι καθοριστικής σημασίας, περικλείουν πολύ επικίνδυνη ενέργεια». Πρόσθεσε πως «στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι όσο δυναμώνει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ή τις συμφωνίες με το Ισραήλ τόσο οξύνονται οι ανταγωνισμοί και περιπλέκεται η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Παραθέτοντας ένα ακόμα παράδειγμα που στηρίζει το παραπάνω συμπέρασμα ανέφερε: «Η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα στην ευρωενωσιακή επιχείρηση "Ειρήνη" στη Λιβύη με το πρόσχημα τήρησης του εμπάργκο των όπλων και την ίδια ώρα μαίνεται ο πόλεμος, η Τουρκία τροφοδοτεί με οπλισμό τις δυνάμεις του Σάρατζ και η Αίγυπτος με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Χάφταρ».

Ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε ακόμη, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, ότι «χαράζετε αγωγό χωρίς να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της οριοθέτησης των ΑΟΖ που αποτελεί παράγοντα πυροδότησης τραγικών καταστάσεων». Επισήμανε μάλιστα πως τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν τη συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό και αδιαφορούν «για τις αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και του Λιβάνου που καταγγέλλουν την ισραηλινή καταπάτηση θαλάσσιων ζωνών κι ενώ αυτή η πρακτική δίνει άλλοθι στην προκλητική στάση της τουρκικής αστικής τάξης που ακολουθεί την ίδια πρακτική της καταπάτησης».

Επιπλέον, από κοινού χαιρετίζουν «την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τον Νόμο East Med Act που αξιοποιεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός για να επεκτείνει τη δράση του στην κούρσα των αντιπαραθέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα».

Αναδεικνύοντας εξάλλου αυτήν τη «μεγάλη εικόνα» σημείωσε ότι «ο αγωγός "East Med" κινείται στο γενικότερο πλαίσιο απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ρωσία αντιδρά κι εσείς υποβαθμίζετε το γεγονός πως αμέσως μετά τη συμφωνία του Γενάρη για τον "East Med" οι αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ρωσίας απάντησαν με τα εγκαίνια του αγωγού "Turk Stream" που επιδιώκει να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Υπολογίζετε την Ιταλία ως συνεταίρο, αλλά η ιταλική κυβέρνηση ερωτοτροπεί με την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία».

Αναφερόμενος στα περί αγωγού που τάχα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε: «Το σίγουρο είναι ότι ο αγωγός θα είναι στην υπηρεσία των συμφερόντων των ενεργειακών ομίλων και των κατασκευαστικών εταιρειών και οδηγεί πιο βαθιά την Ελλάδα στις ιμπεριαλιστικές αναμετρήσεις αυξάνοντας τους κινδύνους». Εφερε ως παράδειγμα τους ενεργειακούς αγωγούς που αποτέλεσαν πηγή ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων στη Συρία και σε άλλες χώρες, αλλά και την Κύπρο, όπου «η παρουσία της αμερικανικής "ExxonMobil", της γαλλικής "Total" και της ιταλικής "Eni", που τώρα ανέστειλαν τις γεωτρήσεις, όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα της τουρκικής κατοχής, αλλά περιπλέκει την κατάσταση και τα παζάρια που κάνουν με την Τουρκία και είναι σε εξέλιξη».

Κλείνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού απαιτεί ριζικές αλλαγές, οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, διεθνείς σχέσεις στη βάση του αμοιβαίου οφέλους των λαών και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες». Κάλεσε, τέλος, το λαό «να κρίνει με αυστηρά κριτήρια, να αξιοποιήσει την πείρα του, να κλιμακώσει τον αγώνα για τα δικαιώματά του, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να βάλει γερές βάσεις για να κάνει αυτός κουμάντο στον τόπο του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ