Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Απαράδεκτες μεθοδεύσεις για δοτή διοίκηση με εμπλοκή της κυβέρνησης

Με μια πραξικοπηματική ενέργεια, 9 από τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αρνούνται τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Στόχος της συγκεκριμένης στάσης που, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, έχει και την ανοχή αν όχι ευθεία στήριξη του υπουργού Δικαιοσύνης, είναι να οριστεί από το δικαστήριο δοτή διοίκηση, ώστε να «πάρουν» το προεδρείο. Και όλα αυτά με πρόσχημα τον ...κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, χτες, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ, ενημέρωσε πως, σύμφωνα με το καταστατικό της Ενωσης, οι εκλογές πρέπει να γίνουν Μάη ή Ιούνη. Παρουσίασε έγγραφο του ΕΟΔΥ από το οποίο προκύπτει ότι οι αρχαιρεσίες μπορούν να γίνουν κανονικά με την τήρηση μέτρων ασφαλείας. Ομως, συνάντησε την αντίδραση των 9 μελών του ΔΣ σε αυτό το ενδεχόμενο, τα οποία επέμεναν ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές λόγω κορονοϊού. Γι' αυτόν το λόγο ο πρόεδρος πρότεινε την εναλλακτική λύση οι εκλογές να γίνουν Ιούλη ή έστω αρχές Σεπτέμβρη. Ομως, και πάλι υπήρξε άρνηση. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ενωσης εξήγησε στη συνεδρίαση του ΔΣ ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν με «σπαστά» εκλογικά τμήματα που σημαίνει πρακτικά πως για 900 ψηφοφόρους σε 4 εκλογικά τμήματα, προκύπτουν 225 σε κάθε τμήμα, δηλαδή, 15 ψηφοφόροι την ώρα!

Το ότι η επίκληση της προστασίας από τον κορονοϊό από τα 9 μέλη του ΔΣ είναι προσχηματική αποδεικνύεται και από το εξής γεγονός: Μέσα στο Μάη θα συνέλθουν οι Ολομέλειες των δικαστηρίων της χώρας για να καταρτίσουν τα Τμήματα Διακοπών. Που σημαίνει ότι, για παράδειγμα, στην Αθήνα, θα συγκεντρωθούν σε έναν χώρο 150 δικαστές προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, τηρώντας βεβαίως όλα τα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ομως, λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε η μεθόδευση, όταν οι 9 δικαστές είπαν πως θα προσφύγουν στο δικαστήριο την 1η Ιούνη προκειμένου να οριστεί δοτή διοίκηση. Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μετά τη χούντα! Στόχος είναι να διοριστεί ΔΣ με τέτοια σύνθεση ώστε να «πάρει» και το προεδρείο! Η εμπλοκή του υπουργού Δικαιοσύνης ώστε να πάρει τέτοια τροπή το θέμα εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την κυβέρνηση. Ο υπουργός αρνείται επίμονα την πρόταση τριών Ενώσεων Δικαστών (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ενωση Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ενωση Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) να παρατείνει τη θητεία τους, την ίδια στιγμή που το έχει κάνει για μια σειρά από σωματεία, εργοδοτικές ενώσεις, ομοσπονδίες κ.λπ. Ο λόγος; Προφανής. Η κυβέρνηση συμμετέχει στα «μαγειρέματα» με σκοπό να διαμορφώσει το συσχετισμό που θέλει στο ΔΣ της Ενωσης, χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των δικαστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση της ομάδας Σεβαστίδη, που πρώτευσε στις εκλογές(2020-09-17 00:00:00.0)
Οριστική απόφαση για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης(2020-07-07 00:00:00.0)
Καταγγελία για έλλειψη νομιμοποίησης του προσωρινού προεδρείου(2020-06-26 00:00:00.0)
Συζητήθηκαν χτες στο Δικαστήριο οι αιτήσεις για ορισμό προσωρινής διοίκησης(2020-06-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-06-15 00:00:00.0)
Ζητούν επίλυση των προβλημάτων τους(2004-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ